Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Plašć
  • 20.02.2019. 07:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Ždralovi

Trebali mlijeko za bolesnog sinčića, nabavili magarce i razvili uspješan posao

Ivana i Darko Plašć počeli su s pčelama, a onda zbog zdravstvenih problema svog sinčića odlučili nabaviti magaricu Severinu i magarca Jonija, kako bi mališanu osigurali zdravo, magareće mlijeko. Danas imaju svoje malo stado, a velika pomoć im je i IAKS mjera 10 čiji su korisnici.

Foto: arhiva OPG Plašć
  • 2.249
  • 481
  • 0

Ivana je magistra ekonomije, a njezin suprug Darko po struci je kuhar. Iako su oboje zaposleni, poželjeli su, uz poslove koji im "ispunjava novčanik", raditi i nešto što ispunjava dušu. Počeli su s pčelama, a onda zbog zdravstvenih problema svog sinčića odlučili nabaviti magaricu Severinu i magarca Jonija, kako bi mališanu osigurali zdravo, magareće mlijeko. Danas imaju svoje malo stado, koje, zbog sve većih potreba tržišta, namjeravaju i dalje širiti.

"Sve je krenulo od naše zajedničke želje da sami stvaramo nešto novo pa smo prije 10 godina odlučili osnovati svoj OPG. Nismo pogriješili jer smo kroz rad na imanju, u slobodno vrijeme, spojili ugodno s korisnim. Ipak, kada vratimo film unatrag tek sada shvaćamo koliko smo bili hrabri jer nitko od nas nikada prije nije imao ni najmanji doticaj s poljoprivredom. Zakoračili smo u nešto sasvim novo i nepoznato. Započeli smo sa sadnjom oraha i uzgojem pčela. Nakon puno lekcija naučenih kroz praksu, metodom pokušaja i pogrešaka, konačno smo formirali svoj pčelinjak, a uloženi nam se trud vratio kroz nekoliko uspješnih, pčelarskih sezona“, prisjećaju se svojih početaka 37-godišnja Ivana Plašć i njezin godinu dana stariji suprug Darko.

S pčela na magarce

No, nakon pčelarstva, poljoprivredna priča ovog bračnog para okrenula je jednu sasvim novu stranicu. "Suočeni sa zdravstvenim tegobama našeg, tada jednoipolgodišnjeg sina Filipa, odlučili smo zakoračiti u još jedno novo i neistraženo područje. Naime, Filip je imao velikih problema s respiratornim sustavom, a mi smo, kao i svi roditelji, činili sve kako bi mu to olakšali. Istražujući koji dodaci prehrani mogu pomoći u borbi s bronhitisom naišli smo na brojne podatke o magarećem mlijeku. Kako bismo djetetu osigurali tu hvalevrijednu namirnicu, bez mnogo razmišljanja, odlučili smo kupiti dva magarca.

Mala magareća farma se neplanski, iz velike ljubavi, razvila u uspješan posao, kažu 

Na naše su imanje tako stigli mužjak Joni i ženka Severina. Ubrzo smo silno zavoljeli te prekrasne životinje, pa smo kao sljedeći korak, u sklopu našeg gospodarstva u Ždralovima pored Bjelovara, prije pet godina počeli formirati našu malu magareću farmu koja se neplanski, iz velike ljubavi, razvila u uspješan posao“, kažu Ivana i Darko.

Njihova farma, na kojoj roditeljima već pomalo pomažu 10-godišnja kći Laura i šestogodišnji Filip, danas više i nije tako mala - trenutno broji 17 magarećih grla, a u planu je i proširenje stada.

Magarci su im bili nepoznanica

"Kada smo se upustili u ovu, nazovimo je tako, avanturu, bilo je doista uzbudljivo jer o magarcima nismo znali apsolutno ništa. Do informacija je također, bilo prilično teško doći jer se o tim predivnim životinjama malo piše i dokumentira. Odgovore na naša bezbrojna pitanja smo, stoga, uglavnom tražili putem Interneta i kontaktirajući već postojeće uzgajivače koji su bili voljni podijeliti nešto od informacija s nama. Iako smo dosad kroz praksu već mnogo toga naučili, učimo i dalje, nadograđujemo stečena iskustva novim informacijama, nastojeći svojim magarcima pružiti što bolju i kvalitetniju skrb i hranidbu, što je preduvjet za dobivanje kvalitetnijeg magarećeg mlijeka“, kaže Darko.

