Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 26.05.2017. 07:30

Osjeća se oporavak farmi, ali i nedostatak genetike

Neki su prešli na tov junadi, neki drže štale prazne i bave se ratarenjem. Ali preostali i preživjeli, ako su i smanjivali broj krava sada moraju obnoviti stado novom genetikom!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 2.759
  • 244
  • 0

Ipak se nešto pokrenulo u mliječnom govedarstvu. Nedavno sam bio i na farmi krava obitelji Karavidović u Gundincima. Pune su štale. Apliciraju i na razne fondove. Nešto steonih junica već je kupljeno. I kod drugih koji su preživjeli teško stanje u mliječnom govedarstvu nailazimo na pozitivne znakove.

Nažalost, mnogih proizvođača mlijeka više nema u toj proizvodnji. Nisu ni dočekali situaciju u kojoj mogu reći da se lakše diše. Neki su prešli na tov junadi, neki drže štale prazne i bave se ratarenjem. No, ne treba ni posebno govoriti da je jako važna genetika na svakoj farmi. Prije desetak i više godina svašta se dogovozilo i uvozilo.

Danas nema voza genetike iz EU

No, danas više nema uvoza kada je riječ o genetici iz Europske unije. Svaki farmer može u Europi kupiti kravu ili steonu junicu i dovesti je u svoju štalu i odmah početi s proizvodnjom. Sada je samo pitanje hoće li kupiti kravu oteljenu, kravu s teletom, ili pak steonu junicu, ili samo junicu - nije važno. No, mliječna krava kakva je u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj - takva može biti i u štali u Slavoniji i Baranji, Srijemu, ili pak na Bilogori ili bilo kojem kraju Hrvatske.

Osjeća se oporavak mliječnih farmi, ali i nedostatak kvalitetnih grla.

Više ne trebamo uvozne dozvole

Velika je stvar što nema više predstavnika već se radi direktno bez ikakvih posrednika. Više ne treba nikakvih uvoznih dozvola i slično, kaže Mirano Vukelić, predstavnik Van der Ploeg International BV iz Nizozemske koji već 20 godina uvozi crno bijele holstein krave, a kako smo sada rekli - danas više ne uvozi, jer uvoza nema nego osigurava domaćim farmerima da kupe te junice iz Nizozemske.

Junice vrhunske kvalitete iz Nizozemske

Junice su holstenin frizian pasmine vrhunske kvalitete. Mogu biti crno bijele ili pak crveno bijele. Više su zastupljene krave crno bijele boje koje čak i daju nešto više mlijeka nego crveno bijele iste genetike. Manje se traže crveno bijele, a one za razliku od istih crno bijelih u mlijeku imaju nešto više proteina.

Važno je da u trenutku isporuke budu stare do 30 mjeseci i steone od pet do sedam mjeseci. Tako najčešće glase i odluke na natječajima raznih fondova. A i one koje su steone više od sedam mjeseci ne smiju se transportirati. U trećoj laktaciji daju devet i pol tisuća litara mlijeka. U Nizozemskoj imaju četiri do pet laktacija, a u SAD po dvije laktacije.

Najveća proizvodnja mlijeka u Europi

Ovisno o pravcu uzgoja i proizvodnje. Kod nas ih farmeri drže tri do četiri laktacije. Veoma je jednostavna kupnja krava. Odaberu se u Nizozemskoj ili za kupca odabere njihov stručnjak i kod narudžbe se otvori bankovni akreditiv. On se pak aktivira tek prilikom ulaska u Hrvatsku. A plaćanje je često i avansno, priča nam Mirano.

Crno-bijela Holstein Friesian vrsta je dobro poznata po visokoj proizvodnji mlijeka. Holstein Friesian populacija je vodeća u Nizozemskoj, s najvećom proizvodnjom mlijeka u Europi i najvišim sfadrzajem masnoća i bjelančevina na svijetu.

Kako niti jedan prijevoz nije isti, nas dugotrajan odnos s raznim prijevoznicima, osigurava najdjelotvormije puteve za transport goveda i opreme, bilo zrakom, morem, cestom ili vlakom. Djelotvornost je također ključna riječ u rukovanju sa svim potrebnim izvoznim dokumentima za osiguranje, transport i carinu, toliko brzo koliko je moguće, što je jako važno ističe Mirano jer je važno da u štalu kod našeg farmera stiže svježa i kvalitetna junica koja nije pod stresom zbog putovanja i koja dolazi u roku jednog ili dva dana direktno iz svoje matične štale.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Van der Ploeg International BV Holstein Mirano Vukelić Frisian Krava Mlijeko


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.