• OPG Franjo Lehki
  • 21.09.2015. 07:45

Proizvodnju kozjeg sira doveli do kvalitete!

Za kvalitetu svojih proizvoda, gospodarstvo Lehki je nagrađeno brojnim priznanjima od kojih posebno ističu zlatnu medalju na Hrvatskoj izložbi sira, srebrnu medalju na sajmu Vinistrija kao i Priznanje za najbolji ekološki proizvod.

  • 1.691
  • 98
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lehki osnovano je 1993. godine te je odmah započelo i s ekološkom proizvodnjom. Gospodarstvo je smješteno na području grada Belišća u naselju Gat.

Godine 1997. vlasnik gospodin Lehki postao je jedan od osnivača Biope Udruge za organsku proizvodnju i certificirani proizvođač ekoloških proizvoda.

Brojne nagrade za kvalitetu

U ono vrijeme osnovna djelatnost gospodarstva je bilo stočarstvo na 6 ha ekoloških površina. Na gospodarstvu se uzgajalo 30 komada mliječnih koza, pasmine Francuska alpina, od čijeg mlijeka se godišnje proizvedilo 1.000 - 1.500 kg sira. Kako im je proizvodnja sira za tržište glavna djelatnost, na gospodarstvu se mogao kupiti kvalitetni polutvrdi dimljeni sir s okusom paprike.

Pored matičnog stada koje se koristilo za proizvodnju sira, ostatak se koristo za proizvodnju i prodaju mesa. Osim toga, gospodarstvo je proizvodilo i ostale mliječne proizvode. Za kvalitetu svojih proizvoda, gospodarstvo Lehki je nagrađeno brojnim priznanjima od kojih posebno ističu zlatnu medalju na Hrvatskoj izložbi sira 2001. godine i 2002. godine u Varaždinu, zatim srebrnu medalju na sajmu Vinistrija kao i Priznanje za najbolji ekološki proizvod na međunarodnom sajmu 2002. godine u Čakovcu. "Tako je to bilo u početku" pojašnjava Franjo.

Danas OPG Lehki obrađuje 3,35 ha poljoprivrednih površina, 1,46 ha su livade i pašnjaci, lucerna i djetelinsko travne smjese, a na 1,89 ha obrađuje ječam i kukuruz. Na oranice se baca stajnjak od koza. 10 koza i 1 jarac pasmine Francuska alpina smještene su u 110 m2 zatvorenog prostora, a na otvorenom je ispust 450 m2. Za vlastite potrebe uzgajaju svinje, pure, kokoši.

Vlastiti brand i eko oznaka

Prerada kozjeg mlijeka u kozji sir vrši se u za to opremljenom prostoru sa pripadajućom opremom - kuhalo, kromirani stol i lonci, kalupi, stelaža za sireve, klima, hladnjak i pakirnica. Suh sir se pakira u biorazgradljivu foliju od 200-400 grama i takav se prodaje, najviše na sjamovima i izložbama, kao i na kućnom pragu.

Imaju vlastiti brand, naljepnicu sa HR brojem i naravno znak ekološkog proizvoda. Poticaji kada sjednu, dobro dođu, uvijek u nešto ulože.

Karakteristike mliječnih koza

Mliječne koze s tamnijom bojom dlake potječu s područja švicarskih i francuskih Alpa. S obzirom na boju, ima ih više tipova. Najpoznatije su srnasta švicarska koza, francuska alpska i togenburška koza. Srnasta švicarska koza je najbrojniji tip mliječne koze u Švicarskoj. Ima kratku i finu gustu dlaku sivosmeđe do svijetlocrvene boje, s crnom prugom duž leđa, crnim ušima i vrhom repa. Ova koza je snažna i čvrste građe sa i bez rogova. Rogate su robusnije i otpornije na surovije klimatske uvjete. Ima duboki grudni koš, dobro povezane plećke i ravnu leđnu liniju. Noge su joj srednje visoke i čvrste. Vime je srednje veličine i pravilnog oblika. Tjelesna masa se kreće između 40 i 70 kg. Godišnje daje 500 do 700 litara mlijeka, ovisno o uvjetima držanja i ishrane.

Francuska alpska koza, alpina, predstavlja najrasprostranjeniju pasminu koza u Francuskoj. Zastupljena je u svim područjima Francuske u kojima se drže koze. Pokrivena je kratkom dlakom žutosmeđe ili riđe boje s crnom prugom duž leđa i crnim nogama. Koze su sa i bez rogova, a uši drži uglavnom uspravno. Tjelesna masa koza je 50 do 70 kg, a jarčeva 80 do 100 kg. Vrlo je mliječna. Daje do 900 litara mlijeka za 280 dana mužnje. Smatra se pogodnom za vansezonsko parenje.

Togenburška koza je, također, švicarskog porijekla. Potječe iz Gornjeg Togenburga po kome je dobila ime. Uzgaja se u mnogim zemljama Europe i svijeta. Boje je svijetiosmeđe sa svijetlom prugom od očnih lukova do njuške, sivo bijeli vrh nosa, ivice ušiju i noga - tjelesna masa je oko 45 kg kod koza i oko 65 kg kod jarčeva. Ima vrlo izraženu plodnost. U 280 dana druge laktacije daje oko 700 l mlijeka. Togenburška koza je otporna na lošije klimatske uvjete i na njih se lako prilagođava. Može dobro poslužiti za popravljanje slabije mliječnih koza.

Učiti kroz rad i ustrajati

Poruka Jelice i Franje je da svatko može započeti, učiti kroz rad i ustrajati. Oni su sami na OPG-u i sve rade, Jelica je zadužena za sir, ostalo je na Franji koji je više i na sajmovima.


Tagovi

Ekološki kozji sir Francuska alpina Ekološka proizvodnja Sajmovi Franjo Lehki Kozji sir Kozje mlijeko


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.