Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska realnost
  • 18.09.2015. 12:25

Tri litre mlijeka za litru vode

Kriza u mljekarstvu ponovno je bila na dnevnom redu sjednice Europskog parlamenta, na kojoj se, između ostaloga, moglo čuti da hrvatski mljekari rade u okolnostima koje su među najtežima u EU.

  • 631
  • 320
  • 0

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljao o aktualnoj krizi u poljoprivrednom sektoru, zbog koje su 7. rujna na prosvjed u taj grad, došle tisuće nezadovoljnih poljoprivrednika iz nekoliko zemalja članica Europske unije.

500 milijuna eura je puno, no neće biti dovoljno

U svom govoru u plenarnoj raspravi, europarlamentarci su pohvalili brzu reakciju Europske komisije i povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, što su odobrili 500 milijuna eura za krizne intervencije u mljekarskom sektoru, koji je posebno pogođen ovom krizom. Međutim, sa žaljenjem je konstatirano i kako predviđene mjere neće biti dostatne za krpanje svih rupa koje su posljedica političkih odluka, a na čije donošenje poljoprivrednici nisu mogli utjecati.

Naime, cijene mlijeka već neko vrijeme drastično padaju, troškovi proizvodnje su daleko veći od prihoda, ukidanje kvota dovelo je do viška mlijeka, što je posebno naštetilo malim proizvođačima, a ruski embargo je prepolovio izvoz. Stoga europarlamentarci smatraju da treba snažnije poduprijeti mjere koje će biti učinkovitije od postojećih, kako bi se u mljekarskom sektoru spasilo što se spasiti da, jer privatno skladištenje mlijeka nije dalo rezultate.

Većina dobivenog EU novca za poljoprivredu u Hrvatskoj ne završi u OPG-ima

Svim poljoprivrednicima je teško, no ipak, ova se kriza daleko jače osjeti u novim državama članicama, u kojima seljak treba dati tri litre mlijeka za litru vode. Potvrđuje to i nedavna izjava na twitteru povjerenika za poljoprivredu EU, Phila Hogana, koja kaže "nešto nije u redu sa tržištem kada je litra mlijeka jeftinija od litre vode!".

"U Hrvatskoj 75% novca namijenjenih za potpore u poljoprivredi ne završava u rukama malih obiteljskih gospodarstava kojima je namijenjen, već u velikim tvrtkama. Uz to, hrvatski poljoprivrednici plaćaju i do pet puta veće kamate na kredite od svojih zapadnoeuropskih kolega i u stanju su dužničkog ropstva", upozorila je zastupnica Petir te zaključila kako se hrvatski seljaci, suočeni s nelojalnom konkurencijom i Vladom koja ne mari za njih, s pravom pitaju kako će preživjeti te očekuju pomoć i povjerenika Hogana i Europske komisije.


Tagovi

Europski parlament Bruxelles Poljoprivredni sektor Kriza Prosvjed Marijana Petir Phil Hogan Mljekarski sektor Cijene mlijeka Troškovi proizvodnje Ukidanje kvota Ruski embargo Velike tvrtke Mala gospodarstva Kamate Dužničko ropstvo Nelojaln


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]