Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 17.04.2018. 12:00

Sustav uzgoja krava-tele najisplativiji u govedarstvu

Gledajući iz točke iskorištavanja prirodnih resursa, hranidbe i potrebe za adekvatnim objektima onda sigurno kada se crta podvuče, sustav uzgoja "krava-tele" postaje najisplativiji oblik proizvodnje.

Foto: Pixabay/Sesafa1
  • 20.575
  • 385
  • 0

Što proizvoditi, koju pasminu goveda nabaviti, je li isplativo proizvoditi mlijeko, baviti se preradom, ili toviti junad, ne samo da su pitanja koja se javljaju kod "početnika" već i stalnih dugogodišnjih farmera. Natjerani borbom na tržištu i otkupnim cijenama koje ne prate odgovarajući poticaji na stalno razmišljanje i neizvjesnost što je to najisplativije u govedarskoj proizvodnji. Gledajući iz točke iskorištavanja prirodnih resursa, hranidbe i potrebe za adekvatnim objektima onda sigurno kada se crta podvuče, sistem uzgoja krava-tele postaje najisplativiji oblik proizvodnje. Ipak ne tako zastupljen i popularan u govedarstvu naročito kod manjih farmi i OPG-ova, ipak pruža niz benefita koji mogu prevagnuti u farmerskim dilemama čime se baviti i što proizvoditi.

Što je sustav "krava-tele"

Za mlade farmere, ili one koji tek ulaze u govedarstvo, sistem uzgoja "krava-tele" je donekle i nepoznat. Što je ustvari uzgoj "krava-tele"? Osnovni proizvod ovakvog sistema uzgoja je tele, spremno za daljnji uzgoj i tov. S vrlo malim potrebama za osnovnim objektom, opremom i iskorištavanjem prirodnih resursa konstantne ispaše na pašnjacima sve dok to vremenske prilike dozvoljavaju itekako smanjuju potrebu za kupovinom stočne hrane, što u konačnici povećava ekonomičnost.

Tele je glavni proizvod, ali se ne zanemaruje proizvodnja mlijeka kod krava (cca: 1.400 litara u prosjeku) što je ključni faktor za odgoj zdravog vitalnog teleta, kao osnovna hrana do 6-7 mjeseci starosti do kada ostaje uz kravu. Karakteristika ovog uzgoja je veći broj krava 80 do 100, što je i optimalno uz osigurane zemljišne resurse za proizvodnju krme i silaže.

Tele ostaje uz kravu 6 do 7 mjeseci (Foto: Pixabay/Jan-Mallander)

Smatra se da bi uz ovaj broj krava bilo idealno koristiti oko 100 hektara prirodnih ili zasijanih pašnjaka. Ono na što farmer mora obratiti posebnu pozornost jesu faze proizvodnje koje ovise od laktacijskih faza krava. Nakon odbića teleta obrok kravama se smanjuje uz ograničenu količinu sijena i silaže ako je u pitanju zimski period. Najpogodnije za ovaj vid uzgoja su mesne pasmine goveda ili križanci pasmina Hereford, Šarole, Angus. Boravak vani na slobodnoj ispaši utječe i na bolju kondiciju i zdravstveno stanje krava, a naročito teladi koja se dalje koriste za tov.

Koje su prednosti

Jedna od osnovnih prednosti u uzgoju sistema "krava-tele" jesu vrlo mala ulaganja u stajski objekt i ostalu infrastrukturu, uz vrlo ograničenu upotrebu opreme i sustave kao što je to slučaj u klasičnom mljekarstvu. Sasvim dovoljne su i nadstrešnice u ljetnim mjesecima dok u zimskom periodu je dovoljan objekt - štala sa sistemom duboke stelje s boksom za kravu i tele.

Neusporedivo su manji izdatci za hranu jer se koristi kabasta hrana, slama i ispaša. Potrebe za radnom snagom su manje i različitom mehanizacijom, zbog većeg perioda tijekom godine boravka na ispaši, te je smanjena i potreba za stalnim čišćenjem i dezinficijensima. Zbog vrlo čestog tzv. prirodnog teljenja koje krave same obavljaju smanjeni su i veterinarski troškovi. Po definicijama i stvarnim umanjenim potrebama krava i teladi u ovakvom sustavu uzgoja ovaj tip proizvodnje i je najisplativiji, da bi zaista on i bio u praksi farmer se mora pridržavati svih uputa i pravila ove proizvodnje, koja ipak i nije toliko manje zahtjevna u odnosu na klasičan tov, zbog višemjesečnog boravka krava i teladi na ispaši.


Tagovi

Krava-tele Isplativost u govedarstvu Troškovi govedarstva Prednosti Tele Benefiti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije