Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Perić
  • 12.09.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Viškovci

Pojavi li se problem na farmi, obitelji Perić roboti pošalju SMS

Sada možemo otići na more ili otputovati u inozemstvo jer na mobitelu imamo aplikaciju putem koje se spojimo na računalo i odradimo sav posao, opisuju prednosti robotizacije koju su uveli u suradnji s tvrtkom Lely.

Foto: Dejan Perić
  • 10.395
  • 908
  • 0

Dejan Perić iz Viškovaca kod Đakova, reći će sam za sebe, s kravama je od malih nogu. Otac mu se počeo baviti stočarstvom prije gotovo dva desetljeća, a i on uz njega. Sada gospodare robotiziranom farmom u kojoj je trenutno 250 krava. Već kada su mislili 'podići ruke od svega', zasukali su rukave, i s projektom krenuli prema europskim fondovima. 

"Kako nismo prolazili, bili smo na rubu. Počeli smo smanjivati broj grla i pali na nekih 60, 70. A onda smo prošli iz četvrtog pokušaja na mjeri 4.1.1. i 4.1.2. Oba ulaganja iznosila su ukupno 21 milijun kuna", govori nam Dejan dok sjedi u uredu za računalima preko kojih kontrolira kada je koja krava bila na izmuzištu, koliko je mlijeka dala.

"Zamislili smo ići u tov, ali svi ne možemo toviti, netko mora i proizvoditi mlijeko", dodaje nam. Onda je 'pala' odluka, farmu će robotizirati. I, priznaje, nisu požalili.

Na novoj farmi su samo muzne krave pasmine holstein i tri robota tvrtke Lely i naglašava, funkcionira sve odlično. Dnevna prosječna proizvodnja je oko 27, 28 litara po grlu. Kapacitet nam je 180 krava, a laktofriza 10.000 litara mlijeka. Puni kapacitet planiramo dosegnuti sada u srpnju ili kolovozu", precizan je ovaj mladi farmer. 

Na mužnju u robota ulaze prosječno 2,8 puta dnevno

Na staroj farmi više nemaju muznih krava, tamo smještaju podmladak, junice, krave u suhostaju kao i ostalu telad, dok se u novoj, na mužnji, trenutno nalazi 150 krava, govori nam dok jednim okom prati monitor. 

"Zasad mi je osmica najdraža. Nekada su krave imale imena, ali kad ih je 180, teško da bi im svima mogli zapamtiti", priča nam kroz smijeh. 

Robotizacijom farme ima sve podatke o svakoj pojedinoj životinji (foto: Lely)

Dobre su i 17, 16 i 31. Ipak, osmica, pokazuje, dnevno daje 46 litara mlijeka, dok je 31 na 54 litre. Krave na mužnju, sumirajući podatke, u robota ulaze prosječno 2,8 puta dnevno. Na ovoj farmi trenutno je petero zaposlenih. Roboti su im u značajnoj mjeri olakšali nekadašnji posao. 

"Nema više starog načina mužnje, ujutro i navečer, kada si se morao ustajati, bez obzira bio blagdan ili praznik, snijeg, minusi, led... Krava sada sama uđe u robota kada joj je volja za mužnju", opisuje Dejan kako izgleda posao na farmi. 

Aplikacija na mobitelu 

Dodaje kako im je na ovaj način olakšano oko 70 posto nekadašnjeg posla. "Mužnja sada izgleda tako da sjednem za kompjuter i pogledam koje krave nisu bile pa onda te dotjeramo. Obično se radi o pet do šest posto stada. Onda dolazimo po svaku od njih i lagano je dovedemo do robota", opisuje naglašavajući da one već sve same znaju. Dok su nekada prije na farmi provodili cijeli dan, roboti im sada omogućuju da imaju i slobodnog vremena. "Posvetimo se obitelji, djeci", govori.

Na farmu Perićevih svaki drugi dan dolazi kamion Dukata po mlijeko. S njima rade posljednjih 12, 13 godina. Istovremeno obrađuju i oko 300 hektara zemlje na kojoj je mahom zasijana pšenica, kukuruz za silažu, a dio imaju i ljulja.

Robotizacija farmi znači imati sve nužne podatke o pojedinoj kravi

Uz robota za mužnju, ovdje je i onaj koji podsjeća na R2-D2 iz Star Warsa, a farmom se 'prošeta' svaka dva sata kako bi nahranio krave, prigurao im hranu. Imaju i onoga koji čisti staju svakih pola sata. 

"Sada možemo otići na more ili otputovati u inozemstvo jer na mobitelu imam aplikaciju putem koje se spojim na računalo i odradim sav posao zbog kojega se nekada odavde nismo mogli udaljiti nigdje. Ako se pojavi bilo kakav problem, odmah mi stiže sms poruka i dobijem poziv da je došlo, primjerice, do nestanka struje, dezinfekcije za vimena, ako koja od krava ima kakav zdravstveni problem...", govori ovaj fitofarmaceut. 

Pametna ogrlica s brojem 

Kada su stigli roboti, kravama u staji svirao je Mozart. Sada se osjećaju već kao u disku. Pušta im se glazba s radio postaja. Kada se žele odmoriti, mogu prošetati i do 'kravljeg wellnessa'.

"Imamo četke, ventilaciju, automatsko hlađenje krave na hranidbenom stolu, po potrebi im puštatmo maglicu kada temperature skoče na više od 20 stupnjeva da se rashlade u vrelim danima i ne dožive šok", opisuje čitav sustav ovaj mladi hrvatski farmer napominjući kako svaka krava ima svoju pametnu ogrlicu s brojem koja mjeri ukupan broj minuta na hranidbenom stolu, aktivnost preživanja i gonjenja, vjerojatnost tjeranja...

A, koliko vam je vremena trebalo da sve ovo naučite raditi?, pitamo ga. "Za novi program? Ništa nije komplicirano. Lely je ovdje kad smo puštali robote dva dana po 24 sata. Nitko nije išao kući na početku. Učili smo krave kako da uđu u robota. Prvih mjesec dana u robota su dolazili po hranu. Tako smo ih namamili, i onda smo tek počeli s mužnjom", govori. 

Robot za mužnju na Dejanovoj farmi 

Teško mu je sažeti sve prednosti robota Lely.

Bolji je, kaže, čak od čovjeka. Nema galame, sve je tiho za vrijeme mužnje, glazba kravama lagano svira i opušta ih. "Možda su imale neku drugu glazbenu želju, ali do sada se nisu bunile", kroz smijeh će farmer iz Viškovaca. 


Fotoprilog


Tagovi

Dejan Perić OPG Perić Farma muznih krava Roboti Robot za mužnju


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Lely Center Osijek

Omladinska 52, Livana, 31431 Čepin, Hrvatska
tel: +385 31 530 855, web: https://www.lely.com/hr/centers/osijek/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer