Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agresivan pijetao
  • 22.01.2023. 07:30

Što kada pijetao napada? Evo rješenja kako ga umiriti

Napad može biti opasan, a posebno pazite na djecu. Koje su pasmine miroljubive, a koje agresivne, a koji trikovi da se mužjaci smire?

Foto: Depositphoto/evdoha
  • 2.929
  • 196
  • 0

Pijetlovi imaju veoma zaštitnički stav kada su u pitanju kokoši i pilići. Budno prate sve što se događa, upozoravaju na opasnost, štite od predatora, oglašavaju da je pronađena hrana, pare se s kokoškama i zbog toga su od izuzetne koristi.

Međutim, neki prekorače granicu zaštitnika i postaju agresivni. Napadaju ljude, posebno djecu, a stradaju i druge životinje u istom dvorištu. Njegov napad nije nimalo bezazlen. Neke pasmine peradi imaju manje nasilne mužjake. Brama pasmine pijetlovi su veoma miroljubivi, dok Leghor znaju biti izuzetno agresivni. Kakvu će ćud imati, vidi se od šest do osam mjeseci starosti.

Promatrajte mlade pijetlove, jer će vam to omogućiti da na vrijeme iz jata uklonite one koji su nezgodni. Najveći problem možete imati ako su u kućanstvu mala djeca. Što je dijete manje, to je veća opasnost od napada. Ona trče, bučna su, mlataraju rukama, a sve to je izazov za pernate gospodare koji ih vide kao neprijatelje i opasnost za kokoši i piliće. Čak i ako ne napadaju odrasle osobe, mogu napasti djecu.

Prepoznajte znakove napada

Oni ne napadaju od jednom. Prvo će na udaru biti sitnije životinje. To će se dešavati često, a meta će postajati sve veća. Prije nego što se odluči za napad, šalje mnogobrojne znakove.

Glavu spuštaju naprijed i kreću se ritmu naprijed - nazad, kao da izvode ples približavanja i udaljavanja od protivnika. Neke jedinke šire krila, nogama grebu po zemlji. Njegov cilj je da vas istjera iz dvorišta. Najviše napada noge i ruke, a što je dijete niže veća je opasnost od skakanja na glavu.

Prilikom ulaska u dvorište ili ograđen dio gdje budu kokoške nemojte gledati u pravcu pilića i pijetla, jer će misliti da ih lovite. Ne krećite se pravolinijski u smjeru pilića. Kada primijetite prve znakove agresivnog ponašanja, ne gledajte u njega. Smatrat će da ga izazivate.

Računajte na to da je on i zaštitnik (Foto: Depositphoto/olex_1980)

Krećite se što mirnije, ne mlatite rukama i ne podižite glas. Što se brže krećete, pravite pokrete rukama i galamite to je više uvjeren da ga se plašite i da je njegovo da vas istjera sa svog teritorija. Djeca trče kako bi pobjegla od napasnika, ali to izaziva samo njegovo kontra ponašanje.

Ne jurite napasnika. Ako se bude osjećao ugroženo, napasti će vas. I on ima svoje trikove. Primijetite li da vam donosi zrnevlje i slično, to nije znak njegove ljubavi prema vama. On ispituje teren. Jeste li ste u jatu kokoški? Prihvatite li njegove "znakove male pažnje" svrstavate se u jato kojim on gospodari. Ne obraćajte pažnju na njegove poklone.

Kako ga umiriti? 

Često prolaženje kroz jato, kontakti s drugim životinjama i lavež pasa čini životinje uznemirenim, a on je zaštitnik. Zbog toga ne reagirajte na njegovo ponašanje. Uvijek imajte nešto hrane kod sebe koju ponudite iz ruke. Prestat će vas doživljavati kao neprijatelja. Nemojte je bacati na zemlju, jer će misliti da ga se bojite.

U slučaju da vas napadne, nastojte da napad odbijete dok podiže noge tako da ga vi podignete svojom nogom. Ne udarajte ga! To je krhka životinja. Kada ga izvrnete na leđa ili oborite, biće mu znak da ste dominantni.

U slučaju da ga uhvatite, rukama mu krila stavite uz tijelo i nježno savijte glavu pod krilo. Počet će spavati. Kada se umiri, pustite ga. Bit će začuđen i odšetat će od vas. Ili ga okrenite naopačke i njišite dok ga spuštate na zemlju. To će ga smiriti, a primjer za to je i ovaj Twit:

Odhranite sami mirnog pijetla da se navikne na ljudsko prisustvo. Hranu mu uvijek dajte iz svoje ruke. Razvit će se odnos bliskosti i povjerenja. Ovo uglavnom djeluje, ali svaka životinja ima svoju ćud. U slučaju da ništa ne djeluje, morat ćete ga eliminirati iz jata.


Tagovi

Pijetao Agresivan pijetao Smirivanje pijetla Odgajanje pijetla Pijetao u dvorištu Pijetao napada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(