Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega papaka
  • 23.09.2018. 10:30

Savjeti za dobru njegu nogu kod krava

Da bi krave osigurale visoku proizvodnju mlijeka, potrebno je da im omogućimo udobno kretanje i stajanje. Dakle, važno je da hodaju bez ikakvih smetnji. 

Foto: Flickr / Nick
  • 1.244
  • 37
  • 0

Krave više od 50% ukupnog vremena provode stojeći ili u kretanju. Na svaku nogu dolazi velika tjelesna masa, koja jako opterećuje svaki papak, kao najniži dio noge. Tako njenu težinu nosi čvrsti rožnati zid papaka i dio tabanske strane pete. Zbog toga bi težina trebala biti jednako raspoređena i na unutrašnji i na vanjski dio papka. Kako savjetuju stručnjaci, njegu papaka treba raditi svake godine.

Papci stalno rastu, ali se i troše

Da bi krave osigurale visoku proizvodnju mlijeka, potrebno je da im omogućimo udobno kretanje i stajanje. Dakle, važno je da hodaju bez ikakvih smetnji. 

"Papci stalno rastu, ali se i troše. U nekim uvjetima isto toliko, koliko i narastu. U uvjetima današnjeg držanja ravnoteža porasta i trošenja papaka je poremećena, naročito ako su krave vezane i kreću se sve teže, nerado i usporeno ustaju, brže obave ono što moraju (hranidba, napajanje), pa ponovo traže mjesto za ležanje", pojašnjava savjetodavac Zoran Nedeljković.

Glavne smjernice za dobru njegu nogu krava

Da bi krave imale dobru njegu, važno je:

  • održavati dobre higijenske uvjete - osigurati čist i suh smještaj kravama, kako bi se prljavština svela na minimum i time spriječile bolesti papaka;
  • hraniti krave s dovoljnim količinama kvalitetne kabaste hrane i izbjegavati iznenadne promjene u dnevnim obrocima;
  • redovno raditi obrezivanje papaka i to najmanje dva puta godišnje;
  • redovno obaviti dezinfekciju papaka;
  • obaviti selekciju dokazanih bikova, koji će unaprjeđivati noge i papke, kao i otpornost na njihove bolesti.

"Kada je riječ o njezi papaka krava, dobro je biti upoznat sa građom papaka, bolestima papaka, preventivnim mjerama. Pet najuobičajenijih bolesti papaka kod goveda su: interdigitalni dermatitis, laminitis, interdigitalni flegmon, digitalni dermatitis, uzdužno pucanje papaka. Sve ove bolesti se dijagnosticiraju uočavanjem promjena na papcima. Liječenje treba fokusirati na uklanjanje uzroka bolesti", napominje Nedeljković.


Tagovi

Zoran Nedeljković Krave Noge Papci Njega


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.