Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarsko govedo
  • 31.10.2015. 11:30

Proizvodi od mesa boškarina sve traženiji

Na više od 100 hektara državnog zemljišta, Agencija za ruralni razvoj Istre proizvodi hranu za farmu istarskog goveda, na čijem mesu godišnje zaradi tri milijuna kuna.

Foto: AZRRI
  • 365
  • 12
  • 0

Prema pisanju portala glasistre.hr, bliži se konačno rješenje spora između Agencije za ruralni razvoj Istre i poljoprivrednika s područja općine Cerovlje, vezanog za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno površina nekadašnjeg Poljoprivredno-prehrambenog kombinata Pazin. Budući da su obje strane smatrale da imaju pravo na obrađivanje tih površina, Igor Merlić, zamjenik predsjednika uprave spomenute agencije, ističe da je dogovoreno je kako će dio nastaviti koristiti agencija, a dio lokalni poljoprivrednici.

Zakupci će postati temeljem mirnog posjeda i dobivati poticaje

Tako će se obje strane upisati u ARKOD, kao zakupci državnog zemljišta temeljem dosadašnjeg mirnog posjeda i tako imati pravo na poticaje. Agencija će koristiti 153 hektara zemljišta na području općine Cerovlje, grada Pazina te u mjestu Murari u općini Motovun. Agencija ima i stado istarskog goveda koje broji 50 grla i trenutačno je smješteno na bivšoj Purisovoj farmi u Murarima, no planira proširiti svoju farmu nedaleko Gortanova brijega kod Pazina.

Za završetak gradnje farme istarskog goveda nedostaje više od tri milijuna kuna

Prije dvije godine počeli su radovi, a tri milijuna kuna osigurano je putem međunarodnog fonda APRO. No kako je taj novac bio dovoljan samo za pola investicije, vode se pregovori s bankama oko podizanja kredita kako bi se farma završila te u nju smjestilo matično stado boškarina kao i istarski magarci, koji su na početku programa zaštite i revitalizacije.

Inače, Agencija za ruralni razvoj Istre, prodajom svježeg mesa i salama od mesa istarskog goveda, na godinu zaradi oko tri milijuna kuna.

Foto: AZRRI


Tagovi

Agencija za ruralni razvoj Istra Cerovlje Državno zemljište PPK Pazin Puris Igor Merlić Lokalni poljoprivrednici ARKOD Mirni posjed Zakupci Murari Motovun Istarsko govedo Gortanov brijeg Farma Matično stado Boškarini Istarski magarci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!