• Mikroklima štale
  • 19.01.2021. 13:30

Što je veća proizvodnja mlijeka, kravama više odgovara hladnije vrijeme

U periodu takozvanog ledenog vala koji je bio zahvatio naše podneblje, ali i općenito tijekom zimskih mjeseci, temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 435
  • 50
  • 0

Optimalni mikrobiološki uvjeti za držanje muznih krava u štalama ili na farmama predstavljaju jedan od osnovnih faktora rentabilne proizvodnje mlijeka. Temperatura, vlaga i koncentracija plinova su parametri koje uzgajivač može kontrolirati i osigurati da budu u idealnom rasponu donjih i gornjih granica u objektu.

Vrlo često na mikroklimu unutar staje djeluju vanjski faktori.

U periodu takozvanog ledenog vala koji je bio zahvatio naše podneblje, ali i općenito tijekom zimskih mjeseci temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga. Kada je riječ o muznim kravama, nema pretjerane bojazni jer goveda su daleko osjetljivija na visoke nego na niske temperature. Međutim, posebnu pažnju treba posvetiti opremi, izmuzištima nakon pranja, hrani, vlažnosti prostorije, ali i načinu ventilacije.

Optimalan raspon od - 10 do + 20 °C

Pri regulaciji topline u okviru staje mora se pratiti i starost goveda. U principu, od teladi do krava u laktaciji uz optimalnu relativnu vlagu zraka (65-70%) poželjna je temperatura od 5°C do 24°C. Starost i težina grla su parametri pri stvaranju povoljnih mikroklimatskih uvjeta u štali. Kada je temperatura u pitanju, prema starosnoj kategoriji preporučljiv je sljedeći interval:

  • telad starosti do 3 tjedna: 15 do 24°C uz suhu prostirku;
  • telad od 3 do 10 tjedana: 13 do 24°C;
  • telad od 10 do 24 tjedna: 10 do 24°C i
  • muzna grla u visokoj proizvodnji najproduktivnija su pri temperaturama od 5 do 10 stupnjeva.

Vanjska sredina i vremenske prilike, osnovni su faktori koji utječu na uvjete unutar štale. Izuzetno niske temperature ne bi trebale izazivati veliku zabrinutost kod stočara, s obzirom da muzna grla u proizvodnji od 30 litara mlijeka dnevno imaju donju takozvanu kritičnu granicu od -16°C. Suh i hladan zrak, ako nema direktnog propuha i s malom relativnom vlagom, pozitivno djeluje na muzna grla u visokoj proizvodnji. Sve dok je vanjska temperatura iznad donje kritične, nema zabrinutosti za goveda. Problemi mogu nastati kod neadekvatno zaštićene opreme uz relativnu veću vlažnost i prilikom izuzimanja silaže čiji je površinski sloj zaleđen.

Zaštititi opremu i hranu od smrzavanja

Niske temperature mogu napraviti velike probleme za nepravilno zaštićenu opremu, pojilice i izmuzišta, naročito poslije pranja postoji mogućnost smrzavanja i oštećenja. Stalnim nadzorom, prosušivanjem nakon pranja i pravilnim smještajem muzilica i druga mljekarska oprema mora se zaštititi od hladnoće. Problem može nastati i kod postupka hranidbe. Niti u kojem slučaju zaleđenu silažu ne treba davati kravama. Pri temperaturama ispod nule, dolazi do smrzavanja gornjeg sloja silaže na dubini od oko 20 cm, pri dužem periodu i nižim temperaturama čak i do jednog metra.

Čime hraniti krave u zimskom periodu?

U takvim slučajevima, dan prije ili noć prije poželjno je izuzeti silažu i premjestiti određenu količinu u neke od objekata koji mogu poslužiti za smještaj hrane koja se idući dan daje kravama.

Najgori mogući scenarij tijekom zime je kombinacija niskih temperatura unutar štale, s visokim postotkom vlage i propuhom. Za ugodnije uvjete pored redovnog prozračivanja zimi, poželjno je češće mijenjati i prostirku, kako bi bila što duži period suha i čista.


Tagovi

Muzne krave Mikrobiološki uvjeti Starost goveda Kritična temperatura Stočari Smrzavanje Zaleđena silaža Niske temperature


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovako kaže statistika, a koji su Vaši komentari na isto?