Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kokoši
  • 23.04.2016. 15:00

Peradari uspjeli promijeniti strogi zakon!

"Ishodili smo i rješenje za prodaju jaja iz slobodnog uzgoja bez sortirnice i pakirnice te sada nemamo nikakvih problema u prodaji", potvrdio je za Agroklub Željko Tomas, tajnik Saveza uzgajivača peradi RH!

  • 6.185
  • 612
  • 0

"Nedavno sam uložio dodatna sredstva u nove pogone, objekte za uzgoj pilića i koka Hrvatica, te u proizvodnju većih količina kokošjih jaja. Sada tih koka držim neusporedivo više nego prije, a bit će i puno više jaja. Odnedavno me prate i novi zahtjevniji projekti vezani za sortirnicu i pakirnicu jaja na koje prvotno nisam računao kada sam krenuo u ovaj posao.

To sve iziskuje dodatna sredstva, prilično velika, koja nemam i ne mogu ih namaknuti, a o kojima nisam toliko ni razmišljao. Uz to, ti mi dodatni sadržaji odnose i mnogo vremena, a prije mi je bilo rečeno kako na kućnom pragu dnevno mogu prodavati najmanje 50 kokošjih jaja, bez ikakva računa. U početku sam naišao i na neočekivanu barijeru ne samo zbog sortirnica i pakirnica, nego i same prodaje kokošjih jaja na tržištu", kaže Ivan Totić iz Vrlike, vlasnik OPG Totić, inače poznati uzgajatelj koka Hrvatica i proizvođač jaja.

Domaći pjetlovi i koke hrvatice

Kaže da mu nije jasno kako se uzgajateljima koka Hrvatica i proizvođačima kokošjih jaja na takav način može uvjetovati proizvodnja te posebnim dokumentima, potvrdom i pečatom, ako mu se to nije ni spominjalo prije, dok se odlučivao na taj projekt i krenuo u njegovu realizaciju. Shvaća kako se određeni zakon u međuvremenu promijenio jer ga je trebalo uskladiti s uredbom Europske unije.

Za sortirnicu najmanje 250 tisuća kuna

Podsjeća i na činjenicu kao je prije bila na snazi jedna odluka prema kojoj se do 350 kokošjih jaja moglo prodavati u komercijali - na tržnicama, štandovima i sajmovima, ali nikako u prodavaonicama. Ističe kako su njegova nova ulaganja u sortirnicu i pakirnicu teška najmanje 200 odnosno 250 tisuća kuna, uostalom kao i svakog uzgajatelja koka Hrvatica i proizvođača jaja u Hrvatskoj.

Sortirnice i pakirnice preskupe za male OPG-ove!

"Za uzgoj koka hrvatica i proizvodnju jaja treba puno ljubavi iako je naša klima za njih prikladna, dakako i poznata tradicija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Inače meso koke je posebno, kao i njezina jaja. Kada naši prijatelji kušaju te proizvode vole reći kako ih okus i miris vraća u djetinjstvo, jer su to jela iz vremena naših baka. Tako je vrlički kraj, uz tkalačku djelatnost i Begovićeva Eru s onoga svijeta, te vrličku pogaču, kvalitetne jabuke i šljive, rekreaciju na Perućkom jezeru i prirodne ljepote, odnedavno prepoznatljiv i po uzgoju koka hrvatica i proizvodnji jaja", ističe Ivan Totić, najavljujući širenje proizvodnje:

"Planiram proširiti jato na oko 400 ili 500 koka hrvatica kako bih dnevno mogao proizvoditi oko 350 jaja. Sada su dobro prihvaćena na tržištu i potrošači su jako zadovoljni", naglašava Ivan Totoć.

Koke hrvatice

Naime, dobivanjem potvrde s odgovarajućim pečatom, uzgojitelji koka Hrvatica i proizvođači kokošjih jaja, svoje proizvode mogu plasirati na tržište s tim da u sklopu svog OPG-a imaju sortirnice i pakirnice.

Jaja se mogu ručno pakirati

Manje više svi drže kako su spomenuti sadržaji nepotrebni, jer nisu u funkciji uzgoja koka Hrvatica i proizvodnje kokošjih jaja, nego samo u funkciji trgovine. Zato su mnogi od njih uvjerenja kako ne bi trebalo investirati u sortirnice i pakirnice ni onda kada bi imali toliko novca tvrdeći da se kokošja jaja i ručno mogu pakirati za tržište, kako su to i prije činili.

Uzgoj koka

"U samom početku sam računao koje i čije je to malo gospodarstvo koje bi u programe, poput sortirnica i pakirnica, moglo odjedanput uložiti najmanje dodatnih 20.000 eura? Riječ je o (pre)velikim ulaganjima te prevelikom zalogaju za tako malu kokošju farmu kakva je moja u dalmatinskom zaleđu u kojoj se dnevno proizvodi 150-200 kokošjih jaja, koji se ne može zagristi, a kamoli progutati. Poznato nam je kako su članice Europske unije zaštitile maloga proizvođača, primjerice nas uzgajivače koka Hrvatica!

