Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hormona
  • 10.06.2022. 18:00

Traži se ukidanje "farmi krvi" koje izvlače hormon iz gravidnih kobila

Dobiveni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Europi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja

Foto: Depositphoto/anjajuli
  • 460
  • 152
  • 0

Islandska praksa uzimanja krvi od kobila za stvaranje hormonskih proizvoda koji povećavaju reprodukciju kod uzgojenih životinja izazvala je zabrinutost u Europskoj uniji, prenosi Guardian.

Na ovom otoku je 80.000 konja, a više od 5.000 na 119 farmi se koristi za proizvodnju PMSG-a, široko dostupnog u Velikoj Britaniji i Europi.

Hoće li zabraniti proizvodnju?

Veliki je pritisak da se zabrani proizvodnja hormona ekstrahiranog iz gravidnih kobila. Ovakva praksa je okarakterizirana kao okrutna. Dobiveni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Europi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja.

Prije nego što se pretvori u prah i otpremi širom svijeta, gonadotropin serum se ekstrahira iz gravidne kobile tijekom ljetnih mjeseci. Postoje posebna mjesta na kojima se to radi, a nazvana su "krvavim farmama".

Aktivisti za dobrobit životinja na Islandu koji su ih posjetili s ekipom Guardiana, ukazuju na svu agoniju kroz koju prolaze jadne životinje - slomljene boksove i ograde prekrivene tragovima ugriza. Tajni snimci koje su aktivisti uspjeli snimiti pokazuju uznemirene kobile koje se ritaju, grizu i bore u skučenom prostoru prije nego što im uguraju kanilu u jugularnu venu.

Europska Komisija je objavila da je zabrinuta zbog tretmana kobila, a Europski parlament poziva na zabranu uvoza hormona. Sve više je glasova da se ovakva proizvodnja zabrani. Međunarodna koalicija od 17 nevladinih organizacija je krajem ožujka protiv Islanda podnijela tužbu Nadzornom tijelu Europske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), koje prati poštivanje pravila Europskog ekonomskog prostora (EEA) na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Island se optužuje da je prekršio zakon EEA o zaštiti životinja koje se koriste u znanstvene svrhe. Navodi da bi tamošnje vlasti trebale zabraniti prikupljanje krvi.

Traže se bolji uvjeti za konje (Foto: Depositphotos/accept001)

Islanđani nisu znali što se događa

Podrška zabrani je sve glasnija. Sve je više Islanđana koji se protive ovom proizvodnom procesu. Opozicijska stranka je predala u parlament nacrt zakona kojim se poziva na zabranu. Islandska uprava za ribarstvo i poljoprivredu je osnovala radnu grupu koja ovog ljeta treba predstaviti rezultate istrage i nalaza. Stručnjaci su zabrinuti zbog velike količine krvi koja se uzima. Naime, kompanija Isteka priopćila je da svaki tjedan uzima pet litara krvi od kobila tijekom osam uzastopnih tjedana. To je četiri puta veća količina od navedene u međunarodnim smjernicama. Stručnjaci kritiziraju ovu praksu i navode da se radi o zlostavljanju životinja i izuzetnoj okrutnosti.

Zanimljivo je da ove farme posluju već 40 godina, a da sami Islanđani nisu imali pojma što im se događa u susjedstvu dok nije objavljen tajni snimak.

"Nisam imao pojma da ovo radimo i bio sam šokiran kada sam to vidio", rekao je Bjarnheiður Hallsdóttir, predsjednik Udruženja islandske turističke organizacije. Sličnog mišljenja su i drugi stanovnici i vlasnici konja.

U Njemačkoj je između 2016. i 2019. godine dano krmačama 6,4 milijuna pojedinačnih doza PMSG-a. To je ekvivalent oko 32.000 litara krvi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu hormon se može legalno nabaviti kod registriranog veterinara, s dostupnim proizvodima uključujući vaginalne spužve za ovce, koje potiču rano janjenje.

EU ne može nametnuti svoje standarde dobrobiti životinja u trećim zemljama i mora poštovati pravila Svjetske trgovinske organizacije. Zbog toga se EK nastavlja baviti značajem poboljšanja uvjeta za konje uključene u proizvodnju PMSG-a na multilateralnom nivou u okviru Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Pored Islanda, ova proizvodnja je razvijena u Argentini i Uragvaju.


Tagovi

Island Krvave farme Hormon reprodukcije Dobrobit životinja Gonadotropin serum


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.