Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 18.11.2022. 18:00

Proizvodnja sirovog mlijeka u 2021. bila je stabilna

Mljekarski sektor Europske unije je ostao stabilan. Najviše je proizvedeno kravljeg mlijeka

Foto: Depositphoto/ALesik
  • 135
  • 32
  • 0

Proizvodnja sirovog mlijeka u Europskoj uniji je tijekom 2021. godine ostala stabilna, objavio je Eurostat. Farme su proizvele 161,0 milijuna tona, što predstavlja povećanje od 0,7 milijuna tona u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnoj količini, na kravlje otpada 155,2 milijuna tona, ovčje 3, kozje 2,5 i bivolje 0,3 milijuna tona.

Najveći dio isporučen mljekarama

Ovu stabilnost u proizvodnji od 0,4 posto u odnosu na 2020. podržala je proizvodnja na farmama u Italiji gdje je ostvaren rast od četiri posto i Irskoj sa šest posto. To je kompenziralo pad u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj od po dva posto.

Količina od 150,7 milijuna tona isporučena je u mljekare, od toga 146,5 milijuna tona kravljeg mlijeka. Ostatak se koristi direktno na farmama za proizvodnju niza svježih i prerađenih mliječnih proizvoda.

Mliječni proizvodi

Kada su u pitanju mliječni proizvodi, mljekare su od 44,4 milijuna tona punomasnog mlijeka proizvele 2,3 milijuna tona maslaca i srodnih proizvoda.

Od 61,4 mil. t punomasnog mlijeka i 16,4 milijuna tona obranog proizvedeno je 10,4 milijuna tona sira, dok je 23,2 mil. t konzumnog mlijeka proizvedeno od 13,0 mil. t punomasnog i 10,0 mil. t obranog.

U ukupnoj EU proizvodnji konzumnog, Njemačka je proizvela 19 posto, maslaca 20 posto, zakiseljenih mliječnih proizvoda kao što su jogurti 29 posto i sira 23 posto, više nego bilo koja druga država članica.

Zajedno sa Španjolskom, Francuskom, Italijom i Poljskom čini oko dvije trećine konzumnog mlijeka u EU 2021. godine.


Tagovi

Eurostat Proizvodnja mlijeka Sirovo mlijeko Mliječni proizvodi Njemačka Konzumno mlijeko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]