Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 31.07.2021. 12:00
  • Krapinsko-zagorska, Kraljevec na Sutli

Potencijalni problem s likvidnosti u tovu junadi odlučili spriječiti ruralnim turizmom

Tov junadi traje godinu dana i može se lako stvoriti problem nelikvidnosti, ističe nositeljica OPG-a Blanka Stipčić Berić koja je uredski posao i gradsku vrevu odlučila zamijeniti selom i poljoprivredom. 

Foto: PrintScreen
  • 397
  • 70
  • 0

Kako bi pokrili mjesečne "rupe“ od ulaganja i podmirivanja obveza u tovu junadi, obitelj Berić odlučila se za dodatnu djelatnost – ruralni turizam.

"Tov junadi traje godinu dana i može se lako stvoriti problem nelikvidnosti“, ističe nositeljica OPG-a Blanka Stipčić Berić pojašnjavajući kako su se na turizam odlučili jer sve više ljudi traži "smirene“ ambijente, pogotovo sada za vrijeme pandemije. "Ne bojim se da zbog korone taj posao neće bit uspješan“, dodaje. 

Tako planiraju u sklopu gospodarstva u Kraljevcu na Sutli iznamljivati kuću, a dodatan plus, kaže Blanka, bio bi kada bi mogli ponuditi i svoje domaće proizvode. Naime, njezin suprug po struci je mesar s 25 godina radnog iskustva, što je idealna predispozicija. No, objašnjava, puno je tu posla, za sada nemaju ljudskih kapaciteta, a i previše je preduvjeta koje bi trebali ispuniti kako bi otvorili svoju klaonicu. 

Problem s otvaranjem klaonica

"Pravila su stroga i ne dozvoljavaju pokretanje klaonice u sklopu OPG-a. Bilo bi puno ljepše kada bi ti svi pravilnici bili pojednostavljeni“, naglašava sugovornica. 

Za tov junadi, Berići su se odlučili zbog postojeće štale i mehanizacije. "Suprug i njegova obitelj bave se s time oduvijek. To znanje je neprocjenjivo i razlog zašto smo nastavili s time“, kaže Blanka koja je tako uredski posao i gradsku vrevu odlučila zamijeniti selom i poljoprivredom. 

Danas imaju 130 grla u tovu, a odskočna daska za povećanje proizvodnje bila im je mjera, točnije tip operacije 6.1.1 za mlade poljoprivrednike, a na natječaju su dobili 50 tisuća eura za pokretanje poslovanja i poboljšanje efikasnosti iskorištenja poljoprivrednog tla. 

Novcem iz Programa ruralnog razvoja RH kupili su mikser prikolicu, kojom su promijenili način hranidbe. Stoci daju više voluminozne hrane i hrane veći broj grla hranom s vlastitih polja. 

Kapacitet farme OPG-a Berić je 130 grla u tovu

Osvrnula se i na problema s plasmanom mesa za vrijeme lockdowna koje je mučilo brojne stočare, no, oni su se, kaže ova poljoprivrednica, snašli. 

"Kada su junice bile spremne za van, taman se dogodio lockdown i nije bilo potražnje za junećim, ni bilo kakvim mesom. Mi smo uspjeli izvesti jedan šleper u Italiju, bez obzira ne sve prepreke i nedaće, a ostalo smo prodali na domaćem tržištu i preživjeli“, zadovoljno ističe. 

Telad različitih pasmina

Poučeni tim iskustvom i mogućnošću da možda neće moći u nekim situacijama prodati junad, odlučili su se za kupovinu teladi različitih pasmina jer naprimjer hrvatsko tržište traži bikove i simentalska pasmina je jako cijenjena, dok s druge strane Talijani vole masnije sorte poput Charole-limousine i junice.

"Zato ćemo napuniti štalu s malo muških, a malo ženskih grla“, ističe. 

O pokretanju ruralnog turizma i tovu junadi na OPG Berić možete pogledati i u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Blanka Stipčić Berić OPG Berić Program ruralnog razvoja Stočarstvo Tov goveda


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?