Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Valais ovca
  • 10.06.2018. 13:30

Ovca s crnom glavom nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Valais ovca se uzgaja zbog vune i mesa, ali ih zbog njihove naravi mnogi smatraju kućnim ljubimcima.

Foto: Valais blacknose sheep society
  • 2.693
  • 67
  • 0

Valais ovca jedna je od onih na koju ne možete biti ravnodušni - nekima su simpatične, a nekima tjera strah u kosti. One imaju potpuno crnu glavu, a i muška i ženska grla imaju uvijene rogove. Vrlo ih je teško razlikovati. Ovnovi nemaju rep, dok se kod ovaca javljaju. Vuna je bijela i ravnomjerno pokriva cijelo tijelo. Dolaze iz jugozapadne Švicarske, pa im oštra klima na visokim planinama najviše i odgovara. Smatra se da ih je trenutno više od 13.000. 

Ovce snažne konstitucije i lijepe vune

Odrasli ovnovi teže od 80 kg do 125 kg, a visoki su između 75 cm i 83 cm. Ovce su teške između 70 kg i 90 kg, s visinom između 72 cm i 78 cm. Imaju kratak, mišićav vrat, široko čelo i usta, srednje uši i rimski nos. Grudi su široke, a prednje noge široko postavljene. To su jake životinje, snažne konstitucije i vrlo izdržljive. Vuna dostiže dužinu od 10 cm, za što joj je potrebno pet do šest mjeseci. Ovce je potrebno šišati dva puta godišnje. Daju 1.6 janje godišnje

Ovce
Valais ovce su jake životinje, snažne konstitucije i vrlo izdržljive

Uzgajaju ih i kao kućne ljubimce

Ova pasmina se prvi put pominje u XV stoljeću, ali je tek 1963. prepoznat kao posebna pasmina. Uzgajaju se zbog vune i mesa. Valais ovce su mirne prirode i prijateljski nastrojene. Vole se maziti, a moguće ih je i dresirati. Zbog ovih osobina mnogi ih uzgajaju i kao ljubimce.  Ove godine, od 24. do 25. kolovoza održava se natjecanje za najljepšu valais ovcu i to u Velikoj Britaniji, gdje postoji i udruga, koja želi da ova pasmina bude zastupljenija na njihovom teritoriju. Osnovani su 2015. godine. 

Izvor: Wikipedia, Valais blacknose sheep society


Tagovi

Valais ovca Švicarska Ovca crne glave


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.