Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antibiotici
  • 18.09.2021. 07:30

Ruski stočari uskoro neće smjeti koristiti antibiotike u hranidbi životinja?

Plan je zabraniti dodavanje antibiotika u hranu i prodaju hrane za životinje koja ih sadrži ako za to nemaju posebne dozvole ili recepte.

Foto: Depositphotos/velkol
  • 150
  • 90
  • 0

Ruska vlada je podržala dugo očekivani prijedlog zakona o pooštravanju kontrole uporabe antibiotika u proizvodnji stočne hrane, piše All about feed.

Naime, ako ga odobre Parlament i predsjednik Vladimir Putin, poljoprivrednicima će biti zabranjeno njihovo dodavanje u hranu, kao i prodaja hrane za životinje koja ih sadrži, osim ako imaju za to posebnu dozvolu ili izdan recept veterinara.

"Cilj je ojačati kontrolu nad upotrebom takvih lijekova u stočarstvu i peradarstvu", izjavila je ruska potpredsjednica vlade, Victoria Abramchenko za tamošnje medije. Autori zakona ističu da je problem sve veća rezistencija na antibiotike i obećavaju da će nova pravila smanjiti njihovu neopravdanu primjenu jer ih trenutno ruski poljoprivrednici koriste u neograničenim količinama.

Tamošnji veterinarski standardi propisuju da se njihovi ostaci ne smiju nalaziti iznad dopuštenih granica u gotovim proizvodima. Međutim, kontrola je daleko od savršene.

Brine ih rezistentnost

Prema novim pravilima, svi recepti za veterinarske lijekove bit će registrirani u federalnom državnom informacijskom sustavu. Osim toga, samo osobe s dozvolom farmaceuta moći će dodavati antimikrobne lijekove u hranu.

Prema riječima Alekseja Ermakova, voditelja odjela za biologiju na Državnom tehničkom sveučilištu Donskoy, ruski su znanstvenici zabrinuti zbog rezistencije jer se antibiotici prekomjerno koriste. "Za razvoj novih potrebne su godine i milijuni dolara", zaključio je.

Trenutno nema službenih statističkih podataka koji ukazuju na to koliko ih se koristi na ruskim farmama. Ruski veterinarski nadzor Rosselkhoznadzor podržao je prijedlog potvrdivši da postoji problem njihove nekontrolirane i intenzivne uporabe u poljoprivredi te zemlje. Osim toga, oni se ondje koriste i za poticanje rasta i produktivnosti stoke, istaknuli su.

Ruska unija proizvođača hrane za životinje već je podržala novi prijedlog zakona. "Vlasti bi trebale strogo kontrolirati uporabu ovih lijekova u stočnoj hrani. Njihovo korištenje u profilaktičke svrhe može biti potrebno samo u iznimnim slučajevima izbijanja bolesti, a ne radi prevencije", rekao je Valery Afanasiev, direktor Sindikata proizvođača hrane za životinje.

Trend smanjenja upotrebe ove vrste lijekova zabilježen je i u Kini, koja je veliki i proizvođač i potrošač svinjskog mesa. Također, prošlog su mjeseca globalni čelnici i stručnjaci zatražili značajno i hitno smanjenje količina antimikrobnih lijekova, uključujući antibiotike.

Upotreba antibiotika: UN predlaže globalno smanjenje, EU zabranu od siječnja 2022.

Također, zemlje EU početkom iduće godine čeka značajno ograničenje njihove upotrebe što je izazvalo i mnoge kritike, posebno veterinara. 


Tagovi

Rusija Antibiotici Rezistentnost Hranidba Otpornost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]