Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetska istraživanja
  • 09.08.2023. 15:00

Stižu krave koje manje podriguju metan?

Prva telad se očekuje na proljeće, a neki stručnjaci upozoravaju i na posljedice.

Foto: Depositphoto/MariaiC
  • 2.572
  • 379
  • 0

Je li moguće imati krave koje ispuštaju manje metana? Odgovor je u genetici, piše Reuters. Kako navode, kada se na farmi Bena Loewitha u Kanadi na proljeće otele telad bit će među prvima u svijetu koja će biti uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem - da podriguju manje metana.

Na stoku otpada 14,5 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova. Metan je drugi po količini, nakon ugljičnog dioksida. Goveda ga oslobađaju podrigivanjem, čak do 80 posto od ukupne količine koju oslobode. 

Telići se očekuju na proljeće

Istraživanje Sveučilišta u Gelfu sugerira da mliječne krave ispuštaju skoro 7 kg metana tijekom dana. Genetička kompanija prodaje spermu bikova s niskim sadržajem metana kako bi proizvela mliječna goveda koja ga oslobađaju manje.

Komercijalna dostupnost ove genetike mogla bi pomoći u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog stakleničkog plina, kažu znanstvenici i stručnjaci za stočarsku industriju. Navode kako bi ova osobina mogla smanjiti količinu plina do 1,5 posto na godišnjoj razini, odnosno do 30 posto do 2050. godine.

Na Loewith-evoj farmi je u lipnju započelo umjetno osjemenjivanje 107 krava i junica s prvim na tržištu bikovskim sjemenom s genetskim svojstvom niske razine metana. On nije jedini, jer su uključeni stočari iz Kanade, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Slovačke.

Problemi s probavom?

Neki stručnjaci u sektoru i dalje nisu uvjereni u ovakvo rješenje, govoreći da bi to moglo kod životinja dovesti do problema s probavom. Na to je upozorio Juha Nousiainen, viši potpredsjednik finske mljekare Valio.

"Metan proizvode mikrobi u kravljim crijevima dok probavljaju vlakna, a ne sama životinja", rekao je Nousiainen.


Tagovi

Metan Staklenički gasovi Krave Sperma bikova Mliječne krave Podrigivanje krava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...