• Mljekarski sektor
  • 07.03.2014. 12:15

Što bi tek bilo da je mlijeko lošije kvalitete?

Mljekari jednoglasno poručuju da su s razlogom upozoravali na ovakav slijed događaja, ali sada kada je za stočare već kasno - pitaju se koliko gore može biti?

Foto: depositphotos, designfbg
  • 812
  • 126
  • 0

Prošlo je dvije godine od velikih prosvjeda mljekara, po mnogima jednim od najozbiljnijih na poljoprivrednoj sceni. Situacija je i dalje poražavajuća. Mljekari i dalje nezaustavljivo propadaju, a rade svaki dan od ujutro do navečer. Lavinu nezadovoljstva proizvođača pokrenuli su otkupljivači snizivši otkupnu cijenu s dotadašnjih 2,66 na 2,43 kn uz pojašnjenje da im je s dotadašnjom otkupnom cijenom jeftiniji uvoz mlijeka, pa je realno da ona bude 2,43 kn.

Zatvorene su mnoge mliječne farme

Nakon dva tjedna teških riječi između proizvođača, otkupljivača i državnih tijela, obustave isporuke mlijeka i blokade prometnica, prosvjednici su se povukli uz poruku da su izgubili bitku, ali ne i rat, najavljujući pravnu borbu, tj. tužbu, s tim da su u međuvremenu nastavili isporuku mlijeka. Bila je to igra živaca, traženja pregovara, dogovora, a što se nakon dvije godine dogodilo mljekarima i kakva je trenutna situacija u mljekarskom sektoru?

Mljekari jednoglasno poručuju - proizvodnja se još brže i više urušava! Godinu kasnije "dogodio" se aflatoksin, a za 1,3 milijuna kg mlijeka uslijedila je odšteta od samo 1 kn/kg. U ove dvije godine mljekarima se dogodila i leukoza. Čelnik SUHUH-a, Branko Kolak procjenjuje da je na prisilnom klanju završilo oko 1.200 grla. Danas, dvije godine nakon prosvjeda, jedan od vođa mljekara, Mladen Šolčić iz Patkovca, kaže da tužba nije napisana te dodaje: "Upravo smo njima u pravi čas htjeli alarmirati što će se događati danas s mljekarstvom. Nitko nas nije poslušao, a sada se pokazuje da smo bili u pravu. Ceh plaćamo mi proizvođači. Zatvaraju se farme koje su se 10, 20 godina sustavno borile da dođemo do proizvodnje od 750 do 800 milijuna litara mlijeka, a sada smo pali na 490 milijuna, na proljeće će to biti i 450 milijuna litara. Mjerodavni nisu tada shvatili što će se dogoditi i ni dan danas nisu svjesni poražavajućih trendova. Pad od 200 milijuna litara nije se dogodio u zadnjih 40 godina".

Otkupna cijena mlijeka danas je poslovna tajna

Optimističan nije ni predsjednik tadašnjeg Stožera za obranu proizvođača mlijeka Antun Laslo. "Spuštanje na otkupnu cijenu od 2,43 kn mnogima je bio zadnji udar od kojeg se nisu oporavili. Samo od početka 2013. ugašeno je 10.000 farmi, većinom malih proizvođača s 10 do 15 krava", kaže Laslo te dodaje kako je danas otkupna cijena stvar pojedinačnog dogovora proizvođača i otkupljivača. "Ona je danas poslovna tajna. Više nijedna mljekara nema iste otkupne cijene koje se sada kreću od 2,20 do 3,23 kn, no nju imaju samo veći proizvođači, plus tvorničku i državnu premiju. Potonja je 50 lipa po litri no, što nam ne odgovara, isplaćuje se godišnje. Odgovaralo bi nam da cijena bude proizvođačka - zbroj ulaznih troškova, cijene rada i ostalih čimbenika i ona u ovom trenu ne bi smjela biti niža od 3,80 kn", kaže Laslo.

U ove dvije godine, osim što su mnogi ugasili posao, oni koji su ostali smanjili su broj krava. Rezultat je da "u Hrvatskoj sada, da bi se došlo na proizvodnju mlijeka, koja je s cijenom mlijeka izgubljena, nedostaje više od 40.000 komada rasplodnog materijala, odnosno junica. Da se cijena nije srušila, imali bismo znatno više", žali se Laslo.

Mljekarski krediti u mirovanju

U ove dvije godine brojnim mljekarima, pritisnutim kreditima, otplatu su stavili u mirovanje pa tako i Laslu. "Kredit nam je u mirovanju dvije godine. Poremetila nas je preniska cijena. Mjesečna nam je rata kredita 1.300 eura pa u mirovanju plaćamo samo kamate što je oko 400 eura mjesečno, no to je vatrogasna mjera", kaže Laslo.

Ivica Miketek, mljekar iz Čamagajevaca, bivši šef Udruge mljekara Osječko-baranjske županije, čelno mjesto napustio je i iz javnosti se povukao nakon prosvjeda, zbog nezadovoljstva njihovim nikakvim učinkom. "Čak je i dvostruko gore. Farmeri se rješavaju krava. Ako se ovako nastavi, za pet godina djeca će ih vidjeti samo na slici, obiteljska gospodarstva propadaju, a nitko od političara se ne pita zašto je to tako", kaže Miketek te navodi kako postiže otkupnu cijenu od 2,30 do 2,40 kn/l.

"No, još čekamo isplatu za studeni. Realna cijena bila bi 3,80 kn. Tko je god ušao u kredit, taj je u velikim problemima, a političarima je cilj da nas razjedine. Samo veliki idu na dogovor i dobiju. Od najavljivane tužbe nema ništa, bila je to samo velika priča. Uz to, znamo kakvo je pravosuđe u Hrvatskoj. A naš je posao gori nego na Golom otoku. Mljekar radi od ujutro do navečer, ovaj posao ne zna ni za svatove, ni za sahranu. Onakvi se prosvjedi više neće ponoviti, ljudi su se uplašili, a politika ubacila svoje igrače. Ja sam se borio da se pomogne, daju kapitalna ulaganja da se farmerima smanje krediti, ne otpišu, no pojedinci su imali svoje ciljeve", požalio se Miketek.

U svim ovim crnim prognozama i padajućim brojkama ne tješi ni činjenica da je čak 96 posto domaćeg mlijeka prve klase, pa se postavlja pitanje kakve bi tek bile otkupne cijene da je slabije kvalitete.

Foto: depositphotos, designfbg


Tagovi

Mlijeko Aflatoksin Prosvjedi Mljekarstvo Antun Laslo Mliječne farme Branko Kolak Mladen Šolčić Ivica Miketek Otkupna cijena


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 b... Pročitaj cijelu bilješku »