• Briga o teladi
  • 14.02.2020. 12:00

Što je sve teladi potrebno osigurati u prva 24 sata života

Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno, ulaganje u osiguranje dobrih uvjeta za telad, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka.

Foto: Depositphotos/olandsfokus
  • 738
  • 56
  • 0

Nakon teljenja, za telad odmah nastupa kritično razdoblje, u kojem je potrebno osigurati nekoliko osnovnih elemenata kako ne bi došlo do obolijevanja ili uginuća. Najveća prijetnja je mogućnost pojave infekcije jer njihov aktivni imunitet u prvim satima života je minimalan. Od potrebnih antitijela, oni imaju samo 10% i skoro da su i bez obrambenog mehanizma. Telad nemaju razvijen imunološki sustav, koji se tek postepeno razvija do petog tjedna starosti.

Bez reagiranja farmera i osiguravanja optimalnih uvjeta u prva 24 sata života nema kasnije ni rentabilne proizvodnje. Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno ulaganje u osiguranje odgovarajuće sredine za podmladak, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka. Za dobro zdravlje, pravilan uzgoj i rentabilnu proizvodnju u prva 24 sata života teletu je potrebno osigurati čist, suh prostor za smještaj i prvo hranivo - kolostrum.

Osigurajte suh i čist prostor

Prostor za teljenje i onaj nakon teljenja za smještaj teladi predstavlja prvi rizični faktor. Okruženje u kojem se nalazi feces u kombinaciji sa steljom, slamom, urinom, prljavi podovi i zidovi potencijalno su rizični faktori da tele bez obrambenog imunološkog sustava dobije infekciju koja može u najgorem slučaju izazvati i smrt. Dok je krava prije teljenja još uvijek u fazi suhostaja, nekoliko dana prije teljenja, potrebno je osigurati po mogućnosti izdvojen čist, suh prostor sa slamom, zaštićen od propuha.

Najbolje bi bilo odmah tele prebaciti u boks sa suhom slamom dubokom oko 30 cm. U idealnim uvjetima, ako to prostor dozvoljava, optimalno je ograditi tzv. prostor za teljenje do 10m2 sa suhom čistom steljom/slamom. Tijekom uzgoja i u narednim danima prostor je potrebno održavati čistim i suhim, spriječiti svaku mogućnost pojave vlage. To se može provjeriti jednostavno, potrebno je da farmer klekne jednim koljenom na pod setelje/slame i težinom tijela se osloni na to koljeno kako bi provjerio pojavu vlage. U slučaju da je ima, potrebno je "nabaciti novi sloj slame".

Nema zamjene za kolostrum

Nema alternative u prva 24 sata života teladi za prvu hranu koju treba dobiti, a to je prvo pomuženo mlijeko nakon teljenja - kolostrum. Preživljavanje i obolijevanje teladi određuje količina i vrijeme davanja kolostruma. Djeluje trostruko u prvim satima života i to kao: hranivo, bioaktivna tvar i imunološka "bomba". Sadrži potrebna antitijela i imunoglobuline koji prepoznaju i razaraju mikrobe koji ulaze u krvotok, štiti membrane organa (crijeva, pluća i dr.) protiv infekcije i predstavlja pasivni imunitet, koji štiti tele dok samo ne razvije svoj vlastiti obrambeni imunološki sistem. Pravilo je kada je riječ o količini kolostruma, da se odmah nakon teljenja 15ak minuta kasnije počne s davanjem i to do četiri litre u prva dva sata i još po dvije litre u narednih 12 sati života teleta ili četiri litre odjednom.

Tablica 1: Period napajanja teleta kolostrumom

Vrijeme prvog napajanja teleta kolostrumom nakon teljenja

% pojave uginuća

% sadržaj imunoglobulina u kolostrumu

do 2 sata nakon teljenja

3%

20%

2 - 6 sati nakon teljenja

5,2%

18%

7 - 12 sati nakon teljenja

10%

12%

13 - 24 sata nakon teljenja

13,2%

9%

25 - 48 sati nakon teljenja

20%

3%

Niže temperature mogu biti pogubne

Jedan od prvih "šokova" koje telad preživljava je promjena temperature. Njena regulacija i podešavanje one optimalne u rodilištu (boks za teljenje) je izuzetno važno, kako bi se što više ublažio stres. U majčinoj maternici prije teljenja temperatura je u prosjeku 38 - 39 °C, tako da je potrebno osigurati optimalnu, bez velikih oscilacija. Često se događa da telad nakon teljenja dolaze na temperature niže i do 25 °C što može biti pogubno za njih. Radi preventive odmah nakon što se oteli dok je još uz majku koja ga oliže, poželjno je čistom i suhom krpom (ručnikom) posušiti tele i spriječiti bilo kakvu pojavu propuha u prostoru gdje se ono nalazi.


Tagovi

Telad Pojava infekcije Rentabilna proizvodnja Faza suhostaja Kolostrum Optimalni uvjeti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sjećate li se priče o braći Maturanec? Uporna braća ne posustaju i nedavno su unatoč nepovoljnoj situaciji otvorili restoran gdje poslužuju isključivo svoje meso. Trenutno samo kroz dostavu, ali uskoro nadaju se, otvaraju svoja vrata za sve... Više [+]