Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 01.10.2019. 09:00

Savjeti stručnjaka: Kako izbjeći gubitke u silaži?

Suvremena proizvodnja u govedarstvu ne može se zamisliti bez korištenja silaže. Većina stočara u želji da ostvari ekonomičnu proizvodnju, priprema silažu, a sam proces pripreme prate gubici.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 648
  • 51
  • 0

Silaža je konzervirana hrana za preživače, koja je značajna jer osigurava značajnu proizvodnju mlijeka i mesa uz minimalne troškove. Većina stočara u želji da ostvari ekonomičnu proizvodnju, priprema silažu, a sam proces pripreme prate gubici koji se mogu svrstati u dvije grupe.

"To su gubitci koji se ne mogu izbjeći i oni nastaju tijekom procesa oksidacije ili fermentacije. Ovi gubitci se povećavaju s porastom vlage u zelenoj masi, smanjuju se u objektima za siliranje, kao što je betonski silo-toranj ili zračno zaptivni silos i u prosjeku se kreću oko pet posto," kaže dipl. inž. Dragoljub Krajnović.

Siliranje kukuruza - koji je najbolji trenutak za početak

Pravilna primjena tehnologije dobra za silažu 

Na drugu grupu gubitaka čovjek može utjecati i to pravilnom primjenom tehnologije siliranja, riječ je o gubitcima zbog izlijevanja biljnog soka.

Gubici u silažnoj masi mogu biti uzrokovani različitim problemima u primjeni tehnološkog postupka siliranja. Kvarenje silaže može nastati pri pripremi silo-mase, tijekom procesa fermentacije i prilikom korištenja silaže. Uzroci kvarenja mogu biti: posljedica naknadnog disanja isjeckane biljne mase, procesa vrenja, oticanja silažnog soka (efluenta), gubici na polju pri žetvi i transportu, zatim gubici nastali nepravilnom fermentacijom (posljedica neravnomjernog gaženja i lošeg sabijanja silo-mase), aerobne razgradnje (loši uvjeti skladištenja, nedovoljno sabijanje, posebice završnog sloja kao i neadekvatno izveden postupak pokrivanja silažne mase po završetku siliranja), aerobne razgradnje koja nastaje zbog nepravilnog postupka izuzimanja silaže i lošeg manipuliranja silažom tijekom pripreme i organiziranja hranidbe.

"Ovi gubici znatno su izraženiji pri siliranju vlažnijeg materijala koji je sitnije sjeckan pri zastupljenosti suhe tvari u siliranoj masi od 20%, ovi gubici iznose 8% od ukupne količine suhe tvari, dok pri suhoj tvari od 30% nestaju," kaže Krajnović.

Tehnika pripreme silaže od cijele biljke kukuruza

Transport može utjecati na gubitak silaže

Postoji još jedna vrsta gubitaka silaže. Gubici koji nastaju na polju tijekom transporta i nepravilnog rukovanja strojevima iznose od tri do pet posto.

"Tu dolazi do sprječavanja gubitaka u kojem je sadržana najveća koncentracija proteina potrebno je koristiti odgovarajuće prikolice sa žičanom ogradom i omogućiti pokrivanje prikolica," kaže Dragoljub Krajnović.

Problemi također nastaju i kad je masa koja se konzervira izložena zraku. Prema procjeni tehnologije siliranja, gubici pri spremanju silaže mogu biti neizbježni (naknadno disanje i gubici izazvani vrenjem), zatim oni koji ovise od postupaka u primjeni tehnike i tehnologije siliranja (gubitak silažnog soka, gubitak na polju i transportu) i gubici koje je moguće izbjeći, nastaju aerobnom razgradnjom i u principu predstavljaju najveći problem, jer se gubi najviše i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu.

Pravilnom primjenom tehnike i tehnologije pri pripremi silaže gubici prilikom siliranja u praksi se mogu svesti, u najboljem slučaju, na pet do 10 posto.  Gubici u silažnoj masi mogu iznositi i preko 50 posto ukupne silirane mase.

Gubici nastali kvarenjem silaže mogu biti kvantitativni, odnosno kada dolazi do potpunog gubitka silo-mase zbog kvarenja i njene neupotrebljivosti za hranidbu životinja. Kada je riječ o kvalitativnim gubicima, kvarenje silo-mase nije tolikog obujma i ona se može koristiti u hranidbi, ali se povećavaju troškovi za korekciju kvalitete ili se kao posljedice javljaju manje konzumiranje i slabija probavljivost, što sve dovodi do opadanja razine i kvalitete proizvodnje i ugrožavanja zdravlja grla.

"Takva masa se brzo kvari, postaje neukusna i životinje je slabije konzumiraju, a može izazvati također i zdravstvene poremećaje. Tu gubici variraju od tri do pet posto" ističe Krajnović.

Optimalno vrijeme za žetvu silažnog kukuruza je kada je zrno u fazi voštane zrelosti, žetvom kukuruza u ovom stadiju razvoja postiže se najveći prinos.


Tagovi

Silaža Gubici u silaži Stočna hrana Transport silaže


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)