Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje proizvođača
  • 19.02.2014. 08:00

Priča o klasteru blizu sretnog završetka

Jedna od prvih suradnji biti uspostavljena s proizvođačima istarskog pršuta s kojima su prošloga vikenda, tijekom 2. gastro-manifestacije" S klobasicom u EU 2014." vođeni i određeni razgovori

Foto: depositphotos.com, robert_g
  • 536
  • 69
  • 0

Vukovarsko-srijemska županija i Udruga svinjogojaca te županije, ipak će umjesto prvotno predviđene dokapitalizacije postojećeg vinkovačkog Centra kulen-kulin, ići u osnivanje nove tvrtke koja bi vremenom prerasla u Svinjogojski klaster koji bi u budućnosti bio polaznom točkom svake priče o razvoju svinjogojstva na istoku Hrvatske i kroz koji bi bili artikulirani interesi ovdašnjih svinjogojaca.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) u Vukovarsko-srijemskoj županiji djeluje oko 400 svinjogojaca. "Riječ je uglavnom o svinjogojcima koji imaju od pet do 10 krmača", napominje Josip Šumanovac iz vukovarsko-srijemske podružnice HPA, dodajući kako je međutim - samo unazad nekoliko godina u toj županiji bilo gotovo 700 uzgajivača svinja.

"Bit cijele priče oko osnivanja klastera je da udružimo proizvođače u jedno poduzeće koje će biti naše i uz pomoć kojega bi se svi mi koji se bavimo svinjogojstvom mogli bolje pozicionirati na tržištu", pojašnjava project manager budućeg klastera proizvođača svinja VSŽ Kruno Pavlović.

Vlasničku strukturu činili bi sami svinjogojci koji će biti i suvlasnici poduzeća te Vukovarsko-srijemska županija i dvije svinjogojske udruge. Pavlović ističe kako su vukovarsko-srijemski svinjogojci okupljeni oko ideje osnivanja klastera usko povezani s Vukovarsko-srijemskom županijom te HErA mrežom, mrežom visoko obrazovanih ruralnih animatora proizvođača koji su pak povezani s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Agronomskim fakulteom u Zagrebu i Poljoprivrednom školom u Slavonskom Brodu.

"Pokušavamo svo znanje prikupljeno kroz tu suradnju spustiti na razinu neposrednih proizvođače", napominje Kruno Pavlović dodajući kako će jedna od prvih suradnji biti uspostavljena s proizvođačima istarskog pršuta s kojima su prošloga vikenda, tijekom 2. gastro-manifestacije S klobasicom u EU 2014. koja je održana u Sv. Petru u Šumi, vođeni i određeni razgovori.

"Postoji veliki interes i prostor za suradnju. Za sada bi išli s manjim količinama, a riječ je o oko 1.000 tovljenika za jesen, no njihove su potrebe puno veće pa će se i klaster organizirati u tom smjeru. Očekuje se da će pršutari ponuditi zadovoljavajuću cijenu, koju još konkretno nisu dogovorili", kaže predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ Dobromir Čović.

Važnost udruživanja proizvođača je u zajedničkom nastupu na tržištu, kako u osiguranju i nabavci stočne hrane jer je kupnja na veliko jeftinija, tako i u plasmanu svinjskog mesa i prerađevina. "I što je najvažnije, udruženi ćemo proizvoditi bolje, više i jeftinije, bit ćemo konkurentniji, a bolje ćemo moći i pripremati projekte za korištenje EU fondova", zaključuje Čović. Odluka o osnivanju tvrtke, odnosno Klastera svinjogojaca u VSŽ trebala bi, kako se očekuje, konačno biti donijeta ovoga mjeseca na sjednici Županijske skupštine.

Foto: depositphotos.com, robert_g


Tagovi

Svinjogojci Udruga Klaster Centar kulen-kulin Vukovarsko-srijemska županija Udruživanje Tržište Proizvođači Pršut Suvlasnici Josip Šumanovac Kruno Pavlović Dobromir Čović Tovljenici


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.