Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 13.04.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pokvarena silaža je izgubljeni novac, kako to spriječiti?

Pravilno siliranje je važno zbog očuvanja vrijednosti krmiva, stabilnosti i probavljivosti obroka, čulo se na stručnom skupu Alltech Hrvatske gdje je predstavljen i novi proizvod na tržištu Egalis.

Foto: Marinko Petković
  • 1.494
  • 186
  • 0

Tradicionalni stručni skup o upravljanju silažom za farmere, održala je u Zagrebu tvrtka Alltech na kojem su prof. Carlo Angelo Sgoifo Rossi s Odjela veterinarskih znanosti i zootehniku Sveučilišta u Milanu i Gordon Marley, globalni voditelj podrške za silažu, održali stručna predavanja.

Direktor Alltech Hrvatske Ivica Matanić kazao je uvodno da su nakon stanke od nekoliko godina, najprije uslijed pandemije Corona virusa, a onda i sadašnje krize koja je dovela do disproporcije između ulaznih cijena i finalnih proizvoda, organizirali stručni skup o siliranju. 

"Važno je osigurati da se svaki zalogaj učinkovito probavi", istaknuto je na skupu.

Žetva važna za kukuruznu silažu

Govoreći o upravljanju i izazovima u spremanju silaže u svjetlu klimatskih promjena, prof. Sgoifo Rossi, je kazao da je po udjelu suhe tvari u kukuruznoj silaži, Hrvatska slična Italiji. Drži da je važno i navodnjavanje usjeva zbog količine i njezine kvalitete, odnosno probavljivosti vlakana kao i škroba. 

Prema njegovim riječima, prije 12 godina je započeo projekt u udruzi uzgajivača goveda, koji se odnosi na udjel suhe tvari od 32 do 35 posto, jer je samo 31 posto od 64 farme proizvodilo dobru silažu što se tiče suhe tvari, odnosno imalo odgovarajuće higijenske uvjete i nezagađenost mikotoksinima. Nadalje, 25 posto farmi je imalo loš rezultat, a 44 posto ih je imalo poboljšani rezultat, istaknuo je.

Stručno predavanje za uzgajivače goveda održano je u Zagrebu 

Kako se čulo, kvaliteta silaže utječe na probavljivost vlakana, a ona je povezana s klimatskim uvjetima i vremenom žetve, sve kako bi dobili poboljšanu kvalitetu mlijeka ili tova. 

"Imali smo veliki broj prijava što se tiče aflatoksina, ali i drugih mikotoksina, što upozorava na njihov utjecaj na stanje goveda", istaknuo je prof. Sgoifo Rossi.

Praktični savjeti za proizvodnju krmiva

On je predstavio i praktične savjete kod proizvodnje krmiva, odnosno smanjenja gubitaka kod njegove pripreme, time i smanjenje troškova stočne hrane, odnosno poboljšanja stanja goveda, te njihove dobrobiti kao i veće kvalitete mlijeka i mesa. Radi se o menadžmentu (ili upravljanju) postupcima siliranja koje je važno zbog stabilnosti i probavljivosti obroka, odnosno pomoći kod preživanja.

Naravno, bilo je i rasprave o održivosti stočarske proizvodnje u budućnosti, te važne uloge domaćih životinja u "spašavanju planeta". Prof. Sgofio Rossi drži da su brojke na našoj strani, što se tiče izračuna globalnog zagrijavanja, odnosno utjecaja ovih životinja na stakleničke plinove. Dakle, napominje, globalne brojke pokazuju da je njihov utjecaj na okoliš 13 posto, dok je taj broj sličan u Hrvatskoj i Italiji te iznosi sedam do devet posto. On drži da i dalje moramo jesti, ali i imati dobar proizvod. "EU je izračunala utjecaj različitih sektora na okoliš, pa tako velike tvrtke već trguju tzv. ugljičnim otiskom, a poljoprivredna proizvodnja, kao i zootehnika, bi u njega, sukladno prijedlogu, mogla biti uključena iduće godine", otkrio je prof. Sgofio Rossi.

Egalis čini razliku 

O važnosti kontrolirane fermentacije u silaži, Marley je kazao da su uzgajivači odgovorni za više od 80 posto njezine kvalitete, u prvom redu što se tiče vremena žetve jer na klimatske uvjete ne mogu utjecati. No, mogu na zrak u silaži i mikrobiologiju koja potječe iz tla, jer bez valjanog upravljanja za koje smatra da je jako dobro u Hrvatskoj, gubi se jako puno hranjivih tvari u krmivu.

Ovaj stručnjak istaknuo je da je pokvarena silaža izgubljeni novac, a da je 20 organizama zbog kojih gubimo 24 posto vrijednosti krmiva odgovorno za 75 posto mikrobiologije, bilo da se radi o svježoj travi ili kukuruzu jer iz polja moramo dobiti što više za naše krave. Osim toga, drži da okoliš utječe na prinos, kao i na probavljivost škroba, a miris je prema njegovom mišljenju ključan u proizvodnji i konzumaciji hrane. Goveda, pak, "jedu" svojim velikim nosom, imaju tri puta jači osjet mirisa od čovjeka te jako dobro osjete 'miris silaže'.

Direktor Alltech Hrvatske Ivica Matanić

Odgovarajući na upite, Marley je kazao da je novi proizvod na tržištu Egalis taj koji čini razliku. Riječ je, naime, o novoj seriji visokokvalitetnih inokulanata za silažu koji maksimizira zadržavanje kvalitete hranjivih tvari i smanjuje gubitak suhe tvari.

Govoreći o Egalisu i važnosti kontrolirane fermentacije, čuli smo da iza njegova razvoja stoji veliki tim istraživača u Alltechu, kao i preko 40 godina znanstvenih istraživanja. Ona su pokazala značaj fermentacije u očuvanju proteina, energetske vrijednosti i probavljivosti silaže. 

Silaža za šest tjedana

Matanić je kazao da su česti upiti uzgajivača koliko brzo mogu početi hraniti životinje s novom silažom, koji je rok s obzirom na stabilizaciju nakon fermentacije te bolju probavljivost. Gordon Marley pojašnjava da je dobro ostaviti silažu šest tjedana prije otvaranja, a ako je već nužno ranije početi s korištenjem nove silaže, da se onda napravi manja količina u izdvojenoj hrpi, npr. napraviti 100 do 150 tona, za jedan mjesec. Na taj se način smanjuje zagrijavanje.

Marley otkriva da pomoći može i kemijska sol koja ne utječe na stabilnost, ali je postupak skup i dovodi do gubitaka. Ističe da valja voditi računa i o razini pH, o tome da se može pokvariti stroj za silažu, kao i o vremenu pripreme jer, suh ili vjetrovit dan utječe na postotak suhe tvari i do pet posto.  

Vlasnik mliječne farme "Pavita" iz Rugvice Kristijan Pandek, agronom po struci, ističe da su domaćim proizvođačima mlijeka, kojih je sve manje, dostupna svjetska iskustva u proizvodnji stočne hrane. On za 138 muznih krava treba 2.500 tona silaže godišnje, za što, nažalost, nema dovoljno zemljišta. Za spas domaćeg mljekarstva, drži da država treba stvoriti okvir za njihov rad, a mljekarska industrija vidjeti treba li još domaće mlijeko, jer već dugo ga nema ni blizu dovoljno ili će sve potrebne količine uvoziti.


Fotoprilog


Tagovi

Silaža Stručni skup Uzgoj goveda Alltech Carlo Angelo Sgoifo Rossi Gordon Marley Ivica Matanić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr