• Princeza pušnice
  • 15.04.2019. 10:25
  • Osječko-baranjska, Karanac

Princeza pušnice "natukla" 195 kilograma - Đuro dao najveću slaninu ikad!

Padali su rekordi u etno selu Karanac na izboru najveće slanine. Slanina od bravca Đure apsolutni je pobjednik!

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 1.858
  • 111
  • 0

"Princeza pušnice" ove je godine "natukla" čak 195 kilograma i uvjerljivo postala najvećom ikad proizvedenom slaninom u Slavoniji i Baranji! Naime, već tradicionalno na Cvjetnicu, u baranjskom etno selu Karancu održao se Proljetni vašar čiji je središnji događaj izbor najveće suhe slanine

U konkurenciji šest velikih slanina, apsolutno je iskočila slanina "Kumova iz Valpova", kako su se proizvođači nazvali. Slanina rekorderka nekoć je bio bravac Đuro koji je imao 720 grama kada se oprasio (i bio petnaesto prase!), a 495 kilograma kada je skončao.  

"Mama ga je dva puta odbacivala sa sise pa smo ga morali othraniti na dudicu. Kada je dosegao 60-tak kilograma prebacili smo ga na salaš jednog od kumova i tamo je Đuro živio na slobodi, bez stresa i ograničenja. Čak smo mu iskopali i rupu u koju smo donosili vodu da se valja u toj kaljuži. Volio se maziti, prepoznavao nas je kad mu dođemo donijeti hranu, trčao je do nas čim osjeti miris klope. Dosegao je čak 495 kilograma. Nismo nikada vidjeli većeg bravca od njega" otkrio je Nikola Barišić iz Valpova za 24sata

Slanina rekorderka prije sušenja bila je 260 kilograma, a nakon sušenja došla je na pobjedničkih 195 kilograma. No, i druga najveća slanina bila je ogromnih dimenzija te teška 166 kilograma!

O kakvom je rekordu riječ, možda najbolje govori podatak da su "Tri kuma iz Valpova" bili pobjednici lani (ove godine je bilo pet kumova), međutim najveća slanina samo godinu prije težila je "svega" 40 kilograma. 


Tagovi

Slanina Rekord Karanac Đuro


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB