Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Farma pilića Škrlec
  • 05.12.2018. 07:30

Sa stalnog posla i dobre plaće u poljoprivredu: Mario Škrlec danas je vlasnik najmodernije farme pilića!

Imao je stalan posao i visoka primanja, no Mario Škrlec odlučio je ući u posao s peradi. Realizirao je kredit za pripremanje dokumentacije, prijavio se na natječaj za mjeru 4 Programa ruralnog razvoja i danas ga nazivaju vlasnikom najmodernije farme pilića u ovom dijelu Europe!

Foto: arhiva Maria Škrleca
  • 2.267
  • 183
  • 1

Ako dosad niste vjerovali u poslovicu "tko ne riskira, ne profitira", vjerujte nam, sada hoćete. Naime, Mario Škrlec možda je i najbolji dokaz tome. Imao je stalan posao u jednoj komunalnoj firmi, plaću koja se kretala i do 12.000 kuna, no on je odlučio ući u posao s pilićima! Realizirao je kredit u visini od 200.000 kuna da bi mogao pripremiti natječajnu dokumentaciju i među prvima se javio na natječaj za mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", tip operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava". 

"Apsolutno nisam znao hoću li proći ili ne, dosta je bilo kritika na račun tog programa, ali odlučio sam probati. I uspio sam", kaže Mario čiji je projekt izgradnje i opremanje farme za uzgoj peradi te nabava poljoprivredne mehanizacije, vrijedan čak 7,2 milijuna kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava iz EU fonda 5.250.000 kuna - završio ovo ljeto. Farma je smještena u mjestu Lipovec kod Zlatar Bistrice, a već sada je nazivaju najmodernijom farmom pilića u ovom dijelu Europe. 

Godišnje isporuči 180.000 komada pilića

"Veliki je povrat, čak 90% ulaganja i uistinu nismo štedjeli na opremanju farme. Kupili smo najnoviju opremu za peradarstvo, tu je još i traktor i prikolica za gnoj...", nabraja ponosni vlasnik koji godišnje kroz šest turnusa od 31.000 komada pilića, isporuči više od 180.000 pilića, a na farmi rade on, supruga Dubravka i troje djece. "Valjda će barem jedno dijete ostati na farmi", smije se Mario koji ujedno ima i zatvoreni krug proizvodnje. Uz uzgoj peradi bavi se i ratarskom proizvodnjom odnosno, kaže, sadi i kukuruz te nešto pšenice, a gnojidbu obavlja upravo s gnojivom nastalim na farmi. 

Mario Škrlec u društvu župana Željka Kolara (Foto: Krapinsko-zagorska županija)

Kako otkriva, premda je zapravo krenuo od nule, ideja o farmi ima korijene u obitelji jer su roditelji još 1974. napravili farmu s 5.500 komada pilića. Mario je, pak, 2002. otvorio obrt Farma pilića Škrlec i polako čekao svoju priliku. Prilika je stigla upravo s natječajem iz Programa ruralnog razvoja. 

"Kaj se mene tiče, taj je program super! Da nije bilo tog natječaja, možda bih mogao polako ulagati uz posao, ali nema šanse da bih mogao isfinancirati nešto ovako veliko ili da bi mi banka dala toliki kredit", kaže Mario koji sada čeka zadnju isplatu projekta u kojemu je sama farma vrijedna oko 4 milijuna kuna bez PDV-a, opremanje farme oko 800 tisuća te mehanizacija oko 800 tisuća kuna.

Time ću se baviti do kraja života 

"Vrijedilo je probati", kaže susretljivi Mario kojemu na farmu, inače kompletno kompjuteriziranu, dolaze jednodnevni pilići kojima treba do 45 dana da dosegnu težinu od 2,5 kilograma, kada idu na klanje. U računalo su upisani parametri koje ono regulira - koliko treba zraka, topline, koliko ima ugljičnog dioksida te od prvog do 45-og dana prati razvoj pilića, ali i pojačava/smanjuje grijanje, optimizira ventilaciju odnosno kako Mario kaže: "računalo samo, svih 45 dana, vodi farmu". 

"To je sad ozbiljan posao, od kojeg se može dobro živjeti i time se mislim baviti do kraja života", zaključuje vrijedni vlasnik obrta koji je prvotno bio ponos Krapinsko-zagorske županije, potom cijele Hrvatske, a sad se o njima polako čuje i van granica Lijepe naše. Složit ćete se, primjer kojemu treba skinuti kapu.


Fotoprilog


Tagovi

Farma pilića Škrlec Mario Škrlec Zlatar Bistrica Ruralni razvoj Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]