Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Rimu
  • 08.03.2017. 16:30

Prosvjednici u središte Rima doveli ovce!

Talijanske je farmere iz područja pogođenih potresom na prosvjed natjerala činjenica da još čekaju obećana sredstva za obnovu štala.

  • 1.360
  • 69
  • 0

Uz natpise "Birokracija je smrtonosnija od potresa", talijanski su uzgajivači iz područja pogođenih potresima doveli ovce u središte Rima u znak prosvjeda zbog ozbiljnih kašnjenja u obnovi.

Kako navodi reuters, prema podacima Saveza uzgajivača Coldiretti, više od 10.000 životinja na imanjima stradalo je ili ozlijeđeno u potresu i ledenom vremenu.

Prosvjednici su ispred Parlamenta doveli i iza improvizirane ograde stavili tri ovce spašene iz područja koje je pogodio potres. Inače, u središnjim regijama Lazio, Marche, Abruzzo i Umbria, gdje su podrhtavanja tla trajala od kolovoza, smještene su tisuće imanja, a premijer Paolo Gentiloni odobrio je nacrt zakona putem kojim bi se pomogla nadokanditi šteta farmerima, a koji uključuje i 35 milijuna eura.

Zakon bi također trebao olakašati regionalnim vlastima kupovinu privremenih štala. Farmeri kažu da oko 85% njihove stoke treba skrovište.

"Uzgajivači i dalje ne znaju kamo smjestiti svoje preživjele krave, svinje i ovce koje su ili vani na hladnoći, gdje im prijeti smrt i zraza, ili u ruševnim zgrada", kažu iz Saveza.

Stres zbog hladnoće smanjio je proizvodnju mlijeka za 30%, a ugroženi su i usjevi poput leće s obzirom da se ne mogu sijati na popucaloj zemlji. Ministarstvo poljoprivrede uzvratilo je da je u tijeku isplata hitnih sredstava za poljoprivrednike.

Izvor i foto: reuters.com


Tagovi

Prosvjed Rim Ovce Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".