Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.01.2021. 15:00

Ptičja influenca: Zabrinutost peradara sve veća, u pitanju opstanak?

Prema novim informacijama ptičja gripa tipa H5N8 pronađena je u Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Litvi te Indiji. Vlasti su naredile eutanaziju peradi na pogođenim područjima.

Foto: Bigstock/kharhan
  • 523
  • 55
  • 0

Prema posljednjim podacima ptičja gripa je pronađena na istoku Njemačke gdje će biti eutanazirano 37.000 pilića. Tip virusa H5N8 potvrđen je na farmi u Kobrovu u istočnoj državi Mecklenburg - Zapadno primorje, priopćilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede.

Posljednjih tjedana zabilježen je niz epidemija ovim virusom na farmama u toj državi, ali i drugdje u Europi. Tako je mađarska Uprava za sigurnost hrane (NEBIH) naredila klanje 101.000 brojlera zbog izbijanje influence koja je pronađena na farmi za proizvodnju jaja u središnjem dijelu te države.

Masovan odstrel

"Provest ćemo masovan odstrel peradi jer se virus sve više širi na područje jugozapada gdje se uzgajaju patke", izjavio je francuski ministar poljoprivrede, Julien Denormandie. I ondje se pojavio tip influence H5N8 i to u regiji Landes, gdje je zaklano gotovo 400.000 pataka. "Bit će ih još nekoliko stotina tisuća", napomenuo je rekavši da taj proces moraju ubrzati kako bi spriječili širenje.

Do sada su ondje morali eutanazirati perad u krugu od tri kilometara od pogođene farme, a sada su vlasti područje proširile na pet kilometara. Dodatni problem tamošnjim proizvođačima stvara i zabrana uvoza koju je naredila Kina, a za sve usmrćene životinje peradari će dobiti naknadu.

Pada cijena brojlera

U Litvi je influenca izbila među dvorišnom peradi, objavila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). U gradu Kaunasu je pronađeno 22 životinje uginule od virusa, a još pet ih je eutanazirano.

Novo izbijanje ptičje gripe u Europi - pogođene farme u Njemačkoj i Francuskoj

Nakon potvrde pojave ove bolesti u Indiji, cijene brojlera su ondje naglo pale, piše reuters. To je stvorilo dodatne probleme na puno malih peradarskih farmi, a potražnja je pala za gotovo 30%.

Cijene pilića su ondje 60 rupija (oko 5,13 kn) za kilogram, a tjedan dana prije iznosile su 90. Dovoljno o gubitku peradara govori podatak da su im proizvodni troškovi veći od 75 rupija te da im je opstanak gotovo nemoguć.


Tagovi

Ptičja gripa H5N8 Influenca ptica Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.