Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačka organizacija
  • 18.09.2015. 17:45

Osnovana organizacija Mliječni put Hrvatske!

"Mliječni put Hrvatske" druga je osnovana Proizvođačka organizacija u sektoru mljekarstva u Republici Hrvatskoj, nakon Proizvođačke organizacije Drava-Sava.

  • 456
  • 17
  • 0

Virovitičko-podravska županija odlučila je pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovim nastojanjima za osnivanjem proizvođačkih organizacija u poljoprivredi kako bi ih udružila i na taj način kvalitetnije pripremila za nastup na tržištu.

U petak, 18. rujna, u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je osnivačka skupština Proizvođačke organizacije u sektoru mljekarstva. Skupštini su, osim poljoprivrednih proizvođača s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su zajednički pristupili osnivanju, prisustvovali zamjenik župana virovitičko-podravskog Zdravko Dijaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Tugomir Majdak, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric i ostali sudionici.

"Udruživanje poljoprivrednika je važan segment u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU. Sektor mlijeka je jedan od najvažnijih sektora poljoprivrede u RH te je potrebno osnovati još nekoliko proizvođačkih organizacija u ovom sektoru, sa ciljem razvoja i povećanja konkurentnosti ove proizvodnje. Dodatna edukacija i kvalitetnije informiranje je neizostavan segment na putu uspješnijeg udruživanja poljoprivrednika kod nas", istaknuo je tom prigodom Tugomir Majdak.

Predsjednik organizacije Mario Rengel

Novoosnovana Proizvođačka organizacija, koja će djelovati na području na području Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, sa sjedištem u Virovitici, nazvana je "Mliječni put Hrvatske". Za predsjednika je izabran Mario Rengel iz Velike Črešnjevice, dok su dopredsjednici Mladen Šolčić i Branko Karamarković.

"Mliječni put Hrvatske" druga je osnovana Proizvođačka organizacija u sektoru mljekarstva u Republici Hrvatskoj, nakon Proizvođačke organizacije Drava-Sava.

Cilj osnivanja je organizirana proizvodnja, marketing proizvoda, zajednički izlazak na tržište te jačanje položaja mljekara s područja dviju županija na tržištu mliječnih proizvoda. Uspostava i potpora proizvođačkim organizacijama definirana je Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća 1305/2013 i 1308/201.

Značaj udruživanja i zajedničkog izlaska na tržište naglasio je i zamjenik župana Zdravko Dijaković.

Organizirana i planirana proizvodnja mlijeka

"Cilj osnivanja Proizvođačke organizacije u sektoru mljekarstva je organizirana i planirana proizvodnja te u konačnici poslovanje poljoprivrednih gospodarstava na održiv način. Udruženi, mljekari će se moći kvalitetnije pripremiti za buduće poslovanje i nastup na tržištu, što je vrlo bitno radi jačanja njihovih interesa", kao je Zdravko Dijaković.

Također, naglašeno je kako će Virovitičko-podravska županija sa svojim službama stajati na raspolaganju organizaciji, a sa ciljem upošljavanja svih raspoloživih kapaciteta.

Proizvođačka organizacija je pravni oblik udruživanja kojeg kroz legislativu Uredbi preferira Europska Komisija, a zajednički nastup na tržištu mlijeka mogu imati i proizvođačke organizacije iz dvije ili više država članica Europske unije koje se udružuju u Transnacionalnu organizaciju u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Fotoprilog


Tagovi

Mljiečni put Hrvatske Virovitičko-podravska županija Mario Rengel Tugomir Majdak Zdravko Dijaković Udruživanje


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.