Inače, prema izmjenama odgovaraćujeg zakona uzgajivačima koka hrvatica u slobodnom uzgoju do 350 jaja dnevno nisu potrebne sortirnice i pakirnice za prodaju jaja izravno kupcu. No, zainteresirani uzgajivači moraju ići sa zahtjevom i registrirati malu farmu koka hrvatica, udovoljiti higijenskim uvjetima koje nalaže Zakon te ishoditi rješenje za prodaju jaja izravno kupcu", upoznaje nas Željko Tomas, za kojega ističu kako je baš on pokrenuo akciju, postopak za zaštitu malih OPG-ova proizvođača uzgoja kokoši hrvatica.

"Ishodili smo i rješenje za prodaju jaja iz slobodnog uzgoja bez sorirnice i pakirnice te sada nemamo nikakvih problema u prodaji", potvrdio je u subotu za Agroklub Tomas, koji se bavi i pčelarenjem te uzgojem zečeva.

U tijeku je postupak brendiranja koke hrvatice

Inače, za Željka Tomasa iz Braniteljske zadruge Pauk Čeka ističu kako je prvi počeo uzgajati koke hrvatice ne samo na području Imotskog kraja i Splitsko-dalmatinske županije.

"Na početku uistinu nije bilo lako, no sada smo malo odahnuli. Razvili smo posao i u tijeku je postupak brendiranja koke hrvatice, dakako i dodavanja oznake našeg zaštićenog proizvoda. Uvjerio sam se kako su mnoge prednosti tih naših koka. Njihovo meso i jaja su posebne arome i ukusa, a sve uslijed prirodnog uzgoja te pasmine. Mnoge zanima kako bi i oni mogli početi uzgajati koke hrvatice i proizvoditi jaja, no svima pokušavamo biti logistika tim što ih je mnogo koji su zainteresirani za taj plemeniti posao", poručuje Željko Tomas, dodajući kako će 15. svibnja ove godine otvoriti tržnicu jaja kokoši hrvatica u omiškom Studencu, u gradu na ušću Cetine.

Uzgoj kokoši na domaćinstvu

Zaključuje kako svaki OPG mora imati sortirnicu i pakirnicu, te kompletnu opremu kako je to propisano uredbom EU, da bi dnevno mogao stručno pakirati primjerice 10, 50 ili 100 kokošjih jaja. Uvjeren je kako je još bivše Ministarstvo poljoprivrede RH ipak naglasilo primarnu proizvodnju jaja od koka Hrvatica, baš kako se podupire proizvodnja domaćeg meda, rad pčelara i djelovanje njihovih OPG-ova odnosno košnica.

Ipak na kraju pita mogu li se za male uzgajatelje koka Hrvatica i proizvođače kokošjih jaja nekako izbjeći te sortirnice i pakirnice, a da vlasnici OPG-ova i dalje poštuju sve propise kao i prije? No, Ivan Totić podsjeća na činjenicu da mu je, tek što je krenuo u proširenje projekta iz slobodnog uzgoja koka Hrvatica i proizvodnje kokošjih jaja, uslijedila službena obavijest od bivšeg Ministarstva poljoprivrede, baš kao iz vedra neba, kako u sklopu svog OPG-a mora uklopiti sortirnicu i pakirnicu kokošjih jaja i to sve i prikladno opremiti.

Zakon gotovo nemilosrdan

"Tada mi je bilo jako teško, jer prvotnim projektom nisam predvidio nove zahtjevne sadržaje pitajući se kako udovoljiti zakonu koji nije prikladan za nas male uzgajatelje koka Hrvatica i proizvodnju kokošjih jaja. Brzo sam shvatio kako je zakon strog, gotovo nemilosrdan. Razmišljao sam i o tome kakva će to biti naša sudbina, kao vlasnika malih OPG-ova u uzgoju koka i proizvodnji kokošjih jaja računajući koliko će izgubiti i naši potrošači.

Zaključio sam kako će svi imati manje jaja na izboru iz slobodnog uzgoja kao eko proizvoda. Sada mi je drago što sam se ipak prevario u svojoj prosudbi, jer mi je sve krenulo bolje no što sam mislio i na početku računao. Nekako odolijevam i pojačanom uvozu kokošjih jaja na domaćem tržištu, a koliko se objektivno isplati raditi ovaj posao - o tome i ne razmišljam. Bitno je raditi i pošteno živjeti od svog posla, koji obavljam s ljubavlju i užitkom", riječi su Ivana Totića.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Peradarstvo Koke hrvatice OPG-ovi