Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pašnjaci
  • 11.09.2022. 09:00

Poboljšanjem strukture i sastava tla pašnjaka do veće dobiti

Što je pH reakcija tla bliže neutralnom, to će i sastav biljnih vrsta biti bolji jer ne gubimo vrste osjetljive na kiselo tlo, napominju iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Depositphotos/Marrilena
  • 799
  • 119
  • 1

"Kako bi dobili što veći prinos i kvalitetu ispaše ili voluminozne hrane za stoku, potrebno je potaknuti biljke na brži razvoj, osigurati dobro usvajanje hranjiva iz tla i zadržati željenu floru", napominju iz tvrtke Timac Agro.

Kako ističu, ispaša stoke na pašnjacima ima mnoge prednosti spram voluminoznog krmiva i koncentrata jer je svježa masa bogata lako usvojivim hranjivim tvarima. Naime, proteini u svježoj travi su visoke biološke vrijednosti, a sadrže i velik udio vitamina C, E i karotena koji uvelike potiču dobru kondiciju i prirast stočnih proizvoda.

"Proizvodne karakteristike travnih površina možemo podijeliti na prinos, kvalitetu i sezonalnost odnosno brzinu porasta travnih vrsta", napominju iz ove tvrtke.

Zašto provesti kalcizaciju?

Pojašnjavaju da su sve tri navedene komponente pašnjaka najviše uvjetovane strukturom i plodnosti tla, klimom, položajem pašnjačke površine, florističkim sastavom, primijenjenoj agrotehnici i meliorativnim zahvatima, te sadržajem dostupnih hranjiva u tlu.

"Kalcizacija popravlja strukturu i pH tla, te otključava nepristupačne oblike hranjiva prisutnih u tlu", ističu.

Krave na ispaši (Foto: Timac Agro)

Prema njihovim riječima, često se za odabir lokacije pašnjaka koriste tla lošije plodnosti i strukture koja ne daju adekvatne rezultate u ratarskoj proizvodnji, te je upravo iz tog razloga potrebno obaviti agrotehničke mjere kao što su malčiranje, drljanje i pravovremena košnja u svrhu boljeg iskorištavanja tih površina.

Kalcizaciju tla, kažu, valja istaknuti kao jednu od najvažnijih mjera jer postižemo niz prednosti po pogledu popravka strukture, pH vrijednosti tla, a samim time i iskoristivosti hranjiva prisutnih u tlu.

Kalcij iz morskih algi

Primjenom poboljšivača tla iz Mescal linije proizvoda tvrtke Timac Agro dodaje se visoko reaktivni oblik kalcija dobiven iz kalcificiranog kostura morskih algi koji je dostupan za usvajanje od strane biljaka.

"Takav oblik manje je štetan na populaciju dobrih bakterija u tlu (razlagači organske tvari i dušika), te se primjenjuje u manjim dozama od klasičnih sirovinskih oblika", pojasnili su stručnjaci iz ove tvrtke.

Kalcij općenito daje čvrstoću staničnih stijenki biljaka, te tako dobivamo biljke koje su otpornije na gaženje i košnju, ali se i brže regeneriraju nakon ispaše. Unutar biljke ovaj je element slabo pokretan i upravo zato je potreban u zoni korijena tijekom cijele sezone.

Osim njega, PhysioMax i PhysioMescal proizvodi sadrže i magnezij, vrlo bitan element u formiranju klorofila - glavnog biljnog organa u procesu fotosinteze i stvaranju šećera, te sintezi hranjivih tvari potrebnih za dobru kvalitetu trave.

Poželjna neutralna pH reakcija tla

PhysioMescal nije klasični poboljšivač tla jer osim kalcija i magnezija sadrži i 18% P2O5, te služi kao gnojivo sa svrhom povećanja volumena korijena i energije biljaka.

Physio Pro je patent navedene tvrtke i također je sadržan u ovoj liniji proizvoda. "Predstavlja stimulaciju bržeg rasta i obnavljanja korijenovih dlačica kroz aminopurinske spojeve", napominju iz Timac Agra.

Kako kažu, upravo su korjenove dlačice ključni organ biljaka u usvajanju hrane iz tla, te na ovaj način dobivamo bolji imunitet i bržu regeneraciju biljaka. Prisutnost korovnih vrsta na pašnjaku znatno utječe na kvalitetu i mogućnost ispaše. "Što je pH reakcija tla bliže neutralnom, to će i sastav biljnih vrsta biti bolji jer ne gubimo vrste osjetljive na kiselo tlo", pojasnili su.

Brži i veći porast trave u pokusnim trakama gdje je primijenjen PhysioMax u usporedbi s kontrolnim trakama (Izvor: Timac Agro)

Od agrotehničkih mjera valja istaknuti malčiranje zbog uklanjanja neželjenih vrsta travnih i drvenastih biljaka, proljetno drljanje čime prozračujemo tlo i uklanjamo odumrle dijelove starih biljaka, te omogućujemo bolje ukorjenjivanje i busanje travnih kultura.

Ušteda na hranidbi

Meliorativni zahvati izrade kanala za odvod vode također su obavezna mjera jer stajanje vode na površini umanjuje sklop gušeći biljke, te utječe na produktivnost postojećih biljaka.

Gnojidba i kalcizacija su operativni zahvati kojima najviše možemo utjecati na povećanje prinosa i kvalitete ispaše. Gnojidbu (NPK ili PK gnojivima) treba obaviti u jesen ili rano proljeće kako bi se kroz otjecanje vode P i K unijeli u zonu korijena biljaka i osigurala njihova usvojivost.

Ukoliko se radi primjena u jesen, gnojiva sa sadržajem dušika treba izbjegavati zbog ispiranja u dublje slojeve tla za vrijeme zimskog mirovanja biljaka. "Dušik je najbolje dodavati u proljetnom periodu neposredno prije proljetnog porasta travnih vrsta ili obročno nakon svakog napasivanja/otkosa", napominju iz spomenute tvrtke.

Trava ne predstavlja direktan profit proizvođača, ali je osnovna sirovina za proizvodnju mesa i mlijeka preživača. "Upravo povećanjem prinosa i kvalitete hrane za stoku štedimo novac koji u suprotnom odlazi na koncentrate, sijeno i nadopune prehrani", zaključuju.

Za više informacija kontaktirajte ih na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Struktura pašnjaka Pašnjaci Gnojidba Kalcizacija Ispaša Timac Agro


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]