Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajnjak
  • 19.03.2022. 09:00

Stajski gnoj je pravo bogatstvo - to napokon svima postaje jasno

Vrijednost stajskoga gnoja u našoj je poljoprivredi desetljećima zanemarivana i podcijenjena, a nerijetko se on i službeno tretira samo kao izvor onečišćenja. No, dolaze neka nova vremena.

Foto: Damir Pejaković
  • 5.818
  • 1.228
  • 0

Na ozbiljnije razmišljanje i računanje vrijednosti stajskoga gnoja poljoprivrednu i stručnu javnost nagnalo je enormno poskupljenje mineralnih gnojiva.

Prošle godine u ovo doba, kad se počela osmišljavati nova IAKS operacija 10.1.17 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama" (PUS), cijene mineralnih bile su uobičajene i iznosile su prosječno 5,3 kn/kg čistih hranjiva (N-P-K).

U studenom prošle godine, u jeku edukacija korisnika navedene operacije već su bile značajno više, na razini 13,1 kn/kg čistih hranjiva (N-P-K). Ovih dana, na početku proljetne sjetve i prihrane ozimih usjeva i travnjaka, te iste cijene dosegle su povijesne rekorde i iznose u prosjeku 20,5 kn/kg čistih hranjiva (N-P-K).

Dakle, u godinu dana one su u prosjeku gotovo učetverostručene.

Vrijednost stajskoga gnoja u našoj je poljoprivredi desetljećima zanemarivana i podcijenjena, a nerijetko se i službeno tretira samo kao izvor onečišćenja. No, dolaze neka nova vremena. Nažalost, često je neophodna velika nevolja da bismo o važnim temama počeli trezveno i racionalno razmišljati – upravo to se događa na temu gnojiva općenito pa smo primorani puno više računati i tražiti racionalnija rješenja.

Povijesni rekord kemijskih analiza 

U prošloj se godini napravilo zasigurno najviše kemijskih analiza svih tipova stajskoga gnoja u povijesti, a razlog je uvođenje navedene nove operacije 10.1.17. I te su analize uglavnom potvrdile prosječne tablične vrijednosti sadržaja glavnih makro-hranjiva (N-P-K) u različitim tipovima stajnjaka. Najprikladniji primjer za usporedbu i računanje njegove vrijednosti  je goveđa gnojovka – u obliku pomiješanog fecesa i urina bez dodane vode ili stelje. Gnojovka se kao takva i aplicira na oranične i travnjačke površine.

Prosječni sastav (formulacija) goveđe je 4-2-5 (kg N - P2O5 - K2O / m3 ili toni). Dakle, samo po osnovna tri makro-hranjiva, u usporedbi s mineralnim gnojivima, ona vrijedi prema trenutnim cijenama 1m3 = 226 kn.

Gnojovka se aplicira na oranične i travnjačke površine

Najčešće "opterećenje" površina na stočarskim gospodarstvima u našim županijama s najvećim brojem krava u prosjeku je 1 krava/ha (uključujući i podmladak), što iznosi prosječno 1,5 UG/ha. Ta jedna krava s podmlatkom proizvede prosječno godišnje 30 m3 ili tona gnojovke, što u izračunu dovodi do ukupne godišnje proizvodnje čistih hranjiva od 120-60-150 kg N-P-K/ha.

Prema trenutnim cijenama mineralnih gnojiva to je ekvivalent od 6.765 kn. U intenzivnijoj proizvodnji, pri "opterećenju" od 2,5 UG/ha, izračun se penje na 200-100-250 kg N-P-K/ha = 11.275 kn.

Važno je napomenuti da je to proizvodnja vrijednog organskog gnoja svake godine po svakom hektaru.

Stajnjak ima dodatnu vrijednost

Ako tu proizvodnju nakratko povežemo s trenutnim cijenama dehidriranih organskih gnojiva, koja se uglavnom uvoze i masovno kupuju za našu povrtlarsku i ostale proizvodnje hortikulture, osobito u ekološkom uzgoju, dolazimo do još puno viših iznosa po kravi i/ili hektaru. Njihova uobičajena cijena  primjenjivih i u ekološkoj proizvodnji klasične formulacije 4-3-2 iznosi 43,3 kn/kg čistih hranjiva (N-P-K). U toj usporedbi vrijednost godišnje proizvodnje gnojovke (1 krava + podmladak / ha) iznosila bi čak 14.289 kn.

Vrijednost stajskoga gnoja u našoj je poljoprivredi desetljećima zanemarivana

U svim ovim usporedbama i izračunima uzimala se u obzir samo vrijednost tri najvažnija makro-hranjiva (N-P-K). Stajnjak ima naravno dodatnu vrijednost i u sadržaju svih ostalih makro- i mikro-elemenata, kao i u nezamjenjivoj ulozi u povećanju sadržaja organske tvari i biološke aktivnosti u tlu na parcelama na kojima se redovno primjenjuje.

Vrlo skoro, a svakako u nadolazećem novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike, svi ćemo puno više morati cijeniti vrijednost stajskoga gnoja, nezamjenjivu ulogu stočarstva u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i značajno veći udio leguminoza u plodoredu, zelenu gnojidbu, konzervacijsku obradu tla i sve drugo za što je poljoprivrednicima sve više potrebna stalna, intenzivna stručna podrška, i to na poljima i u stajama.

*napomena: sve cijene izražene su bez PDV-a


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Stajski gnoj Cijene Gnojiva Stočarstvo Stajnjak Gnojovka


Autor

Damir Pejaković

Više [+]

Dipl.inž.agr., stručni savjetnik za stočarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]