Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 25.11.2023. 18:00

Revolucionarni uzgoj svinja dolazi iz Nizozemske?

Pet nizozemskih svinjogojaca su se udružili u zadrugu Zonvarken jer su odlučili stvoriti nešto novo. Kako žive i što jedu njihove svinje?

Foto: Zonvarken
  • 35.695
  • 2.066
  • 0

Iz Nizozemske dolazi novi koncept uzgajanja svinja, Zonvarken, što u slobodnom prijevodu znači sunčana svinja. Riječ je zapravo o zadruzi koja ovakav način držanja naziva revolucionarnim, a cilj mu je da kombinira zahtjeve životinja, uzgajivača, okoliša i ljudi.

Objekt i vanjski prostor su uzgajivači prilagodili prirodnim instinktima svinja koje mogu slobodno boraviti na otvorenom. Kažu da im žele osigurati maksimalnu dobrobit, a pritom imati minimalne emisije CO2, amonijaka, čestica i mirisa te dobar prihod.

Ističu da takav uzgoj osigurava opskrbljivanje visokokvalitetnim mesnim proizvodima.

Ispunjava četiri uvjeta

Zadruga okuplja uzgajivače koji su prije pet godina odlučili stvoriti nešto novo, jer je konvencionalni uzgoj svinja bio pod sve većom kritikom. Koncept je u startu trebao ispuniti četiri uvjeta: da osigurava dobrobit životinja, da uzgajivačima donosi sigurne prihode, da je prihvatljiv za zajednicu te da je ekološki i klimatski prilagođen novim standardima. U ekološkom pogledu to znači da je održiv, CO2 neutralan i s najnižim mogućim emisijama amonijaka, fine prašine i mirisa.

Svinjogojci izlaze iz posla u zamjenu za naknadu

Na farmi u De Heurneu u pokrajini Gelderland, na granici s Njemačkom, nalaze se dva manja objekta koji imaju do dvanaest obora. U svakom objektu se može držati do 25 krmače i do 300 priplodnih ili tovnih svinja. Obori su kombinirani za uzgoj, prasenje i tov, a svaki ima dio ispusta i stalni pristup livadi.

Krmače se neposredno pred prasenje useljavaju u jedan od kombiniranih obora. Nema premještanja prasadi do odvajanja za prodaju ili klanje. Time je stres kod životinja sveden na minimum, kao i gubitak na težini kod prasadi nakon odbijanja od krmača.

Klimatski neutralno meso

Posebna stavka u ovakvom uzgoju je hranidba. Stočna hrana s 65 posto ima najveći udio CO2 u otisku svinjskog mesa. Zbog toga ima središnju ulogu u ovom konceptu. Rađeno je na potpunoj eliminaciji konvencionalnih žitarica i soje kao izvora proteina.

Prednost je dana otpadu iz prehrambene industrije kao što su mekinje, ostaci starog kruha i drugo. Upotrebom ovakve hrane CO2 otisak se smanjuje za čak 60 posto.

Kako izgleda njihov uzgoj, pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Zonvarken Dobrobit životinja Prirodni uzgoj Nizozemske svinje Kvalitetno meso Zadruga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar