Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 28.11.2020. 07:30

Padaju cijene svinjetine diljem EU: U Belgiji kilogram samo 1 euro?

U Njemačkoj su cijene otkupa svinjskog mesa sve niže, a životinja je na farmama sve više. Ministrica je pozvala klaoničare i mesare da rade vikendom i praznicima.

Foto: Bigstock/Stramyk
  • 2.156
  • 104
  • 0

Njemačka ministrica poljoprivrede, Julija Kloeckner pozvala je klaoničare i mesare da rade vikendom i praznicima kako bi riješili zaostali životinjski fond koji je stvorio čep na farmama tijekom koronakrize. 

Procjene pokazuju da 590.000 životinja, posebno svinja, čeka na klanje u toj zemlji. Jedna od mogućnosti su i državne subvencije za skladištenje neprodanog mesa, ali se to ne planira odmah. Ta je zemlja pooštrila radne i zdravstvene propise u klaonicama i pogonima za preradu mesa nakon izbijanja SARS-CoV-2.

Konstantan pad cijena

Pored toga cijene svinjetine nastavljaju padati zbog pritiska na europskom tržištu. 

U Njemačkoj su sve niže, ali i u mnogim susjednim zemljama, što pojačava konkurenciju na tržištu mesa.

Istodobno, prodaja diljem Europe stagnira, piše Agrarheute na što utječe pandemija koronavirusa, ali i afrička svinjska kuga (ASK). Zatvaranje restorana, zabrana događanja i visoki higijenski uvjeti u klaonicama te stalni nedostatak osoblja povezan s virusom Covid-19 stvaraju neravnotežu ponude i potražnje, primjećuje Interesna skupina svinjogojaca u Njemačkoj (ISN).

Meso iz Njemačke srušilo cijenu živih svinja i svinjskih trupova

Zabranjen im je izvoz u Kinu pa se meso namijenjeno azijskom tržištu plasira diljem EU. Nedavno je naš tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio podatke o prosječnoj otkupnoj cijeni živih svinja, a iznosila je 10,85 kn/kg, što je za 2% manje u odnosu na prošlu godinu.

Sve veća težina zaklanih životinja

Zbog naglog pada cijena, njemački uzgajivači su do sada pretrpjeli štetu od oko 1,3 milijarde eura. Podsjetimo, stoga su krenuli u prosvjede i traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, ali i 15 centi po litri mlijeka, 1 euro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram peradi.

Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa

Prekomjerni broj svinja koje čekaju na klanje također je prijavljen iz mnogih drugih zemalja EU. To se može vidjeti i po sve većoj težini zaklanih životinja. Sve u svemu, cijene su osjetno pale i u drugim zemljama Unije.

Iako su one u Španjolskoj zbog dobrog izvoza u Kinu i dalje 1,55 eura/kg, u Belgiji su naglo srušene na samo 1 euro.

Trenutno trgovina na malo zahtijeva velike popuste na ovu vrstu mesa, a njemačke klaonice su se morale prilagoditi kako bi smanjili zalihe. Stoga su cijene između 8 i 10 centi niže nego prethodnog tjedna.

Prasad se plaća 22 eura po grlu?

Udruga njemačkih proizvođača (VEZG) pak izvještava o cijeni svinjskog mesa od 1,19 eura za razdoblje od 26. studenog do 2. prosinca, a trenutno su na najnižoj razini još od siječnja 2011. godine.

Prosječna težina zaklanih svinja je 100,9 kg. Što se tiče cijene prasadi teške 25 kg za razdoblje od 23. do 29. studenog iznosi samo 22 eura po grlu. U usporedbi s prethodnim tjednom, to je pad od 5 eura i ujedno najveći pad u posljednjih 10 godina.


Tagovi

Svinjetina Svinjsko meso Cijene Njemačka Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs