Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 20.07.2023. 09:10
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Rekategorizacija objekata spašava svinje od eutanazije - izdano novo rješenje o suzbijanju ASK

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o obeštećenju gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje za što je osigurano 7,5 milijuna eura, kao i dodatnih 800.000 eura za odstrel divljih svinja.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 1.114
  • 84
  • 0

Novim Rješenjem o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, određena su područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj , a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije.

Njime se, navodi Ministarstvo poljoprivrede, općine Cerna, Štitar i Gradište koje se nalaze u Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašavaju zonom zaštite kao i općina Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji. Navedene su prethodno bile određene kao zone nadziranja.

Kao zaraženo područje zbog izbijanja zaraze u divljih svinja i dalje su određeni dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Kako je jučer u Vukovaru najavio državni tajnik Mladen Pavić, Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o obeštećenju gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje za što je osigurano 7,5 milijuna eura, kao i dodatnih 800.000 eura za odstrel divljih svinja. 

Virus stigao iz BiH?

Kreće i pojačani nadzor uzimanjem krvi za analizu u sadašnjem području nadziranja te na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Istaknuo je i da očekuje da bi kroz iduća tri do četiri tjedna mogli obaviti sav predviđeni posao na širem vukovarskom području i maknuti ga iz zone nadziranja.

"To bi omogućilo prometovanje svinja na najnormalniji način", rekao je Pavić navodeći i da je, nakon što se bolest pojavila, uzorak poslan u referentni laboratorij.

Potvrđeno je da genetska struktura virusa odgovara onom koji je utvrđen prethodnih godina u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji, dok za BiH nema podataka iako neka epidemiološka istraživanja pokazuju na naizglednije pojavljivanje virusa upravo iz BiH.

Novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja pronađite u dokumentu ispod teksta. 

Pavić je otkrio da se čeka potvrda genetskog sastava virusa koji trenutno kruži u Hrvatskoj. 

Kako je istaknuo direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota, do sada nije utvrđen niti jedan slučaj afričke svinjske kuge na vukovarskom i iločkom području. Rekao je i da su ami svinjogojci koji u bili u kategoriji 1 ili 2, nakon što se čulo da se u BiH pojavila ASK, podigli sami biosigurnosne mjere na kategoriju 3.

Podsjetio je pritom i na odluku da je rekategorizacija moguća te da svima čiji objekti budu u kategoriji 3 svinje neće biti eutanizirane te će ih moći ih klati i njima prometovati.


Dokumenti


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zone ograničenja Eutanazija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]