Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vučji pir
  • 18.04.2021. 16:00
  • Zadarska, Štikada, Gračac

Pokolj u Lici: Vukovi u štali Miće Đekića usmrtili 120 ovaca!

Stočari pozivaju u pomoć i na solidarnost s mladom peteročlanom obitelji Đekić koja od stočarstva živi u Štikadi kod Gračaca. Drže i da se vuka treba skinuti s liste ugroženih životinja.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 9.848
  • 3.715
  • 0

“Šok. Nevjerica. Nisam mogao vjerovati vlastitim očima”, pokušava Mićo Đekić (29) opisati stravičan prizor koji je zatekao u staji. Tijela usmrćenih ovaca i janjaca posvuda, naklane i izranjavane zbijene u kutu, krv po podu i prostirci od slame…

“Došao sam kao i svako jutro povesti ih na ispašu, a eto vidite što me dočekalo”, govori očajni vlasnik. Najprije je pomislio da su ovce stradale od ljudske ruke, ali ubrzo mu je postalo jasno da je pokolj djelo divljih zvijeri. Odmah je pozvao ovlaštenog vještaka Igora Haka, inače zaposlenika Hrvatskih šuma.

Vuk, dva ili više njih. Čopor? Po tragovima u blatu je izgledalo četiri ili pet. "Ne, sve upućuje da su ipak bila dva", rekao je Hak. Prepoznao je i po načinu ubijanja. Sve ovce usmrćene i naklane su ugrizom za vrat. Tu su vukovi precizni. Jednim ugrizom usmrte svoj plijen, kaže vještak, dok drugi predatori, pa i vukopsi tj. križanci vuka i psa, izmrcvare svoje žrtve ugrizima po cijelom tijelu.

U obdukciji se također potvrdilo da se radi o ugrizima vuka.

A kako su dospjeli u štalu koja se nalazi niti stotinjak metara od Đekićeve kuće?

Preskočili vrata staje i započeli kvavi pir

Rekonstruirajući ovaj štetni događaj Hak je pojasnio da su se, pod okriljem noći, između 3.30 i 4 sata, najprije provukli ispod ograde sa farmerskom žicom. Ušli u pritorak, a iz pritorka preskočili 1,40 metara visoka vrata staje i tako započeli svoj krvavi pir.

Stravičan prizor koji je dočekao Miću Đekića (Foto: Facebook/Hrvatski krški pašnjaci)

Epilog: 87 usmrćenih i 7 naklanih ovaca, više janjaca polomljenih nogu. Izmrcvarenih. Bilo bi još gore da nije počelo svanjivati. Osjetili su da netko dolazi pa su pobjegli. A oko 6 sati, kao i svako jutro prema štali se uputio vlasnik jer to je vrijeme da se krene na ispašu.

Izbezumljene ovce izazvale još veću krvoločnost

U ovom slučaju potvrdilo se da je najgore kad su domaće životinje zatvorene u pritorku, na pašnjaku ili štali gdje predatori mogu ući. Preskočiti. “Vukovi uđu, a ovce ne mogu izaći. Uplašene i izbezumljene trče u krug, a što više trče i skaču to kod vuka pobuđuje instinkte. Krvoločnost. Nagon za klanjem. Misle da se radi o divljim životinjama pa ubijaju ne zbog gladi, već instinktivno”, pojašnjava mr.sc. Ana Grgas, iskusna vještakinja za štete od vuka i vučjih svojti.

Da su ovce bile na otvorenom prostoru razbježale bi se na sve strane, vukovi bi usmrtili jednu, dvije pojeli koliko im treba, a ostatak odvukli u svoja skloništa, dodaje Grgas.

Stočari pozivaju na pomoć Đekićevoj obitelji

Priča o stravičnom pokolju u Štikadi brzo se širi. Stočari kao i inače u ovakvim neprilikama ogorčeno komentiraju, prozivaju državu “koja više štiti vukove nego njih", a neki pozivaju i na solidarnost. Da se Đekiću pomogne, da mu svak' da ovcu, dvije i na takav način ublaži gubitak. Jer, Mićo i njegova obitelj, supruga Dara i troje djece, Stefan, Rajna i Aleksandra žive od stočarstva. Bolje reći živjeli su od 300 ovaca i 15 krava.

Sad im je ostalo nešto više od trećine ovaca. Naime, nepunih mjesec dana prije ovog posljednjeg napada, vukovi su im poklali i naklali 40 ovaca. Znači ukupno 120, a i ove što su ostale izranjavane su i uplašene.

Nastradala i pastirska kuja kangalka

Jednako kao i pastirski pas ženka pasmine kangal. U prvom napadu ona je pokušala zaštititi stado, ali vukovi su bili jači. Izranjavali su je tako da je, kaže Mićo, sva u šavovima. Za posljednjeg napada pobjegla je spašavajući glavu. Na pitanje zašto nema više pastirskih pasa odgovara: Držao bih ja kao i dugi stočari više, ali ima tu jedan problem. Na širem područja Gračaca u lovišta dolaze lovci iz Italije.

