Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjetina
  • 12.03.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Slavonski Kobaš

Paška je itekako poznata, no što je sa slavonskom janjetinom?

Pasmina poput cigaje ni po čemu ne zaostaje za paškim ovcama. Njezini janjci su crne boje, a s vremenom kako rastu vuna im postaje bijela dok glava i noge ostaju crni, kažu uzgajivači Antun Sekulić i Sanel Prozorac.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 602
  • 50
  • 0

Kada je ovčarstvo u pitanju u ovo vrijeme se u Hrvatskoj naveliko priča o paškoj janjetini. Ona je zasigurno dobra, no postavlja se pitanje što je sa slavonskom. Kakva je razlika u kvaliteti?

Ekipa Slavonskobrodske televizije odlučila je to provjeriti posjetivši dva ovčara u Slavonskom Kobašu.

Antun Sekulić ima 300-tinjak rasplodnih ovaca, a kaže kako se kod njega ojanjilo 85 posto ovaca. U jednom danu na svijet je došlo čak 31 janjića, a do kraja sezone očekuje ih oko 300.

Na gospodarstvu mladog stočara Sanela Prozorca koji je OPG naslijedio od roditelja trenutno ima 40-ak ovaca. "Za sada je dobro, a imamo 13 janjića. Kada su oni preveliki pomažemo ovci da se ojanji", pojasnio je dodavši da je zadovoljan ako se ojanji jedno po ovci.

Cigaja ni po čemu ne zaostaje

Što se tiče razlike od paške janjetine on tvrdi da je slavonska slađa, ali i jeftinija. No, uzvraća: "Tko sam ja da ocjenjujem? Ne mogu reklamirati svoju djetelinu, sijeno, kukuruz, a oni to rade sa svojom solju", dodaje Sekulić. 

"Naše janje staro desetak dana ima preko 10 kilograma, a ono paško toliko ima možda nakon mjesec dana", napominje ovaj stočar.

No, u gastronomskim krugovima ona paška uvijek je na glasu kao najbolja. Međutim, ova dva stočara ističu da slavonska pasmina poput cigaje ni po čemu ne zaostaje. Njezini janjci su crne boje, a s vremenom kako rastu vuna im postaje bijela dok glava i noge ostaju crni.

O slavonskim janjićima trebalo bi se više govoriti, a pomoglo bi tu brendiranje ili zaštita pa i nekakav vid poticaja posebice mladim stočarima kao što je Sanel koji bi kaže, volio imati još više ovaca.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja:


Tagovi

Janjetina Paška Slavonska Antun Sekulić Sanel Prozorac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]