Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Satnica Milk
  • 15.03.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Satnica Đakovačka

Satnica Milk: Poticajnim sredstvima županije kupili junice za mliječnu farmu

Županija je dala poticajna sredstva da pomognu mljekarskom sektoru koliko je moguće. To je bila tek kap u moru, ali nije beznačajno i svaka takva mjera u mljekarstvu svima jako dobro dođe, kaže Mirko Mitrović, suvlasnik farme Satnica Milk.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.536
  • 201
  • 1

Ima krava koju smo uvijek zvali tvornicom mlijeka. Ona jednostavno daje mnogo mlijeka, ali i traži sluge, a ne gazde. Jozo Raić i Mirko Mitrović su tako odlučili kada su od propalog PIK-a Đakovo kupili farmu krava u Satnici Đakovačkoj. I sada ih srećemo u radnim odijelima u svakodnevnom mukotrpnom poslu oko krava. Holstein Friesian je doista tvornica mlijeka i u nedavnim godinama uzgajivači tih krava nosili su se, a i danas nose, s brojnim problemima i opstanak uvijek visi o koncu. Uostalom, njihova farma u Satnici Đakovačkoj jedna je od rijetkih mliječnih farmi u Đakovštini koja je ostala. Razlog našeg posjeta je saznanje da se ipak nešto kreće, te da i županija pokušava nešto pomoći.

"Osječko-baranjska županija je dala poticajna sredstva da pomognu mljekarskom sektoru koliko su oni u moći. To je bilo, kap u moru, ali nije beznačajno i svaka takva mjera u mljekarstvu svima jako dobro dođe. Moja zamjerka je što država ima jako malo takvih poticajnih mjera. Iako, mora se priznati da i oni kreću s poticanjem kao što je ovo za držanje vlastitih junica", priča Mirko provodeći nas farmom, izmuzištem, štalom za bređe junice i držanje telića, koralom..., "odnosno junica koje su oteljene na farmi, nadodaje. Država je davala 30 tisuća kuna, a županija 20 tisuća. Od županije smo dobili, ali od države nismo, tj. nismo prošli na tom natječaju i nismo dobili nikakvo obrazloženje. Iako smo kupili vlastitim sredstvima 35 junica tako da bi ta pomoć pokrila primjerice kupnju tri junice. Sve papire smo uredno poslali, ali nije išlo."

Mjerom Nitratne direktive nabavili mehanizaciju

"Mi smo tih 35 junica kupili kreditom naše banke i očekivali smo da bi pored ovih županijskih pokrili kupnju tri i to nam je jako žao. Išli smo na mjeru vezanu uz Nitratnu direktivu i uz pomoć konzultantske kuće smo prošli i kupili tako prikolicu za razbacivanje stajnjaka i utovarivač za stajnjak, ali i druge radove na farmi. Bila je to jako dobra mjera jer sa 75 posto sudjeluje Europska unija, a mi s 25 posto. I zadovoljni smo što smo uspjeli, iako nas je to isto dosta koštalo", kaže Mitrović.

dvc
Prikolica za razbacivanje stajnjaka

Ističe da je pored tih 25 posto bilo dosta dodatnih troškova, a i konzultantsku kuću su morali platiti unaprijed. Ističu da je to bila dobra mjera jer vjerojatno bez toga te strojeve nikada ne bi uspjeli kupiti.

Na farmi zaposleno i osam radnika

Milijun kuna izdvojiti za ta dva stroja bilo bi za ovu dvojicu, da tako kažemo, entuzijasta, nemoguće. Inače, kako kažu, trebaju sve strojeve, počevši od traktora. Digli su također kredit vezan uz poticanje Europske unije u iznosu od 50 tisuća eura s 0,5 posto kamata za kupnju traktora 180 konjskih snaga marke John Deere, kao i novu kosilicu.

"Naša mehanizacija sva stara je 20 i više godina. Sve je to mehanizacija koja je ostala od PIK-a Đakovo. I sve što je ostalo mi smo krpali i popravljali te radili s njom svaki dan, a i dalje je većina u upotrebi. No, vidljivo je da ne ide više. Ostali smo na jednom traktoru od 150 konjskih snaga. Ako bude još kakvih poticajnih mjera mi ćemo se pokušati ponovno kandidirati", kaže Mirko Mitrović koji je zajedno s Jozom Raićem suvlasnik farme.

Isporučuju oko milijun litara mlijeka godišnje

Mirko je zadužen za mljekarski sektor, a Jozo za ratarstvo, odnosno za proizvodnju hrane za krave na 150 hektara ratarskih površina koliko trenutno rade. Pored njih dvojice, na farmi radi još osam radnika iz okolnih sela. Inače, suvlasnici ističu kako je stado obnavljano nakon utvrđene bolesti leukoze uvozom junica iz Njemačke tako da su krave pasmine crno-bijeli Holstein i trenutno ih ima 150 u štalama na farmi kod Satnice Đakovačke. ističu i dobru mliječnost pa imaju prosjek od 24 litre po kravi. Odnosno, isporučuju oko milijun litara mlijeka godišnje, priča naš domaćin.

Izmuzište staro desetak godina

Izmuzište je marke DeLaval kapaciteta 20 grla. Ono je jako dobro, ali je klasično i nema one elektronike da bi mogli reći da je super moderno jer je uprava farme tada kupovala opremu redovnim kreditima poslovne banke tako da se trebalo paziti da ne bude previše skupo. No, i danas se radi o odličnoj mužnji na farmi Satnice milk d.o.o. Izmuzište je staro desetak godina.

"Tada je koštalo 100 tisuća eura, i doista dodatnih 100 tisuća bi nam bilo previše, ali doista smo s njim zadovoljni i dan danas", kaže Mirko Mitrović.

Za sjenažu koriste talijanski ljulj i to dva otkosa godišnje i prinosi su relativno dobri. Nakon toga postrno ide kukuruz ako vremenski uvjeti dozvoljavaju. S ratarskom proizvodnjom upoznao nas je Jozo Raić i istaknuo kako proizvode silažu kukuruza na svojim poljima i to trenutno najčešće koriste hibride tvrtke RWA, te lucernu i talijanski ljulj.


Fotoprilog


Tagovi

Satnica Đakovačka Farma Mirko Mitrović Jozo Raić Osječko-baranjska županija DeLaval


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]