Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Bucić
  • 19.07.2017. 07:30

Šampionske kulene ima, sad će i vlastiti pogon za preradu!

Dugo godina Ivan Bucić je sanjao o izgradnji vlastitog pogona za preradu suhomesnatih proizvoda, ali zbog prevelikih troškova izgradnje to je ostao samo san. Sve dok nije predao zahtjev za potporu za podmjeru 4.2 "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", operacija 4.2.1.

Foto: Arhiva OPG Ivan Bucić
  • 3.495
  • 422
  • 0

Prošlo je nekoliko tjedana otkako je Ivan Bucić na 3. Sajmu vina i kulena održanom na orahovačkom jezeru među 28 kulena iz cijele Slavonije osvojio titulu šampiona. Znalci bi rekli nikakvo čudo jer je ovaj 33-godišnji mesar dvostruki prvak i aktualni viceprvak Hrvatske, dakle o kvaliteti njegovih kulena nema nikakve sumnje. "Imamo toliko medalja da ne znamo gdje ih staviti", smije se Ivanova supruga Magdalena.

Ivan i njegova obitelj, supruga i dvije kćeri, žive u mjestu Donje Pištane blizu Orahovice. Iako su se i njegovi roditelji bavili uzgojem svinja, Ivan je nekadašnji hobi pretvorio u pravi posao od kojeg danas živi cijela obitelj. "Imamo 70 svinja na 15 ha zemlje. Sami uzgajamo svu hranu, kukuruz, ječam, zob, nešto soje, a osim kulena radimo kobasice, slaninu, čvarke, suhi vrat... Gledamo da se sve iskoristi", priča nam Ivan.

Sami uzgajaju hranu za svinje, a osim kulena rade kobasice, slaninu, čvarke...

Uz Ivana, članovi gospodarstva su njegov brat Tomislav i njihovi roditelji, a u radu im pomažu i supruge koje su s puno entuzijazma prihvatile život na selu.

Podmjerom 4.2. do izgradnje vlastitog pogona

"Magdalena je završila upravno pravo i za samostalnog knjigovođu pa je na sebe preuzela taj dio posla te je tako sve ostalo u obitelji", kaže.

Dugo godina Ivan je sanjao o izgradnji vlastitog pogona za preradu suhomesnatih proizvoda, ali zbog prevelikih troškova izgradnje to je ostao samo san. Sve dok nije predao zahtjev za potporu za podmjeru 4.2 "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", operacija 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" i od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobio odluku o dodjeli sredstava u iznosu od 653.770,26 kuna.

"Od toga je 555.704,72 kuna financirano iz proračuna EU, dok ostatak iznosa od 98.065,54 kuna se financira iz proračune RH", kaže Ivan.

Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.349.125,65 kuna, a Ivan je cijeli iznos uložio u gradnju i opremanje poslovne građevine za preradu tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

"Još malo pa je cijeli projekt gotov, a u devetom mjesecu bismo trebali predati zahtjev za isplatu nakon čega će Agencija izaći u kontrolu i nadamo se da će ubrzo nakon toga sjesti novac na naš račun", kaže Ivan. "Odnosno, na račun HBOR-a jer smo imali sreću pa nakon puno odbijenica u komercijalnim bankama, dobili kredit upravo od njih."

Ivanovi kuleni jedu se diljem zemlje, ali i u Rusiji i Kini

Kao i mnogi drugi poljoprivrednici i Ivan nije uspio realizirati kredit kod komercijalnih banaka. "Nažalost, odluka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju njima ne znači ništa, te nam je kao jedina opcija ostao HBOR".

Posao pokrenuo sa svega 23 godine

Ivan je za cijeli posao prijave angažirao konzultantsku agenciju iz Požege. "U početku smo mislili to napraviti sami, ali ubrzo smo uvidjeli da je cijeli proces prekompliciran te smo angažirali agenciju", navodi. Pitamo Ivana što bi promijenio kad bi mogao u procesu apliciranja za Program ruralnog razvoja: "Bilo bi lijepo kad bi se cijeli proces pojednostavnio i kad bismo se sami mogli prijaviti na natječaj, bez pomoći konzultantske tvrtke. Oni su napravili odličan posao, ali bilo bi dobro kad bismo taj novac, u našem slučaju 102 tisuće kuna, mogli uložiti u posao".

Ivan je i ljut na razne tvrtke koje čim izađe natječaj cijene svojih usluga dižu i za 100 posto. "Elaborat zaštite okoliša je prije natječaja koštao 7-8 tisuća kuna, a nakon natječaja cijena mu je narasla duplo. Tu je i problem natječaja koji su rijetko, a kad i dođe, rezultati se čekaju mjesecima."

Ove godine Ivanov OPG navršava deset godina. Ovaj mladi čovjek imao je samo 23 godine kad se odlučio sam pobrinuti za svoju egzistenciju. U početku je bilo teško, ali jednom kad je otkrio savršen recept za kulen koji sada dobiva nagrade po cijeloj Hrvatskoj, sve je postalo puno lakše.

Kupci iz Rusije i Kine

"Kupci nam dolaze na kućna vrata ili im mi naše proizvode šaljemo poštom. Potražnja je tolika da nismo imali uopće potrebe ići po sajmovima, jer sve prodamo na ovaj način. Osobito je prometno otkako smo napravili svoju facebook stranicu jer nas kupci kontaktiraju i na taj način", kaže.

Ivanovi kuleni jedu se po cijeloj Hrvatskoj, od krajnjeg juga zemlje, preko Istre, Zagreba, do Slavonije. "Slali smo ih i u Rusiju, a posebno smo ponosni što smo imali i kupce iz Kine koji su rekli kako nešto tako fino davno nisu kušali", kaže Ivan.

Foto: Arhiva OPG Ivan Bucić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivan Bucić Mjera 4.2.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/