Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster svinjogojaca
  • 08.12.2013. 10:15

Spasiti, što se spasiti da!

Svjesni da od kuknjave i plakanja za "prosutim mlijekom" nema koristi, svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, okupljeni oko tamošnje županijske Udruge svinjogojaca, kreću u osnivanje klastera.

  • 874
  • 112
  • 0

Da se Hrvatska nalazi među najvećim uvoznicama svinjetine iz EU, da nam je svinjogojska proizvodnja već godinama na "samrti", a stanje na tom tržištu diktraju veliki uvoznici i lobiji, dok domaći seljaci uredno vozaju prasce na sajam i odmah nazad u svinjce jer ih prodati ne mogu, nije neka tajna. Stanje je nažalost, takvo kakvo je. Greške su počinjene i uzalud je priča o tome tko ih je i kada načinio i zašto.

Svjesni da od kuknjave i plakanja za "prosutim mlijekom" nema koristi, svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, okupljeni oko tamošnje županijske Udruge svinjogojaca, kreću u osnivanje klastera s ciljem pronalaska mjesta na tržištu i spašavanja svinjogojstva u toj županiji, u čijim selima ne tako davno gotovo da nije bilo kuće bez svinje, a danas se takva domaćinstva mogu gotovo pa izbrojati na prste.

"Uvidjeli smo da kupci ne znaju za nas, a mi ne znamo za kupce", jednostavno pojašnjava razloge osnivanja klastera predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije Dobromir Čović. Izvoz izvan zemlje ne zanima ih jer, kako navodi, ionako nemaju dovoljno svinja za to, čak i kada bi se htjeli baviti izvozom. Na domaćem tržištu mogli bi se međutim načiniti kvalitetni iskoraci.

"Prvo i osnovno, mi nemamo neke veće količine svinja da bismo ih mogli plasirati izvan Hrvatske i time se ne zamaramo, iako imamo upita iz Mađarske, Slovenije i drugih zemalja. Stoga se ne zanosimo time da proizvedemo na tisuće komada svinja jer to nismo u stanju. Ali, sa ovih 1.200 do 1.500 krmača koliko naši članovi imaju, proizvesti za domaće potrebe do 10.000 svinja ne bi nam bio problem", procjenjuje te pojašnjava kako je važnost udruživanja proizvođača u zajedničkom nastupu na tržištu, kako u osiguranju i nabavci stočne hrane jer je kupnja na veliko jeftinija, tako i u plasmanu svinjskog mesa i prerađevina, ali i pripremi projekata za korištenje EU fondova.

I ono što je vrlo važno, u klaster bi bile uključene sve interesne strane, od uzgajivača svinja i klaoničara do proizvođača kulena, paprike i češnjaka kako bi se stvorio zatvoreni krug, a tržištu ponudilo ne samo sirovo meso, nego i gotove prerađevine poput kulena, kobasica i svinjskih šunki.

Posebno povoljne prilike vukovarsko-srijemski svinjogojci postali su svjesni nakon što je krajem ljeta slavonski kulen-kulin konačno dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. A njome je propisano kako slavonski kulen-kulin, kao autohtoni proizvod može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja. Mora biti napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. I upravo tu vukovarsko-srijemski svinjogojci vide priliku koja nudi mogućnost za opstojnost svinjogojstva na ovim područjima i ubuduće. Domaću svinju u domaći kulen. Više nego ohrabrujuća mogućnost za oporavak slavonskog svinjogojstva.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Svinje Uzgajivači Klaster Udruživanje Udruga Meso Prerađevine Tržište Izvoz Kulen


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]