Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miris gnoja
  • 16.07.2023. 15:00

Otkrili sredstvo koje smanjuje miris svinjskog gnoja

Spas iz humusa može pomoći u smanjenju neugodnog mirisa. Ali, nije baš jeftin

Foto: Depositphoto/thefutureis
  • 3.865
  • 278
  • 0

Dodavanje huminske kiseline smanjuje miris svinjskog gnoja. Rezultat je to studije koju su objavili istraživači iz Penn State-a, izvještava PigProgress.

Dr. Eileen Fabian i njene kolege napominju da je upotreba digestora i odvajanja čvrstih tvari za smanjenje mirisa djelotvorna, ali da je riječ o skupim metodama kontrole.

Spas iz humusa

Huminska kiselina, koja je komponenta humusa sposobna za biostimulaciju iz razgradnje organskih tvari, ispitivana je kao sredstvo za kontrolu mirisa više od 50 godina.

Tim istraživača je otkrio da tekući humusni aditiv, nazvan ManureMax osigurava značajno smanjenje mirisa svinjskog izmeta iz ispusnih ventila štale i koncentracija na polju gdje je gnojivo bilo površinski primijenjeno.

Za istraživanje su korištene dvije štale na jednoj farmi koje su imale tunelsku ventilaciju, odvojene su od šume i polja 167 m² i imaju 2250 svinja sličnog uzrasta. Na jednoj je pet puta mjesečno tretirana podna jama za skladištenje stajnjaka kao i vanjske jame, dok se u drugom svinjcu nije radilo ništa. Nakon čišćenja, tretmani su zamijenjeni. 

Istraživači su angažirali ljude da kvantificiraju nivo mirisa jer se ova metoda smatra najpreciznijom, a korišteni su i određeni uređaji. Trošak mjesečnog tretmana jame tijekom ciklusa uzgoja od 20 tjedana procijenjen je na 0,63 eura po svinji.

Dr. Fabijan je objasnila da rezultati pokazuju djelotvornost smanjenja mirisa jednog aditiva za stajnjak i ne mogu se široko ekstrapolirati na druge proizvode ili čak na druge slučajeve koji koriste isti aditiv. Napomenula je da je proizvodnja smrdljivih plinova iz stajnjaka izuzetno komplicirana i ovisi o njihovoj prirodi.

Rezultati i istraživanje u Bjelorusiji

Nedavna studija Instituta za opću i neorgansku kemiju u Bjelorusiji ispitala je tri kemijske mješavine: sumpornu kiselinu i natrijev hipoklorid, amonijev persulfat i peroctenu kiselinu te natrijev nitrit pomiješan sa amonijevim molibdatom. Istraživanje je pokazalo da su ove mješavine uklonile neugodne mirise, a posljednje dvije su pružile i značajan dezinfekcijski učinak nakon 21 dan.

Kako oprati prljavštinu i smrad s ruku?

Ispitivanje se baziralo na znanju da promjena pH stajnjaka do određene točke može zaustaviti stvaranje tvari koje razvijaju miris. Nisu analizirani troškovi.


Tagovi

Huminska kiselina Svinje Uzgajanje svinja Neugodan miris Miris stajnjaka Trošak Svinjski gnoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]