Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavičić
  • 15.08.2020. 10:30
  • Ličko-senjska, Sekulići

Stipe Pavičić: Sad sam obrađujem 100 ha zemlje u Lici što je nekada radilo 20 obitelji

Svako bi domaćinstvo koje se bavi poljoprivredom trebalo moći proizvesti barem za sebe, a ne 'trčati za poticajima', kaže nam sjajni domaćin čija majka Manda ima samo jednu želju.

Foto: Marinko Petković
  • 4.066
  • 623
  • 0

OPG Stjepana Stipe Pavičića iz zaoseka Sekulići u Općini Lovinac na tržištu prodaje sir i jaja, ali ima i zaokruženu proizvodnju hrane za vlastite potrebe od 300 kilograma svinjskog mesa godišnje, preko povrća do voća i meda.

"Svako bi domaćinstvo koje se bavi poljoprivredom trebalo moći proizvesti barem za sebe, a ne 'trčati za poticajima' što je i dovelo do toga da imamo visoko subvenciranu poljoprivredu, ali bez dovoljno domaćih proizvoda", kaže nam Stipe koji je još 2010. godine imao 70 krava u sustavu krava-tele, među prvima u Lici, kad nije bilo toliko goveda na krškim pašnjacima, ali je odustao od uzgoja. 

"Taj sustav kod nas nikada nije saživio kako je trebalo jer se ženska telad prodaju, a ne stavljaju u uzgoj. Dakle, tržište ne funkcionira pa morate biti sretni, ako sada prodate kravu pa makar bilo i na dug kod mesara", nastavlja.

Nema ljubavi na selu  

Dok nas vodi u obilazak velikog gospodarstva za tamošnje uvjete bavljenja poljoprivredom, nužnim kombiniranjem ekstenzivnog stočarstva i ratarstva, kaže da sam obrađuje 100 ha zemljišta pa 'ne može sve stići'. Jer, što je nekada u selu, prije 50 godina kada se rodio, radilo 20 obitelji i svi su živjeli od grunta, sada je 'na njemu'. Istina, od poljoprivrede se uvijek teško živjelo, slaže se i stara majka Manda, koja ima samo još jednu želju, a to je da se Stipe oženi dok je još ona živa. Kaže, nije bitno ni tko je ni što je već samo da hoće živjeti i raditi na selu. Nije puno, ali ni malo, jer ljubavi na selu nema, osim u reality showu.  

Prava seoska idila na OPG-u Stipe Pavičića 

Naravno, majka nas je po dobrim starim običajima, kad vide putnika, odmah pitala jesmo li gladni i žedni, a bili smo više žedni nego gladni, iako se bližilo podne. Dakle, nema prodaje proizvoda ni na kućnom pragu, bilo sira ili pršuta, a da se on ne proba, što je domaćinski potez, ali i ulaganje u buduću prodaju. Stipe kaže da nije dobro sve gledati kroz profit odnosno dobit, jer to pomalo ubija život kojeg ima i na selu, ali se mora puno raditi jer je sve daleko i izvan ruke.

Primjerice, u dvorištu su tri traktora, jedan iz Njemačke stariji od njega te puno razne mehanizacije, kao i radiona u kojoj je mnoštvo alata, ali i starih svrdala. No, zvona su ono što ga veseli, a znala su ga koštati i janjeta. No, kad nam je otkrio da ima i zvono od 300 eura, onda smo shvatili da je pravi kolekcionar. Strastven je i lovac, ali ni lov više nije, kaže, ono što je nekada bio - prije svega druženje ljudi u prirodi, ali i skrb o divljači, njezino čuvanje i dobrobit. 

"Sada se lovci znaju posvađati oko kile mesa od divljači", sjetno će. 

Lički krumpir podbacio zbog pomiješanog sjemena   

S druge strane, život ovdje je izoliran. Jako je malo ljudi pa u selu, ali i šire, ne možete naći bilo kakvu pomoć, posebno onu stručnu. To znači da ste osuđeni na dolazak mehaničara iz Zadra, jer onaj iz bližega Gospića, kaže nam, ili ne zna svoj posao ili nema vremena u sezoni za terenski rad, a onaj koji zna - kada su traktori u pitanju, iako nema ni 70-ak kilometara Dalmatinom, košta 600 kuna samo na ime putnih troškova.       

Stočarstvo je i ovdje težak i nezahvalan posao, koji puno traži. Tako je za krave znao spremiti i 12.000 bala sjena, iako ni zime ondje nisu više kao što su bile, duge i oštre, pa prošle gotovo da i nije bilo snijega. Valja biti oprezan i kod ratarstva, a premda se nalaze u općini krumpira, ispod Velebita, gdje lički ima i EU zaštitu, kaže da su mu se pomiješala tri sjemena ranog pa nije bilo lako odrediti kada kojega treba vaditi, što je dovelo do toga da ne valja ove godine. Pokazao nam je i veliki vrt, kojeg redovito zalijeva kišnicom, a kuruze kosi i preša za 'odličnu stočnu hranu'.     

Vukovi ubijaju goveda, ali i tornjake  

Vidjeli smo kod njega i puno košnica pčela u voćnjaku jabuka koje su lijepo rodile ove godine. Radi se o pčelinjaku dalmatinskih pčelara iz udruge 'Čikola' iz Žrnovnice, a otkriva nam da se u  njihovu uzgoju, ako hoćete da to bude kako treba, čovjek treba posvetiti jer one traže smirenost. "Ne možete cijelu noć hvatati odbjeglu kravu s pašnjaka i onda doći među pčele, koje znaju biti i ljute, ako nema kiše duže vrijeme", priča nam o zahtjevnom uzgoju pčela, u što smo se i sami uvjerili jer - ubole su ga.       

Na gospodarstvu drži i svinje 

Jako je ponosan na veliku sjenaru, zbog koje je ostao bez EU sredstava za ruralni razvoj, iako bi mu dobro došli, ali ne žali puno. Znate, kaže, ta EU priča je jako lijepa, ali za nas mala gospodarstva, bez potrebnih papira za svu zemlju, a koja nije rješavana barem zadnjih 50, a najčešće i punih sto godina u Lici, teško dostupna. Na naš spomen da bi pomogli EU konzultanti, Stipe nas je samo nijemo pogledao, dajući nam odmah do znanja da svi oni traže sebi kruha, bez pogače, koja je na kraju često i skuplja od finalnog proizvoda, jer trebaju proći godine, uz vlastita ulaganja, da na kraju tek nešto i dobijete.

Sreli smo u dvorištu i lijepog tornjaka, a čuli smo da je nedavno još veći stradao u obračunu s vukovima, koji znaju i goveda napasti. Buše koje ima su jako male i malo daju mlijeka, pokazuje nam u staji junicu, koja iako stara godinu dana nije teža od 150 kg dok je simentalka do nje, iako mlađa, duplo teža. Kod Stipe je sve na mjestu i posloženo kako treba, ali ovce, ne samo zato što su carske pasmine, romanovske, se moraju ošišati jer nema ih puno, desetak, a pate zbog vune po ljeti.  


Fotoprilog


Tagovi

Stjepan Pavičić Lovinac Život na selu


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]