Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 12.11.2022. 07:30

Stres kod ovaca nakon napada vuka ima velike posljedice

Posljedice napada su dugoročne. Janjad su lakša, a veliki broj gravidnih ženki doživi pobačaj

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 551
  • 95
  • 0

Vukovi su sve veći problem u Nizozemskoj. Gotovo da ne prođe tjedan, a da se ne sazna za napad na životinje. Njihova brojnost se povećala, a staništa i hrane za njih nema. Zbog toga su sve češće prisiljeni svoj plijen naći među životinjama koje uzgajaju stočari, a najviše su pogođene ovce.

Veterinarka Margit Groeneveld provela je godinu dana u Drentheu istražujući stres u stadu ovaca nakon napada vuka, piše Nieuweoogst. Podaci iz studije pokazuju da 30 posto napadnutih životinja nije bilo gravidno u usporedbi s prosjekom od 10 posto u drugim stadima. Groeneveld navodi da je stres glavni uzrok ove pojave.

Gravidnost ovaca i stres

Naime, u prirodnom rezervatu u Drentheu je 21. rujna 2021. godine vuk napao stado ovca i koza koje su bile na ispaši. Eutanazirane su dvije ovce i koza, a šesnaest životinja je preživjelo. Groeneveld je tada započela svoje istraživanje.

Pretpostavka je da su u vrijeme napada ovce bile gravidne, ali je skeniranje u prosincu pokazalo veliku razliku između ovog i tri druga stada sličnog sastava i veličine.

"Skoro sedamdeset janjadi nije ojanjeno. To nije problem kod stada na ispaši, ali je kod uzgajivača koji uzgajaju ovce za proizvodnju mesa."

Posljedice su dugoročne, a šteta teško naplativa

Stres od napada je imao utjecaj i na novorođenu janjad. Ona su često lakša. Napadnute ovce nisu opuštene i stalno su na oprezu za razliku od životinja koje nisu to doživjele i koje najveći dio vremena provedu bezbrižno pasući. Dugoročne posljedice su prisutne i poslije kratkotrajnog napada vuka.

Još jedan problem je i isplata štete. U slučaju iz proljeća 2018. godine kada su napadnute životinje ovčara De Groot-a u Tiendeveenu, odlučeno je da pokrajina Drenthe ne mora nadoknaditi štetu koju je pretrpio zbog spontanih pobačaja kod pet ovaca. Nadoknadit će se samo ona za četiri gravidne ovce koje su na smrt izgrižene. 


Tagovi

Napad vukova Ovce Vukovi Napadnute ovce Stres kod ovaca Gravidnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Došli smo provjeriti stanje usjeva kod Predraga Begića u Sisačko-moslovačku županiju. Kukuruz je do jučer plivao u 15 cm vode, ali pšenica se "izvukla" bez muke. Kako to? Doznat ćete uskoro...