Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja hrvatskih farmi
  • 21.05.2015. 16:15

Proizvodi hrvatskih farmi prepoznati na tržištu!

Cilj označavanja svježih konzumnih jaja znakom je promotivnom kampanjom domaće proizvodnje svježih konzumnih jaja na hrvatskim farmama osigurati povećanje potrošnje istih uz istovremeno povećanje proizvodnje konzumnih jaja na hrvatskim farmama

  • 674
  • 109
  • 0

Jaja s hrvatskih farmi marketinški je projekt Hrvatske poljoprivredne agencije u koji se od njegovog početka u drugoj polovini 2014. godine uključilo 11 hrvatskih proizvođača jaja koji čine 80% hrvatske proizvodnje.

Peradarska industrija posljednjih godina bilježi negativan trend te se ovim projektom želi potaknuti svijest potrošača o postojanju domaćih proizvoda, a sve u cilju njihove pojačane potrošnje te zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Istraživanja pokazuju kako je domaći potrošač spreman radije kupiti domaći proizvod, samo ga treba uputiti na njega na policama dućana.

Uvoz jaja enormno skočio

Proizvodi HR farmi

Posljednjih godina, uvoz konzumnih jaja u Hrvatsku je s 846 tona u 2012. godini porastao na 2.830 tona u 2014. godini. S druge strane, izvoz je pao sa 649 tona u 2012. godinu na 510 tona. U istom razdoblju je kapacitet nesilica pao s 2,566 milijuna u 2012. na 1.698 milijuna u 2014. Sve su to podaci koji alarmiraju kako domaći proizvod treba dodatnu marketinšku injekciju u borbi s konkurencijom koja napada domaće tržište i to čak s dampinškim cijenama. O takvoj praksi nelojalne konkurencije bilo je riječi na nedavno održanim Danima peradarstva u Šibeniku. To je i jedan od razloga zbog kojih su proizvođači jaja krenuli u ovaj projekt s HPA-om. Iskustva Agencije sa sličnim marketinškim projektima su pozitivna.

Potaknuti domaću proizvodnju

"Uz ovaj znak, imamo i znak mlijeko hrvatskih farmi, meso hrvatskih farmi za proizvode svježeg svinjskog i junećeg mesa te mesa peradi. U drugoj polovini prošle godine izašli smo i s znakom med iz lijepe naše, a sada počinjemo s oznakom kruh s hrvatskih polja. Podatci koje imamo za proizvode s znakom mlijeko i meso hrvatskih farmi pokazuju kako je potrošnja tih proizvoda povećana, kako potrošači sve više prepoznaju znak i pozitivno reagiraju na njega. Za oznake med iz lijepe naše i jaja s hrvatskih farmi još uvijek nemamo dovoljno podataka, ali prve reakcije su zadovoljavajuće", kaže načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda HPA Dubravka Živoder.

Proizvodi hrvatskih farmi

Cilj označavanja svježih konzumnih jaja znakom je promotivnom kampanjom domaće proizvodnje svježih konzumnih jaja na hrvatskim farmama osigurati povećanje potrošnje istih uz istovremeno povećanje proizvodnje konzumnih jaja na hrvatskim farmama - kao i informiranje potrošača o podrijetlu svježih jaja koja se sustavno kontroliraju. Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se proizvoditi, pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće - proizvodnja jaja u Republici Hrvatskoj propisana je Pravilnikom o kakvoći jaja.

U budućnosti će potrošači uz pomoć internetske aplikacije moći provjeriti podriejtlo jaja kojeg konzumiraju za obiteljskim stolom.

Na sličan način vjetar u leđa domaćoj peradarskoj industriji daje i znak meso hrvatskih farmi za meso peradi koje je proizvedeno od peradi koja je izvaljena, utovljena i zaklana u Republici Hrvatskoj. Proizvođači peradi koji žele ovom oznakom povećati svoju prodaju, moraju obavezno pri Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo upisati objekte u Registar farmi koji je sastavni dio Jedinstvenog registra domaćih životinja te u Upisnik proizvođača prema načinu uzgoja. Subjekti u poslovanju s hranom od svojih proizvođača glede dokazivanja sljedivosti u tovu, potražuju tovnu listu za određenu vrstu peradi. Prilikom formiranja proizvodne serije (LOT broja), klaonice su se obvezne pridržavati svih pravila propisanih sukladno Pravilnikom o tržišnim standardima za meso peradi.


Tagovi

Jaja Hrvatske farme Konzumna jaja Uvoz Nesilice Dani peradarstva HPA Povećanje proizvodnje Podrijetlo Svježa jaja Izvoz Med iz Lijepe naše Meso hrvatskih farmi Jaja hrvatskih farmi Tržišni standardi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]