Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turopoljske svinje
  • 23.01.2021. 16:30
  • Zagrebačka, Dubranec

Turopoljske svinje Emanuela Starčevića preživjele prošlogodišnje kolinje

Svojim svinjicama kuha krumpir, sprema im bundeve, a kada je vrijeme objeda uživaju kako se našalio Emanuel kao prasci.

Foto: Facebook/ Emanuel Starčević
  • 1.958
  • 162
  • 0

U naselju Dubranec, u Vukomeričkim Goricama 10-tak kilometara zračne linije od Velike Gorice žive svinje koje su preživjele prošlogodišnje kolinje. Riječ je o autohtonoj turopoljskoj pasmini, a njihov vlasnik Emanuel Starčević pet praščića dobio je u listopadu 2019. godine od Parka prirode Lonjsko polje kao dio projekta iz Programa ruralnog razvoja.

"Probao sam jednom njihovo meso i stvarno je bilo nešto najbolje što sam jeo“, kaže nam sugovornik koji trenutno na svom imanju ima 12 takvih životinja od kojih se najviše ističe nerast Bicko.

Troškovi ulaganja veliki

Kako bi uzgoj, a i sama proizvodnja tekli po planu, potrebno je ulaganje. Starčević je tako morao kupiti električne ograde kojima svinje štiti od potencijalne zaraze smrtonosne afričke kuge, noćne more svakog stočara.

"Za materijale sam potrošio oko 18 tisuća, a za samu ogradu 25 tisuća kuna“, ističe. Novce bi za nju, nada se trebao dobiti uskoro, a tu su još i troškovi hranjenja i veterinara ako zatreba.

Na svu sreću dio pomoći dobije od grada Velike Gorice koji mu godišnje isplati 500 kuna za svaku krmaču koja se oprasila i nerasta koji ju oplodi.

Nije popularna među uzgajivačima

Svojim svinjicama kuha krumpir, sprema im bundeve, a kada je vrijeme objeda uživaju kako se našalio Emanuel kao prasci.

Inače, Turopoljska svinja pripada jednoj od najstarijih europskih pasmina i jedna je od tri autohtone pasmine našeg kraja. Karakteristična je po tome što voli boraviti na otvorenom i slobodno se kretati baš poput onih divljih.

Trenutno na svijetu ima 120 krmača i 22 nerasta, a među uzgajivačima nije popularna jer joj treba dvije godine da dosegne zrelost, za razliku od obične svinje kojoj treba šest mjeseci pa uzgoj zahtijeva veliku predanost.

Ova ekipa uskoro će dobiti pojačanje jer se dvije krmače trebaju oprasiti, a ako sve bude kako treba prvo kolinje Starčević će odraditi iduće godine.

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Turopoljske svinje OPG Emanuel Starčević Autohtona vrsta Električna ograda Afrička svinjska kuga Nerast Krmača


Autor

Igor Zovko

Više [+]

Igor se novinarstvom bavi već 22 godine. Voli sve što vole mladi - slikarstvo, umjetnost, bicikliranje, prirodu... Ne voli sve što ne vole stari.