Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljska sirana Kusanovec
  • 25.02.2018. 07:30

Romina Zadravec: Svi naši sirevi su sto posto domaći, dobiveni od mlijeka s naše farme

Obiteljska sirana Kusanovec vlasnice Romine Zadravec očuvala je tradiciju proizvodnje zagrebačkog friškog kravljeg sira koji danas ide pod markom "ZG Sirek."

  • 1.606
  • 199
  • 0

Obiteljska sirana Kusanovec, u istomenom mjestu nedaleko Dugog Sela, jedna je od proizvođača robne marke Zagrebački friški kravlji sir "ZG Sirek“, a vlasnica sirane odnosno OPG-a Romina Zadravec predsjednica je Udruge malih sirara Zagrebačke županije "Sirek“ i predsjednica nacionalnog Saveza malih sirara RH "SirCro".  Obiteljska tradicija proizvodnje sira, istaknula je vlasnica, traje više od sto godina te se prenosi naraštajima. 

"Sve vrste sireva koje prodajemo su sto posto domaći i mliječni proizvodi dobiveni od mlijeka s naše farme. Na farmi imamo 26 krava od kojih je 15 krava muznih, a dnevno se dobije preko 200 litara mlijeka", otkrila je vlasnica koja je obiteljsku siranu otvorila za javnost u sklopu Dana otvorenih vrata Udruge ZG Sirek.

Zaštićena marka proizvoda 

Inače, Zagrebački friški kravlji sir "ZG Sirek“ je domaći svježi sir koji se godinama kupuje kod kumica na zagrebačkim tržnicama. Prije 8 godina je pokrenut projekt zaštite sira i to robnom markom to jest jamstvenim žigom imena Zagrebački friški kravlji sir "ZG Sirek".

Obitelj Romine Zadravec drži 26 krava, od čega 15 muznih koje daju 200 litara mlijeka 

Nositelj samog projekta je Udruga malih sirara Grada Zagreba "ZG Sirek",  ali u njemu sudjeluju i svi članovi Udruge malih sirara Zagrebačke županije "Sirek" kojima je financijsku pomoć pružio Grad Zagreb uz manju pomoć Zagrebačke županije. Udruga ZG Sirek je osnovana 2008. godine i ima 17 članova, dok Udruga Sirek broji 29 članova. Od toga je njih 11 proizvođača robne marke i to 3 iz područja grada Zagreba i 8 s područja Zagrebačke županije.

"Zg Sirek" je tradicionalni mliječni proizvod malih sirara sa Zagrebačkog područja, jedini domaći zagrebački sir zagrebačkih kumica sa pečatom. Istoimena Udruga malih sirara Grada Zagreba ime, porijeklo, postupak proizvodnje i kvalitetu ovog domaćeg proizvoda zaštitila je jamstveno-figurativnim žigom kao svoju marku. Potrošačima i kupcima time su zagarantirana određena svojstva proizvoda, uvjeti proizvodnje i nadzor nad njima. 

Unaprijedili sirarsku proizvodnju

Cilj udruživanja bio je povezati male sirane s područja Grada Zagreba kako bi se sama sirarska djelatnost unaprijedila kroz zajedničko predstavljanje na tržištu te podizanje kvalitete na jednu višu razinu. Također, velika pozornost daje se i razmjeni iskustava te pružanje stručne pomoći svih članova, a sve to u svrhu promicanja i plasiranja sira kao i ostalih mliječnih proizvoda", naglasila je Anđelka Pejaković, tajnica udruge malih sirara ZG Sirek.

Danas ove dvije sirarske Udruge broje ukupno 46 članova, troje od njih su stručne osobe dok su ostali članovi kumice – svima poznate simpatične proizvođačice sira. 

Izvor i foto: Dalida Tomek/Merlin 365


Fotoprilog


Tagovi

ZG Sirek Romina Zadravec Sirana Kusanovec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).