Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Čolakovac-Mijić
  • 30.10.2019. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Gradište

Otvorena nova farma za uzgoj tovnih svinja, krmača i prasadi OPG Čolakovac-Mijić

Obiteljsko gospodarstvo Čolakovac-Mijić sjedinjuje tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom dugu 300 godina, a farmu su izgradili uz sufinanciranje iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
  • 5.062
  • 373
  • 0

Hrvatska je bogatija za modernu farmu rasplodnih krmača i tovnih svinja pasmine F1 križanac landrasa i jorkšira, danska genetika. Svečano je, naime, jučer otvorena novoizgrađena farma obiteljskog poljoprivrednog gospodarstvo Čolakovac-Mijić, smještena izvan naseljenog mjesta na području katastarske općine Gradište u prostoru između državne ceste D55 Vinkovci-Županja i županijske ceste Gradište-Županja. 

"Obiteljsko gospodarstvo Čolakovac-Mijić sjedinjuje tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom dugu 300 godina. Neprekinuti niz prenošenja znanja, iskustva i tradicije slavonskog (srijemskog) načina života nastavlja se kroz ovo gospodarstvo koje je po novom zakonodavstvu registrirano 2004. godine i do danas djeluje na istim temeljima koje su im ostavili njihovi stari.

Ukupna vrijednost projekta 7,1 milijun kuna 

2015. godine nositeljem obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva postaje Ivana Čolakovac-Mijić. Iako je trenutno u OPG-u, uz nositeljicu, još jedan člana gospodarstva, značajno je što sastavnicu i snagu ovog OPG-a čine dvije obitelji sa ukupno 9 članova", navode iz Vukovarsko-srijemske županije. 

Riječ je o pasmini svinja F1 križanac landrasa i jorkšira

Odluku o izgradnji svinjogojske farme donose obiteljskim dogovorom i u veljači 2017. godine kreću s prikupljanjem dokumentacije za natječaj. Izrađuju glavni projekt i u lipnju iste godine javljaju se na treći natječaj iz Mjere 4. "Ulaganja u fizičku imovinu“, podmjera 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ tip operacije 4.1.1. "Rekonstrukcija, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – stočarstvo i peradarstvo iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.  Također, u lipnju 2017. godine javljaju se i na natječaj na tip operacije 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“.

U veljači 2018. godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donosi Odluku o dodjeli sredstava za obadva tipa operacije, a Ugovor o financiranju potpisuju u rujnu iste godine. Vrijednost ukupnih ulaganja za obje investicije je oko 7.100.000 kuna od čega je ukupni iznos potpore 5.252.036,05 kuna. Početak izvođenja radova na izgradnji farme bio je 10. ožujka 2019. godine.

Pored članova obiteljskog gospodarstva predmetno gospodarstvo trenutno ima jednog stalno zaposlenog djelatnika, a također planiraju zaposliti još jednog radnika. OPG je u sustavu PDV-a, hranu za svoju stoku osiguravaju sa110 ha obradivih površina, od čega je 61 ha vlastite zemlje, a ostatak je u zakupu. Trenutno u uzgoju imaju 250 svinja.

Sami proizvode i hranu za stoku 

Zanimljivost ovog OPG-a je da za osiguranje hranidbe svoje stoke obrađuju 44 ha proizvodnih površina na području Nove Gradiške koje je 120 km udaljena od Gradišta. Kapacitet svinjogojske farme je 360 tovljenika i 63 krmača, pa će višak prasaca do ukupne godišnje proizvodnje od 1.800 biti tovljen u već postojećim tovilištima. U potpunosti su zadovoljeni strogi kriteriji primjene Nitratne direktive.

U farmu je ugrađena najmodernija oprema najvišeg standarda kvalitete od renomiranih europskih proizvođača opreme. Poseban naglasak investitor stavlja na ventilaciju koje je izuzetno bitna za uspješnu proizvodnju prasadi.

Izgradnja farme je sufinancirana sredstvima iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja 

OPG Čolakovac član je Proizvođačke organizacije “Slavonski svinjogojac”, a trenutno isporučuje svinjske butove na području Istre za proizvodnju “Istarskog pršuta”, a okončanjem ovog EU projekta povećat će proizvodnju i isporuku.

Farma je otvorena u nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade RH i državnog tajnika ministrice poljoprivrede Tugomira Majdaka, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića te načelnika Općine Gradište Srećka Papca.

"Ovim projektom pokazujete očigledni primjer uspješnog rada obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva", naglasio je župan Galić. 


Fotoprilog


Izvori

Vukovarsko-srijemska županija


Tagovi

OPG Čolakovac-Mijić Farma rasplodnih krmača Tovne svinje Ruralni razvoj Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]