Ako se njihovi lovački psi približe stadu, naši pastirski psi bilo kangali, šarplanici ili tornjaci ih, štiteći stado, jednostavno podave. U tom slučaju odštete su basnoslovne jer se radi o čistokrvnim lovačkim psima s rodovnicom, pojasnio je.

Hoće li Mićo dobiti odštetu?

Hoće li dobiti odštetu od Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša? Hoće ako su ovce u trenutku napada bile zaštićene u skladu s važećim pravilnikom. A taj pravilnik propisuje da u područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi, stoka tijekom noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru, odnosno odgovarajućoj električnoj ogradi minimalne visine 1,8 m.

Također, tijekom dana, ako nisu u zaštićenom prostoru, na ispaši mora stalno biti nazočan čuvar (pastir) i pastirski pas čuvar i to za stoku: za stada do 50 grla – jedan pastir i  jedan pastirski pas čuvar, za stada od 50 - 150 grla – jedan pastir i dva psa čuvara, za stada preko 150 grla – jedan pastir i tri pastirska psa čuvara.

Koliki je iznos naknade za stradalu stoku?

Tijekom noći psi moraju biti zatvoreni u prikladne boksove ili odgovarajuće ograđeno dvorište, staju ili tor minimalne visine ograde 1,8 m. Tijekom dana moraju biti pod kontrolom vlasnika ili osobe koja ih vodi ili radi s njima;

Ispunjava li ove uvjete Đekić vidjet će se u izvješću koje će nadležnima uputiti vještak Igor Hak. Prema pravilniku naknada za svaku usmrćenu ovcu iznosi 600 kuna, za bređu 200 više, znači 800 kuna, a za janje 700 kuna.

Pravo na naknadu i maratonski sudski postupci

Dodajmo još da stočari pravo na nadoknadu štete ostvaruju i temeljem dokaza o vlasništvu ili posjedu. Ako oštećenik ima državnu potporu nad stradalim grlom stoke, ne gubi potporu i ima pravo i na naknadu ako u roku od 15 dana od obavljenog dostavi kopiju potvrde o očevidu najbližoj ispostavi Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Vučji pir (Foto: Facebook/Hrvatski krški pašnjaci)

No, Ivan Tešija, predsjednik Udruge Hrvatski krški pašnjaci. upozorava da je problem što naknade kasne i po godinu, dvije a neki je ne dobiju nikada, jer nezadovoljni procjenom ne pristaju potpisati sporazum o naknadi štete. "Prisiljeni su voditi sudske postupke za utvrđivanje stvarne štete. A sudski postupak košta i traje pa je isplata još neizvjesnija. Dođe kasno, obično umanjena, ako uopće dođe", kaže Tešija.

Stočari traže: skinuti vuka s liste ugroženih

Tvrdi i da vukova ima previše. "Svake godine pokolju više od 2.000 glava blaga, ovaca, koza i teladi". Upravo dok smo razgovarali stigla je vijest da su noćas Dušanu Dukiću vukovi usmrtili pet teladi i dvije krave. Jednostavno, kaže, više nisu ugroženi i treba ih skinuti s liste zaštićenih vrsta.

"On je stabilna vrsta i nije ugrožena. Vuk je kod nas raspstranjen na 20 tisuća kilometara, a koliko ih stvarno ima pomoći će utvrditi i nedavno osnovana grupa Monitoring vuka u Hrvatskoj", navodi Tešija i dodaje da ako država ne uvaži stvarno činjenično stanje, zato što iz EU fondova dobiva novce za njihovu zaštitu, postat će ugrožena domaća stoka - goveda, koze i ovce.

Zapravo, već su ugroženi, smatra i stočar Ivan Topić. Zato predlaže da se ponovno uspostavi ravnoteža između vuka i ovaca. "Na 100.000 ovaca jedan vuk. Zbog u biti nepotrebne zaštite vuka sada imamo poremećaj u tom odnosu tako da sada na 1.000 ovaca imamo jednog vuka što biološki nije održivo. Radi tog zakonski izazvanog biološkog poremećaja uskoro ćemo ostati bez ugroženih ovaca, a opstat će vukovi", zaključuje Topić.

Ili, kako reče Ivan Tešija postajemo zemlja vukova, a ljudi sve manje i manje.

U Štikadi kod Gračaca vukovi preskočili ogradu, upali u štalu i zaklali 87 ovaca. Država koja zaista želi biti...

Objavljuje Hrvatski krški pašnjaciSubota, 17. travnja 2021.

Tagovi

Napad vukova Usmrtili 120 ovaca Mićo Đekić Štikada


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."