Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers Croatia
  • 21.02.2019. 10:30
  • Brodsko-posavska, Stara Kapela

Stigao telić Bingo, prvi potomak bika pasmine Limousin i krave Salers

Udruga Salers Croatia počela je intenzivno raditi na križanju dvaju pasmina, a telić Bingo prvi je križanac tih pasmina u Hrvatskoj.

Foto: Udruga Salers Croatia
  • 2.002
  • 326
  • 0

U udruzi Salers Croatia ne skrivaju zadovoljstvo što je krava Laissi pasmine Salers otelila tele Bingo. Razlog je što je otac bik Mendo pasmine Limousin  s imanja u Staroj Kapeli. Naime, Udruga je počela intenzivno raditi na križanju dvaju pasmina. 

"To je jedan od naših programa. Bik limousin pasmine koji ima odlične tovne osobine i jako kvalitetne butove na liniji klanja, s kravama Salers koje su odlične majke. Upravo bi taj bik trebao biti otac većine potomaka nastalih u križanju sa Salers majkama u Hrvatskoj" rekao nam je Mirko Devčić iz Udruge Salers Croatia. Taj program čini uzgoj u križanju Limousin očeva kao "mehaničara" i Salers majki, gdje svi potomci (F1 generacija), nakon što su 210 dana bili uz majku s 280 -350 kg  idu u intenzivni tov.

Križanjem do heterozis efekta

Križanje Limousin i Salers pasmina omogućilo je heterozis efekt, dobivanje potomaka koji su naslijedili sve ono što je karakteristična komparativna prednost tih pasmina u odnosu na neke druge slične. Lako teljenje, količina mlijeka do odbića sa 210 dana, potencijal rasta, mesnatost na liniji klanja, otpornost na bolesti i dugovječna plodnost, glavni su razlozi križanja, ističu u Udruzi koja je ovih dana rezultate svoga rada predstavila i u Ministarstvu poljoprivrede gdje su se sastali s dr.sc. Zdravkom Baraćem, ravnateljem Hrvatske poljoprivredne agencije (danas pripojene Ministarstvu poljoprivrede).

Ovi programi, ako se razviju prema predviđenom planu razvoja, mogu uzgajivačima dugoročno zadovoljiti tržišni imperativ 3-K (Kvaliteta-Kvantiteta -Kontinuitet) visoko  standardiziranih  rasplodnih i tovnih gla za najzahtjevnije tržište. Inače, treba istaći da je Udruga Salers Croatia ekskluzivnim ugovorom o dugoročnoj poslovno tehničkoj suradnji povezana s francuskim centralnim nacionalnim udruženjem uzgajivača Salers pasmine, Groupe Salers Evolution (GSE ) i Herd Book Salers ( HBS), a za Limousin pasminu sa KBS Genetic i Herd Book Limousin.

Certificirana grla 

"Naši francuski partneri ugovorom su nam prepustili područje jugoistočne Europe što uključuje, zemlje ex Jugoslavije, Albanije, Grčke i europskog dijela Turske za plasman rasplodnih i tovnih grla, rekao je Devčić.

Sva grla pasmine Salers, a manji dio Limosuin, koja su od 2010. uvedena u uzgoj na području RH, uvezena su iz Francuske s genealoškim certifikatom i procjenom UV po IBOVAL metodologiji. Veći dio članova uzgajivača educiran je po pitanju razumijevanja IBOVAL metodologije i tumačenja izračuna indexa UV. U tom pogledu, kolege iz Francuske su i članovima u Hrvatskoj dali svu potrebnu podršku.


Fotoprilog


Tagovi

Salers Limousin Krava Devčić Bingo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)