Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samson
  • 30.05.2015. 16:05

Stajski gnoj aplicirati i u najtežim uvjetima

Rasmunsen i Csaba iz Samsona objašnjavaju dansku filozofiju i tehnologiju korištenja gnoja.

  • 1.179
  • 103
  • 0

Što je filozofija uspješne proizvodnje i ratarstva u jednoj Danskoj, na krajnjem sjeveru Europe? Kako to ide? Pa tamo je stalno loše vrijeme. Blato je normalno stanje. Često pada kiša. Upravo je u tome stvar. Čovjek i tehnologija koju je stvorio čovjek za sebe i svoje potrebe. I kako je nastao Samson?

Mislimo na Samson prikolice za razbacivanje stajskog gnoja i svinjskog tekućeg gnoja. A gnoj se mora razbacivati uvijek i kada je dobro vrijeme, ali i kada je loše. Upravo to je ono što je važno. Tehnički su tako napravljene da rade uvijek i svugdje. A u Hrvatskoj više nema šanse da se oslonimo na dobro vrijeme i božju volju. Naš gost je ovoga puta Jes M. Rasmussen, voditelj izvoza u Samsonu s kojim smo razgovarali upravo o Samsonu i novostima u tom segmentu.

Nova linija cisterni

Samson PG II 20

"Imamo novu liniju cisterni PG II a, najvažnije što ima novi savršeno konstruirani injektor koji ima snagu od 6.500 litara u minuti, ali bez punjačke pumpe", ističe Rasmunsen kojega smo na sajmu u Novom Sadu zatekli u društvu sa Szabo Csabom, direktorom Samsona za srednju Europu. On je dodao kako je jako važno da su niski troškovi održavanja i minimalna potrošnja dijelova za cisterne koje su kapaciteta od 16 do 35 tisuća litara.

Csaba ističe kako su tipovi PG II 16, 18 i 20 su s točkovima na dvije osovine, dok su PG II 27, 31 i ona najveća od 35 tisuća litara troosovinske prikolice. PG II 20 ima svojevrsni europski tour - prezentaciju koja se odvijala po tri tjedna u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. No, očekuje se uskoro i prezentacija u Hrvatskoj i Vojvodini.

Najveću prodaju Samson s cisternama bilježi u Danskoj i Njemačkoj i cijeloj Skandinaviji, te jako dobro ide i u Francuskoj. No, ipak Skandinavija i Njemačka imaju bolju prodaju cisterni, a Francuska ipak rasturače krutih gnojiva. Tip SP 15 u Francuskoj čini čak 80% svih rasturivača u toj zemlji, a razlog je odličan kapacitet i veliki volumen stroja, a koji ipak zbog konstrukcije i položaja osovina mogu vući i traktori s manjim konjskim snagama. Sasvim je dovoljan traktor od 130 konjskih snaga. I u srednjoj Europi SP15 i SP11 imaju stalni rast potražnje. I ono, kako kaže Csaba, što je jako važno, da na velikim farmama i tvrtkama kada su veliki traktori zauzeti, a srednji slobodni - može se obavljati taj posao.

Strojevi u radu

"A velika je stvar da su se ove prikolice jednako dobro pokazale u radu sa svim materijalima, i s kompostom, vapnom, pilećim gnojem, pepelom, kravljim izmetom i apsolutno svim što se da razbacivati", kaže Csaba koji nam je i objasnio zašto se osovine nalaze na kraju prikolice. Razlog je što je tada težište prema naprijed na traktoru, što je odlično za kišovite i blatne uvjete kakvi vladaju u Danskoj i sjevernoj Europi. A sve češće su takvi uvjeti i u Hrvatskoj.

SD diskovi su velika novost u radu

Velika su novost SD diskovi i aplikatori do poda i tamo je plus što može aplicirati do samog strnjišta, kažu Rasmunsen i Szabo. Upitali smo Rasmunsena i kakvo je stanje s ruskim tržištem jer smo bili svjedoci proboja ove tvrtke na to tržište. No, kako je istaknuo, politička situacija je jako zaustavila taj proces, dok i dalje napreduju na području Kine, Australije, Japana i Kanade.

U Hrvatskoj imamo nekoliko PG cisterni za tekući gnoj. One tretiraju tlo s krilom 24m radnog zahvata s ADS-om, a to je tzv. antikapajući sistem. Samson nudi krila za tretiranje od 12 do 28m radnog zahvata. PG cisterna za osoku najčešće je s kultivatorskim inkorporatorom od 7,5m. Samson također nudi inkorporatore s jednim ili dva diska što je radni zahvat od šest do osam metara.


Fotoprilog


Tagovi

Samson Csaba Szabo Rasmunsen Danska Francuska Linija cisterni Uvjeti proizvodnje Razbacivanje gnoja Tehnologija Filozofija proizvodnje Danska Njemačka Skandinavija Troškovi održavanja Osovine Potražnja Prodaja Traktori Farme


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.