Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekategorizacija farme
  • 17.10.2023. 11:45

Što je potrebno za 3. kategoriju farme, kome se javiti? Imamo odgovor veterinara

Problem nastaje kada se poljoprivrednici međusobno savjetuju i često prenesu krive informacije, što nikako nije poželjno, rekao nam je veterinar Žarko Plazonić iz Veterinarske stanice Slatina

Foto: Depositphotos/egubisch
  • 47.362
  • 3.274
  • 0

U redakciju Agrokluba svakodnevno pristižu upiti o rekategorizaciji svinjogojskih farmi s pitanjima - što nam je potrebno da prijeđemo u višu kategoriju, što to ima treća, kome se obratiti?

Problem nastaje kada se poljoprivrednici međusobno savjetuju i često prenesu krive informacije, što nikako nije poželjno, rekao nam je veterinar Žarko Plazonić iz Veterinarske stanice Slatina.

Istaknuo je da nema što reći, a da se već ne zna. Odnosno da je, kao što smo već i pisali, još 2019. godine napravljena kategorizacija i objavljene su biosigurnosne mjere, a da se po tom pitanju nije puno napravilo.

No, sad smo tu gdje jesmo i svinjogojci vape za pomoći. Od kuda krenuti?

Prvo i osnovno - javiti se svom veterinaru!

Prvo se, naglasio je Plazonić, trebaju javiti u nadležnu veterinarsku stanicu i pitati u kojoj su kategoriji. S veterinarom zatim dogovoriti termin dolaska na farmu gdje će im se detaljno objasniti što trebaju napraviti kako bi prešli u 3. kategoriju zaštitnih mjera od afričke svinjske kuge.

To, između ostalog, uključuje čvrstu ogradu oko objekta, objekt mora biti odvojen od ostatka dvorišta, betonirana gnojnica ili ograđena čvrstom ogradom, na prozorima i vratima ugrađeni komarnici protiv muha i komaraca, na ulazu u objekt dezbarijera kao i na ulazu u dvorište barijera za aute, čisto spremište za hranu, redovito provoditi deratizaciju, posebno kupatilo za tuširanje prije i poslije hranjenja svinja, jednokratna zaštitna odijela kod hranjenja.

Kad se ispune uvjeti koje vam je vaš veterinar naveo, dolazi se u kontrolu te ukoliko je sve u redu, ulazite u kategoriju 3, pojasnio je Plazović te dodao kako ništa nemojte raditi napamet ili kako vam netko u susjedstvu kaže jer često dolazi do krivih informacija i zastrašivanja.

"Nije to svemirski brod", poručio je ovaj veterinar koji je u trenutku našeg poziva bio na farmi u Donjoj Motičini baš na takvom pregledu: "Gužva je velika i puno je posla za nas veterinare na razini cijele države. Nitko ne želi ubijati životinje koje zapravo liječimo. Borimo se svaki dan", rekao je.

Virovitičko-podravska županija u kojoj on djeluje još nema pozitivnog slučaja, naglašava da se tamo promet normalno odvija: "Kupuje se i prodaje, ali pod uvjetom da su farme u 3. kategoriji. Za sve niže od toga je zaustavljen promet, oni mogu klati ukoliko nas nazovu da pregledamo životinje tri dana prije klanja. To je jedini uvjet."


Tagovi

Žarko Plazonić Veterinar Rekategorizacija farme 3. kategorija Uvjeti rekategorizacije Afrička svinjska kuga


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo