Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroklima štale
  • 19.01.2021. 13:30

Što je veća proizvodnja mlijeka, kravama više odgovara hladnije vrijeme

U periodu takozvanog ledenog vala koji je bio zahvatio naše podneblje, ali i općenito tijekom zimskih mjeseci, temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 462
  • 130
  • 0

Optimalni mikrobiološki uvjeti za držanje muznih krava u štalama ili na farmama predstavljaju jedan od osnovnih faktora rentabilne proizvodnje mlijeka. Temperatura, vlaga i koncentracija plinova su parametri koje uzgajivač može kontrolirati i osigurati da budu u idealnom rasponu donjih i gornjih granica u objektu.

Vrlo često na mikroklimu unutar staje djeluju vanjski faktori.

U periodu takozvanog ledenog vala koji je bio zahvatio naše podneblje, ali i općenito tijekom zimskih mjeseci temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga. Kada je riječ o muznim kravama, nema pretjerane bojazni jer goveda su daleko osjetljivija na visoke nego na niske temperature. Međutim, posebnu pažnju treba posvetiti opremi, izmuzištima nakon pranja, hrani, vlažnosti prostorije, ali i načinu ventilacije.

Optimalan raspon od - 10 do + 20 °C

Pri regulaciji topline u okviru staje mora se pratiti i starost goveda. U principu, od teladi do krava u laktaciji uz optimalnu relativnu vlagu zraka (65-70%) poželjna je temperatura od 5°C do 24°C. Starost i težina grla su parametri pri stvaranju povoljnih mikroklimatskih uvjeta u štali. Kada je temperatura u pitanju, prema starosnoj kategoriji preporučljiv je sljedeći interval:

  • telad starosti do 3 tjedna: 15 do 24°C uz suhu prostirku;
  • telad od 3 do 10 tjedana: 13 do 24°C;
  • telad od 10 do 24 tjedna: 10 do 24°C i
  • muzna grla u visokoj proizvodnji najproduktivnija su pri temperaturama od 5 do 10 stupnjeva.

Vanjska sredina i vremenske prilike, osnovni su faktori koji utječu na uvjete unutar štale. Izuzetno niske temperature ne bi trebale izazivati veliku zabrinutost kod stočara, s obzirom da muzna grla u proizvodnji od 30 litara mlijeka dnevno imaju donju takozvanu kritičnu granicu od -16°C. Suh i hladan zrak, ako nema direktnog propuha i s malom relativnom vlagom, pozitivno djeluje na muzna grla u visokoj proizvodnji. Sve dok je vanjska temperatura iznad donje kritične, nema zabrinutosti za goveda. Problemi mogu nastati kod neadekvatno zaštićene opreme uz relativnu veću vlažnost i prilikom izuzimanja silaže čiji je površinski sloj zaleđen.

Zaštititi opremu i hranu od smrzavanja

Niske temperature mogu napraviti velike probleme za nepravilno zaštićenu opremu, pojilice i izmuzišta, naročito poslije pranja postoji mogućnost smrzavanja i oštećenja. Stalnim nadzorom, prosušivanjem nakon pranja i pravilnim smještajem muzilica i druga mljekarska oprema mora se zaštititi od hladnoće. Problem može nastati i kod postupka hranidbe. Niti u kojem slučaju zaleđenu silažu ne treba davati kravama. Pri temperaturama ispod nule, dolazi do smrzavanja gornjeg sloja silaže na dubini od oko 20 cm, pri dužem periodu i nižim temperaturama čak i do jednog metra.

Čime hraniti krave u zimskom periodu?

U takvim slučajevima, dan prije ili noć prije poželjno je izuzeti silažu i premjestiti određenu količinu u neke od objekata koji mogu poslužiti za smještaj hrane koja se idući dan daje kravama.

Najgori mogući scenarij tijekom zime je kombinacija niskih temperatura unutar štale, s visokim postotkom vlage i propuhom. Za ugodnije uvjete pored redovnog prozračivanja zimi, poželjno je češće mijenjati i prostirku, kako bi bila što duži period suha i čista.


Tagovi

Muzne krave Mikrobiološki uvjeti Starost goveda Kritična temperatura Stočari Smrzavanje Zaleđena silaža Niske temperature


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]