• Cijena stoke
  • 14.10.2020. 10:30

Stočaru od njegovog bika 1.300, a otkupljivačima i trgovcima 3.300 eura?

Još gora situacija je u svinjogojstvu. Svinja za koju je uzgajivač od kupca dobio 107,88 eura prodana je u mesnici za 302,25 eura, izračunao je Sindikat poljoprivrednika Slovenije.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL (ilustracija)
  • 4.593
  • 947
  • 1

Farmer za bika sa 400 kilograma čistog mesa dobije 1.300 eura, a otkupljivači, klaonice i trgovci ukupno 3.300 eura, rezultat je do kojega je došao Sindikat poljoprivrednika Slovenije.

Za bika iste težine prije 8 godina njegov vlasnik bi dobio 342 eura više ili ukupno 1.557 eura. 

Zbog sve manjeg dijela kolača koji ostaje uzgajivačima slovensko stočarstvo je u sve većoj  krizi, smatra Sindikat. Sve je manja ponuda goveda, a taj trend će se nastaviti i ubuduće jer uzgajivači drže manje životinja nego što bi ih držali da je bolja otkupna cijena. Najveća je pogreška, smatraju, što nisu dogovorena pravila sudjelovanja dionika u lancu od proizvodnje do prodaje finalnog proizvoda.

Jeftino meso iz inozemstva muči i slovenske poljoprivrednike

Zato klaonice i trgovine kupuju jeftino meso u inozemstvu, a domaći farmeri prodaju živu stoku u Austriju, Italiju i druge zemlje s namjerom da postignu bolju otkupnu cijenu koja im jamči golo preživljavanje.

Slična ili još gora situacija je i u svinjogojstvu, piše slovenski Kmečki glas.

Pri izračunu koliko dionici dobiju od svinje teške 100 kilograma žive vage (57 kg mesa) sindikati su uzeli u obzir cijene mesa u vitrinama, odnosno mesa koje mesar reže kupcima ispred sebe. Prodajne cijene u prodaji u butiku (pakirano, marinirano) još su veće. Jednostavnom računicom došlo se do zaključka da je svinja za koju bi svinjogojac od kupca dobio 107,88 eura odnosno 118,13 eura s porezom, prodana u mesnici za 302,25 eura.

Za svaki dolar potrošen na hranu američki poljoprivrednik dobije tek 7,8 centi

Izračun nije uzeo u obzir vrijednost jestivih iznutrica i posebno slanine koja se dodaje mljevenom mesu te u daljnjoj preradi raznim proizvodima kao što su kobasice, salame i slični proizvodi.

Svinjogojcu 2,5 puta manje od ostalih u lancu 

Kao i kod bika nešto je i ovdje, pri podjeli svinja, ozbiljno pogrešno, ističu u slovenskom sindikatu poljoprivrednika. Svinjogojac mora toviti 30 do 35 kg prasadi u vrijednosti oko 65 eura po komadu, osigurati uzgojni prostor, hraniti ih tri i pol mjeseca...

Ne računajući svoj rad na kraju dobiva dva i pol puta manje od ostalih u lancu ili 40 posto od konačne prodajne cijene. Bilo bi zanimljivo kad bi i Sindikat hrvatskih poljoprivrednika ili Hrvatska poljoprivredna komora proveli slično istraživanje.

Kako sada stvari stoje u stočarstvu, posebno u svinjogojstvu, rezultat u dijeljenju kolača od prodane svinje ili bika za hrvatskog seljaka bi bio još nepovoljniji. Ako se ne varamo?!


Tagovi

Bik Farmer Otkupljivači Trgovci Svinje Mesnoprerađivačka industrija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uspjesna 2020, neka je 2021 jos bolja :D