Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet za mlijeko
  • 05.07.2017. 16:30

Tolušić: Cijena mlijeka nije realna i nije održiva!

Ja ne mogu, ne smijem i neću odrediti otkupnu cijenu mlijeka, ali mogu, moram i hoću javno reći da ona nije realna i da nije održiva, rekao je ministar Tolušić na današnjem sastanku Savjeta za mlijeko.

  • 5.221
  • 453
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić održao je sjednicu Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka danas, 5. srpnja 2017. godine u Ministarstvu poljoprivrede. Sjednici su osim predstavnika proizvođača mlijeka i mljekarske industrije prisustvovali i predstavnici trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

Tema sastanka bilo je razmatranje aktualnog stanja u proizvodnji i preradi mlijeka te mogućnostima bolje suradnje proizvođača i prerađivača mlijeka s trgovačkim lancima, kao i o novim potezima koje Ministarstvo poljoprivrede planira do kraja ove godine u cilju zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka.

Mliječnim paketom do zaštite proizvođača

Posljedice mliječne krize u Europskoj uniji još uvijek su prisutne, a zbog pada otkupne cijene mlijeka primarni proizvođači mlijeka stavljeni su u izuzetno nepovoljan položaj. Iako je Europska unija izvanrednim paketima pomoći sektoru mljekarstva u nekoliko navrata pokušala stabilizirati tržište, te mjere nisu bile dovoljne za oporavak sektora u Hrvatskoj - zabilježen je trend pada broja isporučitelja mlijeka i broja krava, a posljedično i količine isporučenog mlijeka. Istovremeno, ove je godine isplaćeno 1,8 milijardi kuna izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju stočarsku proizvodnju, a od toga 700 milijuna kuna isključivo za stočare.

Ministarstvo poljoprivrede je radi zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka donijelo Mliječni paket - koji obuhvaća tri nova propisa, a kojima se regulira odnos između proizvođača i otkupljivača te precizno propisuju parametri o polaznom postotku mliječne masti i bjelančevina, što izravno utječe na otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Uz reguliranje kakvoće sirovog mlijeka uvedeni su parametri kojima treba odgovarati konzumno mlijeko prilikom njegova stavljanja na police trgovina.

Za razliku od dosadašnje prakse proizvođači će sada i prije isporuke znati koju će cijenu dobiti za svoje mlijeko. S druge strane, mljekarskoj industriji otvoren je prostor za brži i jednostavniji dogovor s otkupljivačima, jer sada pregovaraju s proizvođačkom organizacijom, a ne pojedinačno sa svakim proizvođačem što značajno skraćuje pregovarački proces.

Osnivanje proizvođačkih organizacija

Ipak, kako sada stvari stoje, a zaključeno je i na današnjem sastanku, Mliječni paket neće biti dovoljan da se hrvatski proizvođači mlijeka oporave od krize koja ih već godinama prati. Zato, Ministarstvo poljoprivrede kroz EU fond 100% financira osnivanje proizvođačkih organizacija sa 500.000 eura kroz 5 godina za rad proizvođačkih organizacija (plaće zaposlenih, troškovi marketinga, skladištenja, organizacije tržišta), koje uz to imaju prednost na natječajima iz Programa ruralnog razvoja i povećanu razinu sufinanciranja u mjeri prerade. Paralelno se radi na uspostavi financijskih instrumenata kojima će se i proizvođačkim organizacijama omogućiti podizanje zajmova i garancija, s ciljem da proizvođači sirovog mlijeka postanu prerađivači mlijeka s konkurentnim finalnim proizvodom.

Ako se situacija uskoro ne promijeni nabolje, Ministarstvo planira raspisati i ograničeni natječaj samo za proizvođačke organizacije u sektoru mlijeka za izgradnju mljekara Mjera 4.2.1 (prerada) - 10.000.000 eura, uz osiguranje financijskih instrumenata.

"Ne želim upirati prstom i tražiti krivca za situaciju u kojoj se trenutno nalazi sektor proizvodnje mlijeka jer svi imaju svojih problema, a nose i djelić odgovornosti. Danas smo nakon deset godina na sastanku imali i predstavnike trgovačkih lanaca jer smatram da smo zajedno u situaciji koju samo ujedinjeni možemo riješiti. Ministarstvo je posljednjih mjeseci izašlo s takozvanim Mliječnim paketom, a do kraja godine trebali bi imati i Zakon o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, no vidim da sve to nije dovoljno", izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka te dodao:

Novi sastanak u kolovozu

"Ja ne mogu, ne smijem i neću odrediti otkupnu cijenu mlijeka, ali mogu, moram i hoću javno reći da ona nije realna i da nije održiva. To sam danas i rekao. Moramo surađivati, pronaći rješenje i gospodski se dogovoriti. Raspisat ćemo natječaje za proizvođačke organizacije i za izgradnju mljekara, no tko će se javiti na te natječaje i povući sredstva ako se proizvođači ne organiziraju ili ako, u najgorem slučaju, izađu iz proizvodnje".

Novi sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka održat će se krajem kolovoza, kako bi se analizirala primjena novih propisa.

Uz članove Savjeta (Udruga velikih mliječnih farmi - Mliko, Croatiastočar, CroMilk, Agrokor, Dukat, Meggle, Vindija, Belje, PIK Rijeka, Zdenka, Udruga - hrvatske male mljekare) te predstavnike komora, agencija, fakulteta i stručnih službi, današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici trgovačkih lanaca: Plodine, Konzum, Kaufland, Lidl, Spar, NTL i KTC, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto. Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

Mljekari Savjet Tomislav Tolušić Cijena mlijeka Stočari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/