Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska proizvodnja
  • 28.09.2015. 17:15

Raste uzgoj ovaca i peradi - kao i izvoz svinja!

Iako je u Hrvatskoj prošle godine zabilježen pad proizvodnje goveda, svinja, koza, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te kokošjih jaja, povećana je proizvodnja ovaca i peradi, ali i izvoz svinja.

  • 537
  • 44
  • 0

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen pad proizvodnje goveda, svinja, koza, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te kokošjih jaja, dok je povećana proizvodnja ovaca i peradi.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prirast goveda u prošloj je godini u odnosu na godinu prije smanjen za 7,7%, na 72.335 tona. Pritom je broj ukupno oteljene teladi manji za 10,9%, a zaklanih goveda za 5,8%.

Smanjen izvoz goveda i prirast

Prošle je godine uvezeno 94 tisuće grla goveda, ili 3,1% manje nego u godini ranije, a smanjen je i izvoz goveda, za 41,4%, na 17 tisuća grla. Prirast svinja u prošloj je godini smanjen za 5,1%, na 131.033 tona, dok je broj ukupno oprašenih odojaka povećan za 4,3%, na 1,3 milijuna grla.

Povećan uvoz i izvoz svinja

Uvoz svinja povećan je za 17%, na 433 tisuće grla, a izvoz svinja porastao je za čak 169,9%, na 197 tisuća grla. Statistika pokazuje da je prošle godine u odnosu na godinu ranije prirast koza smanjen za 27,4%, na 915 tona. Proizvodnja ovaca u prošloj je godini prema godini ranije porasla za 22,6% te peradi za 5,6%.

Porasla proizvodnja ovaca - a mlijeka smanjena

Proizvodnja kravljeg mlijeka lani je iznosila 690,6 milijun litara i smanjena je prema godini ranije za 0,8%. Istodobno je proizvodnja ovčjeg mlijeka smanjena za čak 22,8%, na 6,8 milijuna litara, a kozjeg mlijeka za 19,6%, na 10,04 milijuna litara. Statistika bilježi i pad proizvodnje kokošjih jaja za 5,5%, na 572 milijuna komada.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Stočarska proizvodnja Prirast svinja Proizvodnja mlijeka Ovčje mlijeko Kravlje mlijeko Ovce Perad Izvoz goveda Kokošja jaja Svinje Koze DZS Uvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska ide naprijed, pred nama su naše najbolje godine, kao nacija i u zajednici EU. 💪 Za manje od tri mjeseca 20 milijuna tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. To je gigantski izazov i nužno je koordini... Više [+]