U svom su mjestu bili pioniri proizvodnje i prodaje magarećeg mlijeka pa su stoga morali i vrlo pažljivo osluškivati reakcije i potrebe tržišta.

Mjera 10, Tip operacije 10.1.9.

"Pokretanje farme zahtijevalo je puno odricanja i ulaganja, jer sve smo financirali vlastitim sredstvima. No, nakon dvije godine rada prijavili smo se i prošli na IAKS Mjeri 10, za tip operacije 10.1.9. "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja" Programa ruralnog razvoja. Do sada smo dobili oko 25.000 kuna, što nam je pomogla da pokrijemo velike izdatke, u prvom redu za hranidbu magaraca kojima moramo, osim ispaše, osigurati i sijeno, zob, minerale, sol…“, kažu supružnici.

I dok potreba za uzgojem magaraca, kao radnih životinja, pada, s druge strane, posljednjih godina znatno raste potreba tržišta za zdravim, magarećim mlijekom.

"Suvremeni način života i brojni drugi faktori za posljedicu imaju to da sve više djece i odraslih pati od problema s respiratornim sustavom. Danas se tako gotovo svako drugo dijete rađa s nekim oblikom alergije. Kako bi olakšali tegobe, mnogi se odlučuju u prehranu uvrstiti prirodne namirnice, među kojima je, u samom vrhu, i magareće mlijeko. Sve veće potrebe tržišta, nama su dodatan poticaj da radimo još više i bolje“, kaže Ivana.

Ističe kako smatra da su preduvjet uspjeha u poljoprivredi u prvom redu realna očekivanja, koja je moguće ispuniti, zatim oslanjanje na vlastite snage te stalno praćenje potreba tržišta kao i interesa i želja kupaca, kojima treba prilagođavati ponudu.

Magarci su predivne životinje i dan proveden s njima pozitivno utječe na emotivno i psihičko stanje ljudi, kaže Ivana 

Prodaju mlijeka svojih magarica obavljaju osobno, dostavljajući mlijeko do svojih kupaca. Budući da gravitiraju Bjelovaru i okolici, na dnevnoj bazi čak 70 posto mlijeka prodaju u svježem obliku, a ostatak osobno dostavljaju kupcima u Zagreb i okolicu, dok u dalja mjesta mlijeko šalju putem dogovorene dostave. 

Planiraju istrenirati magarce i za terapijsko jahanje

"Na popisu naših planova za budućnost u prvom je redu proširenje farme, u okviru naših mogućnosti. Uz uzgoj kvalitetnih grla, najvažniji nam je cilj zadržati visoku kvalitetu mlijeka koju nije moguće osigurati ako se prednost da kvantiteti, odnosno prekomjernom uzgoju. Ako nam sredstva budu dopuštala, planiramo započeti i s treniranjem magaraca za terapijsko jahanje djece s posebnim potrebama. To je moja velika želja koja iziskuje mnogo pripreme, učenja i rada, ali ništa nije teško kada radite ono što volite. Magarci su predivne životinje i dan proveden s njima doista pozitivno utječe na emotivno i psihičko stanje ljudi. Društveni su, odani i nadasve mirni. Vrlo se lako povezuju s ljudima što je veliki plus u ovom poslu koji ne bih niti nazvala poslom - to je sada naš stil života“, kaže Ivana.

Vlasnici OPG-a Plašć na tržište planiraju izaći i s novim proizvodima. Započeli su s probnom izradom krema i losiona za problematičnu kožu, no sve je, za sada, još uvijek u fazi istraživanja.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Plešć Darko Plešć Ivana Plešć Magareće mlijeko Ruralni razvoj


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!